Και επίσημα η Federica Mogherini, υιοθετεί σήμερα μέτρα κατά της Τουρκίας, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητά της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο πακέτο περιλαμβάνεται η περικοπή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 146 εκ. ευρώ από τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας (ΙPA-II  κάτι που έχει προβλεφθεί ήδη στη γενική θέση του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2020), το πάγωμα της επενδυτικής δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία, το πάγωμα της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας  και η ακύρωση μιας σειράς διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ- Τουρκίας σε σχέση με την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη γεωργία (ο τελευταίος έχει ήδη ακυρωθεί και στην πράξη) και τέλος οι 28 θα προβλέπουν πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ή περαιτέρω κλιμάκωσης η ΕΕ είναι έτοιμη και για στοχευμένα μέτρα κατά προσώπων και εταιριών που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις. 

«Είμαστε στο πλευρό της Κύπρου», διεμήνυσε προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στέφαν Μπλοκ, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν θα πρέπει να προτρέχουμε» όσον αφορά τις κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.

Facebook Comments