Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε λίγο θα βρίσκεται μια βδομάδα στην εξουσία. Τα πρώτα της δείγματα είναι προφανώς ενδιαφέροντα για να σας πω ευθύς εξ αρχής την άποψη μου, η οποία πιστεύω ότι δεν απέχει πολύ από την άποψη του μέσου Έλληνα ανεξαρτήτως τι ψήφισε. Αντιθέτως η διαπίστωση του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του Σύριζα ότι τα δείγματα αυτά είναι «εξαιρετικά δυσοίωνα», μου βάζει ψύλλους στ’ αυτιά για το είδος της αντιπολίτευσης που θα δούμε την επόμενη τετραετία.

Έτσι κι αλλιώς, η πρώτη βδομάδα της ζωής μιας κυβέρνησης δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα. Στο τέλος της τετραετίας κρίνονται οι κυβερνήσεις και μόνο μετά την παρέλευση του πρώτου χρόνου η κριτική που τους γίνεται  δικαιούται να αυτοαποκαλείται δίκαιη. Ως τότε, οι μεν υποστηρικτές καλά θα κάνουν να κρατούν μικρό καλάθι (γιατί δεν έχουν δει τι καταφέρνει), οι δε αντιπολιτευόμενοι να κρατούν χαμηλά τους τόνους (για να μην χαρακτηριστούν μικρόψυχοι). Διαπιστώνω ότι ο Μητσοτάκης το κρατά αυτό, ενώ ο Τσίπρας και οι βουλευτές του μοιάζουν να μην πολυκρατιούνται για να ξαμοληθούν όπως πριν μερικά χρόνια.

Κρατώ ως θετικότατη την προεργασία που είναι φανερό ότι είχε γίνει απ’ την πλευρά του πρωθυπουργού, πριν τις εκλογές. Πρώτη φορά συνέβη αυτό στα ελληνικά χρονικά και δημιουργεί ένα καλό προηγούμενο για το πολιτικό μας σύστημα. Μας προϊδεάζει επίσης για τον τρόπο με τον οποίον θα δουλέψει το σχήμα Μητσοτάκη από δω και πέρα. Το γνωστό ελληνικό ραχάτι, το «βλέποντας και κάνοντας» μάλλον δεν θα είναι χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης. Αυτό από μόνο του είναι καλό, αν και για να είμαστε ειλικρινείς, οι ρυθμοί μιας κυβέρνησης δεν πιστοποιούν υποχρεωτικά την ορθότητα ή την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της. Αυτά θα τα δούμε εν καιρώ.

Ελπίδα όλων μας είναι φυσικά να εφαρμοστούν γρήγορα αυτά που υποσχέθηκε ο Κυριάκος και να δούμε αποτελέσματα. Τις φοροελαφρύνσεις, τις μειώσεις των εισφορών και τις γρήγορες αναπτυξιακές κινήσεις που θα φέρουν δουλειές και αύξηση των εισοδημάτων. Όλα αυτά έχουν πάρει την έγκριση του ελληνικού λαού εφόσον είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά, μένει όμως να τα δούμε στην πράξη και να διαπιστώσουμε ότι λειτουργούν βελτιωτικά στην γενική κατάσταση των Ελλήνων. Διότι οι προθέσεις είναι άριστες, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι δεδομένα. Προφανώς καταδικάστηκε η πολιτική των προηγουμένων και εγκρίθηκε μια άλλη, όμως η αποτελεσματικότητα της άλλης δεν έχει ακόμα αποδειχθεί.

Βεβαίως, δεν έχουν ακόμα αναγνώσει τις προγραμματικές τους δηλώσεις, είναι πραγματικά πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε. Η διαχείριση της καταστροφής στην Χαλκιδική ήταν επαρκέστατη, αλλά για να είμαστε ακριβοδίκαιοι δεν συγκρινόταν με το Μάτι ή την Μάνδρα. Άρα, σημειώνουμε το θετικό του πράγματος, κρατώντας και επ αυτού μικρό καλάθι ώσπου να δούμε κινήσεις ουσίας που θα περιορίσουν την επόμενη καταστροφή. Τέλος, κοιτάζω με συμπάθεια και προσμονή τους εξωκοινοβουλευτικούς τεχνοκράτες που μπήκαν στην κυβέρνηση για «να κάνουν την δουλειά», σημειώνοντας ότι τα μεγάλα βιογραφικά είναι πάντα καλοδεχούμενα αλλά δεν κάνουν υποχρεωτικά και τους καλούς υπουργούς. Και εδώ αναμένουμε…

Facebook Comments