Καθαρή νίκη για Ιμάμογλου - μεγάλη ήττα για Ερντογάν

Deutsche Welle

Καθαρή νίκη για Ιμάμογλου - μεγάλη ήττα για Ερντογάν, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Με μεγάλη διαφορά, έναντι του εκλεκτού του Τούρκου προέδρου, του Μπιναλί Γιλντιρίμ, εκλέγεται ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη  μετά την καταμέτρηση του 94,5% των ψήφων. Σύμφωνα με το CNN Turk, ο νικητής της πρώτης ψηφοφορίας είναι ο μεγάλος νικητής και της σημερινής δεύτερης ψηφοφορίας με 53,6% των ψήφων. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ηττάται για δεύτερη φορά στην ψηφοφορία με ποσοστό 45,4%.

Ο Γιλντιρίμ συνεχάρη τον Ιμάμογλου εκφράζοντας την ευχή ότι θα υπηρετήσει την πόλη και τόνισε ότι η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια»

Ο Ιμάμογλου είχε επικρατήσει και στις εκλογές της 31ης Μαρτίου με διαφορά 13.729 ψήφων, όμως το τουρκικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο κήρυξε άκυρες τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπως απαιτούσε το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας σωρεία παρατυπιών, κι έδωσε εντολή να επαναληφθούν.

Οι κάλπες για τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, που πήραν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά είναι κι ένα πραγματικό τεστ για τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Τουρκία, έκλεισαν λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα.

H δεύτερη ήττα του Ερντογάν τον φέρνει σε εξαιρετικά δεινή θέση, καθώς η διαδικασία έχει μετατραπεί σε άτυπο δημοψήφισμα για την προεδρία του. Όπως έχει δηλώσει εξάλλου ο ίδιος επανειλημμένα, «όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία».

Εκτός από οικονομική πρωτεύουσα, η Κωνσταντινούπολη είναι επίσης η τουρκική πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων. Περίπου 10,56 εκατομμύρια εξ αυτών έχουν δικαίωμα ψήφου. Αποτελεί το επίκεντρο της τουρκικής οικονομικής ανάπτυξης, με αναρίθμητα μεγάλα έργα προϋπολογισμού δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνεισφέρει το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας.

Νωρίτερα:

Ο πρόεδρος Ερντογάν επεδίωξε με κάθε τίμημα την παραμονή του δήμου Κων/πολης στον έλεγχο του ΑΚΡ στις δημοτικές εκλογές στις 31 Μαρτίου, διότι γνώριζε πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η μητρόπολη των 15 εκ. για την πολιτική του επιβίωση. Για το λόγο αυτό όρισε ως υποψήφιο έναν από τους πιο αφοσιωμένους συνεργάτες του. Τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος προέρχεται από την ανατολική Τουρκία, θεωρείται πιστός μουσουλμάνος και δημιούργησε, παράλληλα με την σταδιοδρομία του στην πολιτική, μια ναυτιλιακή εταιρία που διοικούν σήμερα τα παιδιά του. Από κοινού με τον υπ. Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ (γαμπρό του προέδρου) ο Γιντιρίμ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς συνοδοιπόρους του Ταγίπ Ερντογάν.

Το κόμμα του προέδρου ΑΚΡ ήταν τόσο βέβαιο ότι θα θριαμβεύσει στην Πόλη στις 31 Μαρτίου που τη βραδιά των εκλογών τοιχοκόλλησε αφίσες με ευχαριστίες στους ψηφοφόρους για την νίκη. Όμως λογάριασε, όπως λένε, χωρίς τον ξενοδόχο, ο οποίος ήταν ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP κατάφερε να κερδίσει οριακά τον πρώην πρωθυπουργό και υπουργό. Όμως η προσφυγή του προέδρου Ερντογάν στην Εφορευτική Επιτροπή οδήγησε στην ακύρωση του αποτελέσματος και την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας σήμερα.

Μοιάζει η σταδιοδρομία του Ιμάμογλου με εκείνη του Ερντογάν;

Για πολλούς Τούρκους ο Εκρέμ Ιμάμογλου ενσαρκώνει τη συμφιλίωση. Στην τηλεμαχία με τον αντίπαλό του τόνισε ότι θέλει να τερματίσει την πόλωση και τον διχασμό της τουρκικής κοινωνίας. Μια πρόθεση που θεωρείται βάλσαμο στη ψυχή πολλών Τούρκων. Παρά την απρόσμενη απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής και την πικρή ήττα ο υποψήφιος του CHP δεν φαίνεται να πτοείται και όλα δείχνουν ότι είναι σε θέση να κερδίσει ξανά το δήμο της Κων/πολης. Δημοσκοπήσεις βλέπουν νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου με προβάδισμα μέχρι και έξι ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Τουρκία που εκτιμούν ότι μια νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Πόλη θα αποτελούσε σημείο καμπής για ολόκληρη τη χώρα. Πολιτικοί παρατηρητές στη χώρα τον συγκρίνουν ήδη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στο ξεκίνημά του ενσάρκωνε την αλλαγή και έθεσε από τη θέση του δημάρχου Κων/πολης τα θεμέλια για την μετέπειτα μεγαλειώδη πολιτική του καριέρα.