Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψης, τις μεγαλύτερες αντιδράσεις και αντιστάσεις προκαλεί η υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν στη Γερμανία και στους -συγκυβερνώντες με το κόμμα της στο Βερολίνο- Σοσιαλδημοκράτες. Με το επιχείρημα ότι η υπ. Άμυνας δεν ήταν καν υποψήφια στις Ευρωεκλογές και πως με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται η διαδικασία των κορυφαίων υποψηφίων, οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να βγάζουν τώρα όλα τα διαθέσιμα όπλα από τη φαρέτρα τους για να εμποδίσουν την εκλογή της νυν υπουργού Άμυνας στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε βαθμό που να προκαλεί ακόμη και την άμεση παρέμβαση της καγκελαρίου Μέρκελ: «Το ότι έχουμε αυτή την κατάσταση στον κυβερνητικό συνασπισμό σίγουρα δεν είναι εύκολο. Πιστεύω ότι θα πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι μετά από 52 χρόνια έχουμε την ευκαιρία ο πρόεδρος της Κομισιόν να προέρχεται από τη Γερμανία. Δεν είναι εύκολο το ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δεν συμφωνούν».

«Ανεπαρκής και ακατάλληλη υποψήφια»

Σε εσωτερικό έγγραφο που διένειμαν ενόψει της ακρόασης της φον ντερ Λάιεν στην πολιτική ομάδα των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, απαριθμούνταν με κάθε λεπτομέρεια όλες οι κατηγορίες που βαραίνουν την υπουργό. Το έγγραφο που βρίσκεται στην διάθεση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa φέρει τον τίτλο «Γιατί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι μια ανεπαρκής και ακατάλληλη υποψήφια».

Το έγγραφο αναφέρεται τόσο στις κατηγορίες λογοκλοπής που είχε αντιμετωπίσει το 2015 για τη διδακτορική της διατριβή (εντοπίστηκαν τελικά λάθη, αλλά δεν κρίθηκαν τόσο σοβαρά για να της αφαιρεθεί ο διδακτορικός τίτλος), όσο και στο σκάνδαλο διαφθοράς στο υπουργείο της, για το οποίο μάλιστα πρόκειται να καταθέσει και η ίδια σε εξεταστική επιτροπή.

Στο έγγραφο η φον ντερ Λάιεν χαρακτηρίζεται μάλιστα «υποψήφια του ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν», επειδή ο τελευταίος εκφράστηκε με θερμά λόγια για την υποψηφιότητά της στη Σύνοδο Κορυφής. Στην πραγματικότητα όμως δεν ανήκει στον ίδιο καμία πρωτοβουλία. Η πρόταση κατατέθηκε από τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν και βρήκε στη συνέχεια τη σύμφωνη γνώμη όλων των ηγετών, πλην της καγκελαρίου, η οποία απείχε της ψηφοφορίας λόγω των διαφωνιών του συγκυβερνώντος SPD.

Η ευρωομάδα των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών υποστηρίζει ότι πρόκειται απλώς για ένα «μάζεμα πληροφοριών με αναφορές του Τύπου» με στόχο να ενημερωθούν καλύτερα οι βουλευτές για την υποψήφια. Η καγκελάριος Μέρκελ αντέτεινε πως «με την ηγεσία του SPD συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην προσωπικότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ορισμένα από αυτά που έγιναν όμως χθες στις Βρυξέλλες δεν θα τα έβαζα σε αυτή την κατηγορία».

Απρόβλεπτη η ψηφοφορία της Τρίτης

Στην κατανομή των κορυφαίων ευρωπαϊκών αξιωμάτων είθισται, τουλάχιστον στο φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο, να παρακάμπτονται μικροκομματικές σκοπιμότητες και τα κόμματα να στηρίζουν υποψηφίους από τη χώρα τους ακόμη κι αν προέρχονται από αντίπαλα στρατόπεδα. Επιφανέστερο παράδειγμα είναι ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρούτε, ο οποίος στήριξε τον «δικό τους» σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν. Υπάρχουν βέβαια και αντιπαραδείγματα: Κατά την εκλογή του στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πολωνός Τουσκ δεν έλαβε την ψήφο της εθνολαϊκιστικής πολωνικής κυβέρνησης.

Με δεδομένη την αρνητική ψήφο των ευρωπαίων Πρασίνων, της Αριστεράς, μέρους των Σοσιαλδημοκρατών αλλά και των Φιλελευθέρων, η εκλογή της φον ντερ Λάιεν την ερχόμενη Τρίτη θεωρείται κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη. Καθότι η ψηφοφορία είναι μυστική, το αποτέλεσμα είναι τελείως απρόβλεπτο. Ασαφές παραμένει πώς θα κινηθούν οι εθνολαϊστές και οι ακροδεξιοί. Σε περίπτωση που η γερμανίδα πολιτικός κερδίσει χάρη στις δικές τους ψήφους, η θητεία της θα ήταν εξαρχής βεβαρημένη.

Facebook Comments