Τα «αγαπημένα» των διεθνών επενδυτών και το πιο hot trade της Ευρώπης αποτελούν τα ελληνικά ομόλογα , όπως άλλωστε παρατηρεί και ο διεθνής Τύπος, με επιτυχία της έκδοση του 7ετούς να οδηγεί το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να γράψει… ιστορία, υποχωρώντας την περασμένη εβδομάδα ακόμη κάτω από το 2% για πρώτη φορά. Το νέο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αδράξει την ευκαιρία και να προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει περαιτέρω τις ισχυρές προοπτικές που διαγράφονται πλέον για την ελληνική οικονομία μετά τις εκλογές και που έχουν κάνει τα ελληνικά assets «μαγνήτη» για τα μεγάλα μακροπρόθεσμα ξένα χαρτοφυλάκια, τα οποία βλέπουν πως η ατζέντα πολιτικής της Ν.Δ θα δώσει σημανική ώθηση στην ανάπτυξη.

Το κυνήγι των αποδόσεων στις αγορές κρατικών τίτλων διεθνώς που οδηγεί τους επενδυτές στα ομόλογα που προσφέρουν θετικές αποδόσεις τη στιγμή που όλο και περισσότερα yields έχουν περάσει σε αρνητικό έδαφος (ομόλογα αξίας πάνω από 12 δισ. ευρώ έχουν αρνητικές αποδόσεις διεθνώς), έχει δώσει στα ελληνικά ομόλογα μία πρωτοφανή ώθηση. Αυτό σε συνδυασμό με τις προσδοκίες των επενδυτών γύρω από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και την εκκίνηση ενός νέου QE, η οποία έγινε πλέον πιο «σίγουρη» μετά και τις δηλώσεις τους Μάριο Ντράγκι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζες, καθώς και με τις θετικές προοπτικές που βλέπουν οι αγορές για την Ελλάδα με την έλευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων στην καταγραφή αλλεπάλληλων ιστορικών χαμηλών, με την απόδοση του 10ετούς μάλιστα να φτάνει την προηγούμενη εβδομάδα να διαπραγματεύεται κάτω από αυτό του αντίστοιχου τίτλου των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%. Από τα επίπεδα της έκδοσής του το yield στο 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει κατά 49% ενώ το yield στο 5ετές έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 72%. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ράλι σημειώθηκε από τις 27 Μαΐου και μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, ενώ ενισχύθηκε μετά και το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Παράλληλα, η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου το οποίο εκδόθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, από το 1,9% που ήταν κατά την έκδοση (και αποτέλεσε ιστορικό χαμηλό για έκδοση ανάλογου τίτλου για τη χώρα), σήμερα αγγίζει το 1,582%, έχοντας ουσιαστικά σημειώσει πτώση της τάξης του 17% ανταμείβοντας πλήρως τους επενδυτές οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε αυτό.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η πολύ καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να να συνεχιστεί καθώς το θετικό μομέντουμ σε καμία περίπτωση δεν εξαντλήθηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών αλλά ακολουθεί μια ροή ειδήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα που είναι ικανή να προσφέρει υλικό προς θετική αξιολόγηση, όπως οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, η άρση των capital controls, τα νέα νομοσχέδια της

κυβέρνησης και ειδικά αυτό που αφορά τη φορολογία, και έτσι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να έχουν στο ραντάρ τους τα ελληνικά assets.  Αυτό ανοίγει τον δρόμο για νέες εκδόσεις ομολόγων.

Άλλωστε και η Nomura, η οποία ήταν ανάδοχος στην πρόσφατη έκδοση του 7ετούς, είχε τονίσει πως το επόμενο «παράθυρο» για έκδοση ομολόγων μετά από αυτό που ανοίχτηκε αμέσως μετά τις εκλογές, θα υπάρξει τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το διάστημα μετά τον Οκτώβριο προς το παρόν είναι αβέβαιο, καθώς θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης, κάτι που δεν επιτρέπει μία «ασφαλή» πρόβλεψη για έξοδο στις αγορές.

Όπως επισημαίνει και η Moody’s στην πρόσφατη 30σέλιδη ετήσια έκθεσή της για την Ελλάδα, μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να έχει προχωρήσει σε τρεις εκδόσεις ομολόγων φέτος έχοντας αντλήσει συνολικά 7,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο δανεισμού του ΟΔΔΗΧ για το 2019, ωστόσο, στους επόμενους μήνες αναμένονται και άλλες έξοδοι στις αγορές. Τα ελληνικά spreads έχουν μειωθεί έντονα, και ειδικά μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπως επισημαίνει. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες εκδόσεις ομολόγων, επιδιώκοντας να ενισχύσει περαιτέρω και να «παγιώσει» την παρουσία της στις αγορές, να επωφεληθεί από τις μειούμενες αποδόσεις των ομολόγων και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να βελτιώσει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ. Η Moody’s παράλληλα εκτιμά ότι η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα επιστρέψει ξανά στο «τραπέζι» στους αμέσως επόμενους μήνες, προσφέροντας έτσι κάποια εξοικονόμηση τόκων για την κυβέρνηση.

Facebook Comments