Πριν την κρίση η Ελλάδα έχει να δει τόσο θετικές προοπτικές για την οικονομία της και τόσο θετική ανταπόκριση από τους διεθνείς επενδυτές, όπως σημειώνει η Global X, διεθνής εταιρεία επενδύσεων στον κλάδο των ETFs η οποία διαχειρίζεται και το GREK, υπογραμμίζοντας πως το GREK σημειώνει από τις καλύτερες αποδόσεις διεθνώς στο περιβάλλον των ETFs.

Παρά τις προκλήσεις με τις οποίες είναι ακόμη αντιμέτωπη η χώρα, η πορεία της έχει οδηγήσει στη δυναμική επιστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στα ελληνικά assets και έχει θέσει γερές βάσεις για ένα επιτυχημένο μακροπρόθεσμο story ανάπτυξης, μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, όπως επισημαίνει.

Η πολιτική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη και η πρόοδος της χώρας θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της ανάπτυξης, όπως προσθέτει, και αν και υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη, οι προοπτικές της Ελλάδας ομαλοποιούνται σε μια στιγμή όπου οι πολιτικοί κίνδυνοι και το country risk εκμηδενίζονται με την Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση.

Η Ν.Δ, σημειώνει η Global X, έχει δεσμευτεί για την άμεση εφαρμογή φιλικών προς την αγορά πολιτικών, που περιλαμβάνουν τη βελτίωση των σχέσεων με τους δανειστές, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τους χαμηλότερους φόρους, μεγάλα επενδυτικά σχέδια καθώς και δεκάδες μικρότερα έργα, τα οποία είχαν “παγώσει” για χρόνια.

To Global X MSCI Greece ETF, ένα από τα δύο exchange traded funds (χρηματιστηριακώς διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια)  στον κόσμο που αφορούν αποκλειστικά ελληνικές μετοχές (γνωστό ως GREK), έχει ενισχυθεί φέτος πάνω από 38%, καταγράφοντας έτσι τις υψηλότερες αποδόσεις στον κλάδο των ETFs στην Ευρώπη. Όπως σημειώνει η Global X, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2019 κινούνται στο 2,4% έναντι 1,3% για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης είναι σημαντικός παράγοντας για την πορεία του GREK, καθώς έχει μεγάλη έκθεση σε κυκλικούς κλάδους. Οι μετοχές των κλάδων των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της ενέργειας και ο καταναλωτικός, αποτελούν το 60% του ETF. 

Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών οδήγησε σε ράλι το GREK, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι λόγοι για την εντυπωσιακή του πορεία. Υπάρχουν σημάδια ότι η ελληνική οικονομία σημειώνει βελτίωση, όπως η κατακόρυφη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων και η προοπτική αποπληρωμής των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, ενώ η κινητικότητα γύρω από την εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών και τον “καθαρισμό” τους από τα NPEs, είναι έντονη. Παράλληλα η ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες αυξάνεται, η εξάρτησή τους από τον ELA έχει μηδενιστεί και οι ιστορικά χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αποτελούν επίσης σημαντικό όφελος για τον κλάδο.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το GREK, με υπό διαχείριση ενεργητικό στα 390 εκατ. δολάρια, “παρακολουθεί” τις μετοχές του δείκτη MSCI All Greece Select 25/50 Index, ο οποίος και έχει σχεδιασθεί για να αντιπροσωπεύει την απόδοση των ελληνικών μετοχών σε ευρεία βάση, είτε των μετοχών εταιρειών με έδρα την Ελλάδα ή που διαπραγματεύονται στην Ελλάδα καθώς και μετοχών ελληνικών εταιρειών που διαπραγματεύονται σε άλλο διεθνές χρηματιστήριο.

Στις μετοχές του GREK περιλαμβάνονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς καθώς και  οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, Grivalia, Gaslog Partners, Gaslog Ltd, Τιτάν, Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments