Το χρονικό μιάς προαναγγελθείσης παραίτησης, αυτής της κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκε χτές με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και την διάλυση της Βουλής με την παράλληλη προκήρυξη εκλογών για τις 7 του προσεχούς Ιουλίου.

Μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν αρκετοί, που φοβόντουσαν ότι μπορεί να υπαναχωρούσε ο κ. Τσίπρας. Αλλά αυτό δεν ήταν λογικό. Ηταν απόρροια του φόβου τους ότι θα κρατούσαν οι συριζαίοι την καρέκλα τους με νύχια και με δόντια. Αν μπορούσαν θα το έκαναν. Αλλά όταν μια κυβέρνηση καταρρέει, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να την σώσει. Κι αυτό συμβαίνει τώρα. Μετά μια μακρά περίοδο, περίπου 4 ετών, που δεν είχαν πραγματοποιηθεί σε κανένα επίπεδο εκλογές, η πραγματικότητα αποδεικνύεται σκληρή για το κυβερνών κόμμα, που βλέπει να χάνει διαδοχικά σε όλες τις κάλπες που στήνονται., για την Ευρωβουλή, για την τοπική αυτοδιοίκηση, για τις Περιφέρειες. Ο εκλογικός χάρτης της χώρας βάφτηκε μπλε, και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το ίδιο ακριβώς θα συμβεί, ενδεχομένως με ακόμα πιο τρανταχτό αποτέλεσμα υπέρ της ΝΔ και του Κυριάκου, το βράδυ της 7ης Ιουλίου, οπότε και πραγματοποιούνται οι πλέον σημαντικές και κρίσιμες εκλογές, που θα καθορίσουν την διακυβέρνηση της χώρας για την επόμενη, πολύ δύσκολη, τετραετία.

Η προοπτική ισχυρής διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ έχει ήδη εκτινάξει κρίσιμους δείκτες της οικονομίας. Το Χρηματιστήριο Αθηνών κάνει το ένα άλμα μετά το άλλο, προεξοφλώντας την εκλογική νίκη του Κυριάκου. Το ίδιο παρατηρείται με την αποσυμπίεση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, που ακολουθούν εμφανώς πτωτική τάση, καθώς οι επενδυτές αισθάνονται πιο ασφαλείς στην προοπτική σχηματισμού μιας κυβέρνησης της ΝΔ παρά μιας αριστερής κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του, που προκάλεσαν πολλά δεινά στη χώρα και στην οικονομία.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι ο δρόμος της νέας κυβέρνησης είναι στρωμένος με ρόδα. Αντιθέτως, πολύ φοβάμαι, ότι είναι ναρκοθετημένος από την απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά την προσφιλή της μέθοδο, αντί να λύνει τα προβλήματα, τα παράχωνε κάτω από το χαλί, προσδοκώντας προφανώς να τα βρει η κυβέρνηση της ΝΔ και να υπονομευθεί η συνοχή κι η αποτελεσματικότητα της τα προσεχή χρόνια. Πράγματι, τα προβλήματα είναι τεράστια. Η παραδοχή από την ΕΛΣΤΑΤ για την μεγάλη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, που ήταν 1,3%, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2018, που ήταν 2,6%, (μείωση δηλαδή κατά 50%), τα λέει όλα. Ουσιαστικά η οικονομία σέρνεται. Οι μικροί ρυθμοί ανάπτυξης, που στην πραγματικότητα ισοδυναμούν με στασιμότητα, οφείλονται στην υπερφορολόγηση και στην επιδοματική πολιτική, δηλαδή την δημόσια κατανάλωση. Επενδύσεις δεν γίνονται. Οι εξαγωγές συνεχίζουν να είναι χαμηλότερες από τις εισαγωγές, η ανταγωνιστικότητα κι η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, βρίσκονται στο ναδίρ, όπως δείχνουν όλες οι διεθνείς έρευνες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια σύγχρονη, αποφασισμένη, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με σχέδιο δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα γρήγορα. Φτάνει βέβαια να ακολουθήσει κι η κοινωνία κι η καθημαγμένη επί χρόνια επιχειρηματικότητα, που δεν λειτουργεί σωστά στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την πίεση της ΝΔ, δεν έφερε, τουλάχιστον επί του παρόντος τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι τιμές στην εστίαση αλλά και στο σούπερ μάρκετ δεν μειώθηκαν. Μπορεί οι επιχειρηματίες να ανακουφιστούν από την μείωση του ΦΠΑ. Αλλά είναι λίαν αμφίβολο αν θα μετακυλίσουν τις μειώσεις στις τιμές τους υπέρ του καταναλωτή, που είναι και το ζητούμενο.

Εκτιμώ ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί δραστικά από την στιγμή, που η νέα κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας στις 8 Ιουλίου. Αυτό καταλαβαίνουν κι οι αγορές κι οι διεθνείς επιχειρηματικοί κύκλοι. Δεν υπάρχει όμως περιθώριο «χαλαρής ψήφου». Οι βουλευτικές εκλογές δεν είναι ευρωεκλογές. Πρέπει, για να κυβερνηθεί αποτελεσματικά ο τόπος, να υπάρχει ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ διότι άλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας και της διενέργειας νέων εκλογών με την απλή αναλογική, που όπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα στις; Περιφερειακές κι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι καταστροφική. Πολλώ μάλλον, που δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών της ΝΔ με άλλα κόμματα, από την στιγμή που η κυρία Φώφη Γεννηματά απέκλεισε την συνεργασία της με τη ΝΔ και έκανε αριστερή στροφή στην στάση του ΚΙΝΑΛ, απορρίπτοντας την άποψη του Βαγ. Βενιζέλου για «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον ίδιον.

Facebook Comments