Σ’ αυτές τις ευρωεκλογές, οι κατασυκοφαντημένες δημοσκοπήσεις πήραν την εκδίκηση τους. Ξεκίνησαν μέσα σε σφοδρά πυρά όσων έδειχναν από την αρχή ότι δεν πάνε καλά στο εκλογικό σώμα (Καμένος, Λεβέντης, κλπ), κατέληξαν να γίνουν πρωθυπουργικός στόχος τις τελευταίες μέρες, για να αποδειχθεί όταν άνοιξαν οι κάλπες ότι οι δημοσκόποι είχαν 100% δίκιο. Όχι μόνο είχαν «πιάσει» όλα τα δεδομένα, αλλά ήταν και παραπάνω προσεκτικοί απ’ όσο θα χρειαζόταν.

Είναι πια κοινός τόπος ότι όλες οι σοβαρές εταιρείες «έβρισκαν» την θηριώδη διαφορά των 9συν μονάδων ανάμεσα σε ΝΔ και Σύριζα, αλλά τρομαγμένοι και οι ίδιοι από το εύρος της προτίμησαν να την πετσοκόψουν στις δημοσιεύσεις τους για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους. Παραλλήλως, το Συριζαϊκό στρατόπεδο πέραν του πολιτικού εξευτελισμού υπέστη και δημοσκοπικό διασυρμό, αφού κατάγγελλε τις σοβαρές εταιρείες ως πουλημένες και το ίδιο χρησιμοποιούσε κάτι τυχάρπαστους δημοσκόπους που μετά την 26η Μαΐου έβγαλαν πολύ γέλιο στις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι οι σοβαρές και επίσημες εταιρείες δημοσκοπήσεων θα έμπαιναν στην μάχη των εθνικών εκλογών με αναβαπτισμένο το κύρος τους και ανανεωμένη την αυτοπεποίθηση τους. Ισχύουν αμφότερα, όμως φαίνεται πως όποιος καεί μια φορά στον χυλό, φυσάει το γιαούρτι στον αιώνα τον άπαντα. Αυτές τις μέρες, η πιάτσα βράζει από δημοσκοπήσεις. Γίνεται της κακομοίρας κάθε μέρα. Δεκάδες γκάλοπς βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι δημοσκόποι ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει στο πολιτικό σκηνικό. Μπορούν επίσης σε μεγάλο βαθμό να προβλέψουν τι θα συμβεί τις επόμενες τέσσερις βδομάδες, καθώς η ψήφος του Μαΐου και τα ποιοτικά στοιχεία των σημερινών δημοσκοπήσεων δείχνουν καθαρά τις τάσεις. Παρά ταύτα, απόφαση τους είναι να κρατήσουν χαμηλό προφίλ μέσα στην προεκλογική περίοδο, παρουσιάζοντας τα στοιχεία τους με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι και πάλι καλυμμένοι και από επιθέσεις και από εκπλήξεις.

Οι δημοσκόποι είναι επιστήμονες και οι έρευνες τους υπόκεινται σε διαρκείς ελέγχους, άρα δεν μπορούν επ’ ουδενί λόγο να παρουσιάσουν αλλοιωμένα στοιχεία. Μπορούν όμως να δημοσιεύουν τα όρια των ευρημάτων τους με τέτοιο τρόπο, ώστε και την εικόνα της πραγματικότητας να αποδίδουν και τίποτα extreme να μην προεξοφλούν. Το ίδιο ακριβώς έκαναν και στις ευρωεκλογές και τους βγήκε σε καλό.

Άρα, στις δημοσκοπήσεις που έρχονται δεν θα δούμε θηριώδεις διαφορές. Αυτές ήδη φαίνονται στο υπόστρωμα του σώματος που ερευνάται, αλλά καμιά δημοσκοπική εταιρεία δεν θα δείξει μια συντριβή του Σύριζα και μονοκρατορική κυριαρχία της ΝΔ, έστω και αν τα ποιοτικά στοιχεία παραπέμπουν ήδη σε κάτι τέτοιο. Θα προτιμήσουν να μην το δουν ακόμα κι αν είναι ολοφάνερο μπροστά τους. Θα κρατήσουν πισινή και θα ξαναδικαιωθούν το βράδυ της 7ης Ιουλίου.

Εξάλλου, ούτε η ΝΔ θέλει να φανεί από τώρα μια άνετη αυτοδυναμία της, ούτε ο Σύριζα να βρίσκεται από τώρα στην μέγγενη μιας προαγγελθείσας συντριβής. Όλα και όλοι κινούνται στις ράγες της μετριοπάθειας και της αποφυγής του λάθους. Λογικό. Ίσως διότι στο βάθος του πολιτικού μας ορίζοντα, όλα είναι ήδη προδιαγεγραμμένα και δεν υπάρχει τρόπος επηρεασμού τους.

Facebook Comments