Παρά τις ενστάσεις της Κομισιόν γύρω από την δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να “ελκύουν” τους επενδυτές, με τα ξένα χαρτοφυλάκια να προεξοφλούν εν όψει των πρόωρων εκλογών του Ιουλίου, την αλλαγή της πορείας της οικονομίας με την πολιτική που θα εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία, με στροφή στις επενδύσεις και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν τις ευρωεκλογές, οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι απέδειξαν πως έχουν την δυνατότητα να αυτονομηθούν και έτσι παρά τις αναταραχές που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στις διεθνείς αγορές λόγω των εξελίξεων γύρω από την Ιταλία καθώς και των εμπορικών απειλών Τραμπ, οι αποδόσεις τους δεν έχασαν την επαφή με τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, κινούμενες κόντρα μάλιστα στο γενικότερο αρνητικό κλίμα.

Το σημερινό ράλι δεν έχει βέβαια να κάνει μόνο με τις προοπτικές της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας  εν όψει της κάλπης αλλά λαμβάνει σημαντική στήριξη και από το ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα που κυριαρχεί στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης με τις αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων να αγγίζουν νέα ιστορικά χαμηλά στο -0,235%, ενώ το yield στους 15ετείς γερμανικούς τίτλους γύρισε στα αρνητικά για πρώτη φορά στην ιστορία. Η αισιοδοξία στην αγορά της ευρωζώνης βασίζεται στις προσδοκίες των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα χαλαρώσουν περαιτέρω την νομισματική τους πολιτική λόγω της αβεβαιότητας και των αναταραχών που έχουν προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία οι εμπορικές εντάσεις.

Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο νέο ιστορικό χαμηλό του 2,88% με πτώση της τάξης του 2,7% από χθες, με το spread έναντι των γερμανικών να διαμορφώνεται στις 310 μ.β ενώ το spread έναντι των ιταλικών ομολόγων (τα οποία έχουν σημειώσει επίσης βελτίωση τις τελευταίες ημέρες) διαμορφώνεται στις 41 μ.β.


Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται στο 1,734% με πτώση 3,8% από χθες και διατηρείται στα ιστορικά χαμηλά. Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόδοση του ελληνικού 5ετούς διατηρείται χαμηλότερα από αυτήν του αντίστοιχου αμερικάνικου, η οποία διαμορφώνεται στο 1,853% με το spread στις -12 μ.β. Όπως σχολίασε και η Morgan Stanley – προσπαθώντας να εξηγήσει το “περίεργο” αυτό ράλι στα ελληνικά 5ετη ομόλογα τα οποία αν και αξιολογούνται κάτω της επενδυτικής βαθμίδας από του οίκους, έχουν χαμηλότερες αποδόσεις από τα αμερικάνικα που έχουν rating “AA+” –  για τους διεθνείς επενδυτές ομολόγων, οι ελληνικοί τίτλοι μπορεί να είναι ελκυστικοί, διότι τα γερμανικά, τα γαλλικά και τα ιαπωνικά ομόλογα αντίστοιχης διάρκειας έχουν αρνητικές αποδόσεις. Στην πραγματικότητα, κοστίζει χρήματα σε όποιον κατέχει ομόλογα με αρνητική απόδοση, για αυτό και έχει παρατηρηθεί αυτή η στροφή προς τα ελληνικά ομόλογα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments