Ας είμαστε ειλικρινείς: Ο Κυριάκος ξεκίνησε πιο καλά απ’ όσο περίμεναν οι περισσότεροι. Έστω κι αν δεν το ομολογούν δημόσια, την καλή αυτή αρχή την  αναγνωρίζουν μέσα τους ακόμα κι αυτοί που τον λένε Κούλη. Συνηθισμένοι στο προαιώνιο ελληνικό ραχάτι που μετέτρεπε τις καινούριες κυβερνήσεις σε αργοκίνητα καράβια για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, μείναμε ελαφρώς εμβρόντητοι από την εκρηκτική εκκίνηση του πρωθυπουργού. Ακόμα πιο εμβρόντητοι από την προετοιμασία που είχε κάνει πριν καν πάρει την εξουσία. Δεν τα είχαμε συνηθίσει αυτά.

Ας είμαστε όμως ειλικρινείς και σε κάτι άλλο: Το αρχικό εντυπωσιακό ξεπέταγμα του δρομέα δεν εξασφαλίζει ούτε ότι θα βγει τελικά πρώτος, ούτε ότι τρέχει προς την σωστή κατεύθυνση. Οι κυβερνητικές πολιτικές κρίνονται πάντα από το αποτέλεσμα τους. Οι καλές προθέσεις είναι δεδομένες για όλες τους, η δε μέθοδοι τους μας δίνουν μια εικόνα για την πιθανότητα τους να πετύχουν την βελτίωση της χώρας, όμως τα μετρήσιμα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου είναι αυτά που έχουν σημασία και αξία. Αυτά ξεχωρίζουν τις καλές από τις αδιάφορες ή τις κακές κυβερνήσεις, αυτά είναι που χάνουν ή κερδίζουν τις εκλογές.

Προφανώς είναι πολύ νωρίς για να μετρήσουμε αποτελέσματα από τις πολιτικές του Κυριάκου. Μετά το εξάμηνο, για να μην πω μετά τον πρώτο χρόνο. Ως τότε, η μεν κυβέρνηση θα προγραμματίζει ελπίζοντας, η δε αντιπολίτευση θα ντουφεκάει στον αέρα. Το ξεπέταγμα της ανάπτυξης που όλοι αναμένουν, αν έρθει, θα το δούμε το 2020. Για το 2019, το σούρσιμο που μας κληροδότησε ο Σύριζα είναι δεδομένο. Με ρυθμό ανάπτυξης 1,4% ή 1,5% (μικρότερο κατά 0,4% από την ανάπτυξη του 2018), ούτε καινούριες δουλειές θα δημιουργηθούν, ούτε τα ξενιτεμένα παιδιά μας θ’ αρχίσουν να γυρίζουν από το εξωτερικό. Χρειάζονται άλλα πράγματα, πολύ πιο δραστικά και πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ αυτά που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες, ο Κυριάκος φαίνεται να έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα αυτών των δραστικών πολιτικών. Και στο επίπεδο της ουσίας και στο επίπεδο των συμβολισμών. Αυτό είναι καλό. Όλα όσα πρέπει να κάνει δεν έχουν απεριόριστο χρονικό ορίζοντα. Πρέπει να γίνουν τώρα, αλλιώς και η πραγματοποίηση τους δυσκολεύει και η αποτελεσματικότητα τους μειώνεται. Πριν τα Χριστούγεννα πρέπει να γίνουν τα σοβαρά, αρκεί το κυβερνητικό επιτελείο να ξέρει τι θέλει να κάνει, όχι να ψάχνεται. Βεβαίως, κλείνοντας το 2019 με ανάπτυξη 1,4% ή 1,5%, πόσο εφικτός είναι ο στόχος για εκείνο το 4% που υποσχόταν ο Κυριάκος προεκλογικά; Μαγικά θα κάνει; Μακάρι.

Facebook Comments