Κυριάκο, άλλαξε τα όλα
Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω ένας λογικός κι υπεύθυνος Έλληνας, που να μην αισθάνεται ενθουσιασμό και δικαίωση για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός
Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω ένας λογικός κι υπεύθυνος Έλληνας, που να μην αισθάνεται ενθουσιασμό και δικαίωση για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός
Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω ένας λογικός κι υπεύθυνος Έλληνας, που να μην αισθάνεται ενθουσιασμό και δικαίωση για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του. Οι στοχευμένες κι άκρως επεξεργασμένες εκ των προτέρων επισημάνσεις του κατέδειξαν έναν πρωθυπουργό αποφασισμένο για βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση, που είναι αναμφίβολα οι μεγάλοι ασθενείς, εξαιτίας των οποίων επήλθε η χρεοκοπία (κι όχι μόνο οικονομική) της Ελλάδας. Η εντολή, που έλαβε ο κ. Μητσοτάκης από τον ελληνικό λαό στις 7 Ιουλίου είναι να τα αλλάξει όλα στο Δημόσιο. Κι από τις πρώτες του ενέργειες δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να το πράξει.
Ασφαλώς υπάρχουν αρκετοί, που τηρούν τις επιφυλάξεις τους. Γνωρίζουν ότι από τα λόγια στις πράξεις υπάρχει απόσταση. Δεν τους αδικώ. Ολες οι κυβερνήσεις το πρώτο διάστημα δείχνουν μια μεταρρυθμιστική ζέση, που όμως με τον χρόνο ατονεί. Δεν νομίζω ότι ισχύει στην περίπτωση της σημερινής κυβέρνησης. Οχι μόνον διότι ο Κυριάκος είναι διαφορετικός από άλλους πρωθυπουργούς, και πάντως από τον προκάτοχο του Αλέξη Τσίπρα, που διακατέχεται από ιδεοληψίες. Αλλά κυρίως διότι η χώρα δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς, άλλη ανευθυνότητα, άλλη αδιαφορία. Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν άμεσα και να είναι ουσιαστικές για να αλλάξει συνολικά ο τρόπος που λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση. Και κυρίως να αλλάξει η νοοτροπία, που ισχύει στο Δημόσιο επί δεκαετίες. Η νοοτροπία του βολέματος, της ήσσονος προσπαθείας, του ωχαδερφισμού, της ανευθυνουπευθυνότητας, της λούφας. Αν αυτά δεν αλλάξουν, τίποτα δεν θα γίνει πραγματικά, παρά τις καλές προθέσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πανεπιστημιακού ασύλου. Δεν αρκεί να νομοθετηθεί η κατάργηση του. Αλλωστε αυτό είχε γίνει και πάλι πριν από μερικά χρόνια, με ευρύτατη κοινοβουλευτική υποστήριξη, αλλά στην πράξη ουδέποτε εφαρμόστηκε. Σήμερα, που ο κ. Μητσοτάκης, που έχει κάνει από προεκλογικά σημαία του την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η νομοθέτηση του πρέπει να συνοδευθεί απαρέγκλιτα κι από την αυστηρή εφαρμογή της νέας ρύθμισης. Κι όχι μόνον στην αρχή. Αλλά σε βάθος χρόνου. Και τούτο διότι στην Ελλάδα οι νόμοι εφαρμόζονται τους πρώτους μήνες, αλλά μετά, αν δεν είναι «βολικοί» για συγκεκριμένα συμφέροντα και συντεχνίες, με την πάροδο του χρόνου ατονούν.
Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, που κατατέθηκε από την κυβέρνηση το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Το θέμα είναι να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά κι ουσιαστικά προς την αλλαγή, που ο Κυριάκος και το σύνολο των λογικών Ελλήνων οραματίζονται. Αλλά πρέπει να υπάρξει καθεστώς μηδενικής ανοχής για όσους επιμείνουν να μην πράττουν το καθήκον τους και να προσπαθούν να υπονομεύσουν τη γιγάντια προσπάθεια της κυβέρνησης. Οχι για το καλό το δικό της. Αλλά κυρίως της χώρας, που αν και τώρα δεν προσαρμοσθεί στις ευρωπαϊκές πρακτικές και δεν γίνει ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, ελεύθερο ευρωπαϊκό κράτος, τότε η κανονικότητα δεν θα έλθει ποτέ. Και ως έθνος θα σερνόμαστε για γενιές στο μέλλον, πολύ φοβάμαι. Γι’ αυτό και νομίζω ότι η μεγάλη προτροπή των Ελλήνων προς τον πρωθυπουργό, συνοψίζεται στο σύνθημα «Κυριάκο, άλλαξε τα όλα».
Facebook Comments