Η κάλπη είναι πάντα γκαστρωμένη που έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης, όμως αυτή τη φορά φαίνεται ότι το υπερηχογράφημα βγήκε από την ώρα της σύλληψης κι έδειξε τα πάντα. Ο Κυριάκος βαδίζει ακάθεκτος για νέα μεγάλη εκλογική νίκη, δεδομένο που δεν αμφισβητούν ούτε οι ίδιοι οι Συριζαίοι. Αν και η τιμή των όπλων ενόψει της μάχης τους επιβάλλει να λένε πως το ματσάκι γυρίζει, κανένας τους δεν το πιστεύει ούτε κατά διάνοια. Είπαμε, είναι ξεκομμένοι από τον κόσμο, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Απλώς όταν λένε αυτή την κλισέ φράση, προσπαθούν να μην βλέπουν τα ειρωνικά χαμόγελα των αντιπάλων τους ή και τα πικρά χαμόγελα των ίδιων των οπαδών τους.

Βεβαίως, πάντα η εκλογική μάχη θα συνοδεύεται από προβληματισμούς και ερωτήματα. Τα ακούμε καθημερινά σε κανάλια και ραδιόφωνα. Οι κάλπες μέσα στο κατακαλόκαιρο, πως θα επηρεάσουν την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος; Κόσμος θα έχει φύγει για διακοπές, οι γέροι θα είναι στα χωριά τους, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό μακριά απ’ τα σπίτια τους και άλλα παρόμοια.

Σωστά είναι αυτά, αλλά ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτή η πιθανή –λόγω καλοκαιριού- αύξηση της αποχής, θα επηρεάσει περισσότερο το ένα κόμμα από το άλλο; Με βάση ποια λογική θα απέχουν περισσότερο όσοι ψηφίζουν ΝΔ από όσους ψηφίζουν Σύριζα ή το ανάποδο; Κανένας δεν μπορεί να τεκμηριώσει την ύπαρξη πλεονεκτήματος κάποιου κόμματος λόγω καλοκαιρινής ψηφοφορίας. Το πιθανότερο είναι ότι αν υπάρξει αυξημένη αποχή, αυτή θα κατανεμηθεί ισότιμα σε όλους.

Η πιάτσα βρίθει επίσης από πληροφορίες που προέρχονται από δημοσκοπήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η αλήθεια είναι ότι πολλές έρευνες διενεργούνται ταυτόχρονα αυτό τον καιρό, όμως συμβουλεύω άπαντες να κρατούν μικρό καλάθι και απέναντι στις ασαφείς πληροφορίες που γράφονται και απέναντι στις ίδιες τις έρευνες που γνωστοποιούνται επίσημα. Όχι διότι δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, ίσα-ίσα που οι δημοσκόποι τα έχουν πάει περίφημα.

Απλώς απέχουμε ακόμα χρονικά από το σημείο που θα παγιωθεί η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων. Όπως στις ευρωεκλογές η διαφορά των 9,3 μονάδων παγιώθηκε τις τρεις τελευταίες μέρες, έτσι και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου το αποτέλεσμα θα «κάτσει» οριστικά την τελευταία βδομάδα. Η τάση είναι βέβαια σαφής, αλλά η αυτοδυναμία ή όχι θα παγιωθεί λίγο πριν την κάλπη, ως τότε κανένας δεν πρέπει να προεξοφλεί τίποτα.

Ζούμε βέβαια εκλογές τόσο χαλαρές και ήρεμες, που στα μάτια των παλιότερων μοιάζουν με ανέκδοτο. Γενιές ολόκληρες που είχαν μάθει να δέρνονται ακόμα και για τις αρχαιρεσίες του πολιτιστικού συλλόγου της γειτονιάς τους, βλέπουν τώρα μια κρίσιμη εθνική μάχη στην οποία οι πρωταγωνιστές μοιάζουν να έχουν πάρει ηρεμιστικά. Αυτό είναι καλό από την μια, αλλά αποκλείει και τις εκπλήξεις που θα μπορούσαν να γίνουν καταλύτες για ανατροπές των δεδομένων.

Όλα φαίνεται να βαίνουν προς ένα προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα που δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Η τελευταία βδομάδα απλώς θα κρίνει την διαφορά αυτοδυναμίας και την είσοδο ή μη δυο μικρών σχηματισμών στην Βουλή, που κι αυτό θα επηρεάσει την αυτοδυναμία. Το ντιμπέιτ δεν πρόκειται να αλλάξει το παραμικρό. Ο χρόνος κυλά προς την απαλλαγή δίχως εκπλήξεις. Οι πιο βαρετές κρίσιμες εκλογές…

Facebook Comments