Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,3% το α΄3μηνο

MarketNews

Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,3% το α΄3μηνο, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Συνεχίζει να "κόβει ταχύτητα" το ΑΕΠ, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ για το α τρίμηνο του 2019. Καταγράφει επιβράδυνση της ανόδου του ΑΕΠ  στο 1,3% το πρώτο τρίμηνο.

Η αρνητική αυτή επίδοση έρχεται μετά την επιβράδυνση του ΑΕΠ το δ τρίμηνο σε ρυθμό μόλις 1,5% (σ.σ. η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από προηγούμενη εκτίμηση για άνοδο 1,6%), έναντι αύξησης  κατά 2,1% το γ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για χαμηλές αναπτυξιακές πτήσεις και διαψεύδουν το δήθεν success story της κυβέρνησης Τσίπρα.

Στάση πληρωμών κράτους

Τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν μία ελεύθερη πτώση στην τελική καταναλωτική δαπάνη του κράτους (γενική κυβέρνηση) το α τρίμηνο που συνδέεται και με την άτυπη στάση πληρωμών (μείωση κατά 4,1% έναντι μείωσης κατά 1,4% το δ τρίμηνο του 2018).

Ένα άλλο σημείο κινδύνου είναι η αύξηση των εισαγωγών. Είναι διπλάσια από αυτή των εξαγωγών "ροκανίζοντας" έτσι την πορεία του ΑΕΠ.

Αναλυτικά,  σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,1% σε σχέση με το α τρίμηνο του 2018. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το α τρίμηνο του 2018.

Αύξηση κατά 4,0% σε σχέση με το α τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,7% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,7%.