Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χωρίς αμφιβολία βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας, ειδικά τη στιγμή που οι ρυθμοί του ΑΕΠ κινούνται υποτονικά εδώ και ένα μεγάλο διάστημα ενώ παράλληλα οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία και για την οικονομία της ευρωζώνης είναι γεμάτες με «σύννεφα». Ο απεγκλωβισμός της ελληνικής οικονομίας από τις χαμηλές πτήσεις, είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για την νέα κυβέρνηση η οποία έχει ως στόχο να φτάσει την ανάπτυξη στο 4% το αμέσως επόμενο έτος. Αν και ο στόχος αυτός μοιάζει αρκετά φιλόδοξος με τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία ήδη ξεκίνησε με το «καλημέρα» της ανάληψης των ηνίων της διακυβέρνησης της χώρας να προχωρά με βήμα ταχύ προς αυτόν.

Το αποτέλεσμα των εκλογών από μόνο του έδωσε ώθηση στις προσδοκίες της αγοράς για πολλές θετικές ειδήσεις προσεχώς γύρω από την Ελλάδα, με τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια να περιμένουν πλέον –και άμεσα– την πλήρη άρση των capital controls, την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και των επενδύσεων καθώς και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους.

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων ετών τόσο για την οικονομία όσο και το χρηματιστήριο και αναμένεται θερμό, με τη νέα κυβέρνηση να κινείται πολυμέτωπα στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, προχωρώντας στην ψήφιση των πρώτων νομοσχεδίων και σε παρεμβάσεις σε διάφορα πεδία (Ελληνικό, ΔΕΗ, Ελληνικός Χρυσός, Creta Farm).

Κομβική σημασία για την δρομολόγηση θετικών εξελίξεων στην οικονομία έχει το τραπεζικό σύστημα που καλείται να αυξήσει τις πιστοδοτήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα. Για να συμβεί αυτό, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, πρέπει να επιταχυνθεί προηγουμένως η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διαδικασία που αναμένεται να προωθηθεί το επόμενο διάστημα. Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ξένα funds και μεγάλοι επενδυτές συνεχίζουν να βάζουν στο στόχαστρο την Ελλάδα στο real economy κάτι που βοηθάει ακόμα περισσότερο την οικονομία. Πρώτη φορά πάντως έχουμε τόσα θετικά νέα και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι και πλέον μένει να περάσει το τρίμηνο για να αρχίσουμε να βλέπουμε και πως καταγράφονται τα νούμερα, όπως τονίζει.

Ήδη τα «νέα» από τα «νούμερα» της οικονομίας είναι εντυπωσιακά. Εκτός από την πολύ επιτυχημένη έκδοση του 7ετούς ομολόγου και την βουτιά που έχει σημειώσει το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, η μεταποιητική δραστηριότητα και το οικονομικό κλίμα εξέπληξαν την αγορά. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) αυξήθηκε στις 54,6 μονάδες τον Ιούλιο από τις 52,4 τον Ιούνιο, καταγράφοντας υψηλό τριών μηνών, ενώ το οικονομικά κλίμα σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, βελτιώθηκε σημαντικά μετά τις εκλογές. ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, σκαρφαλώνοντας στις 105,3 μονάδες από 101,0 μονάδες τον Ιούνιο, επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2008.Ταυτόχρονα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών περίπου.

Όπως έχει χαρακτηριστικά σημειώσει η UBS, η μεγάλη αλλαγή για τη χώρα θα έρθει από την ενίσχυση των επενδύσεων. Αν το πετύχει αυτό, το 2020 μπορεί να αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς.

Η ενίσχυση των επενδύσεων είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για την Ν.Δ, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να πετύχει η χώρα ισχυρή ανάπτυξη. Σύμφωνα με την Bofa Merrill Lynch και τον επικεφαλής επενδύσεων συναλλάγματος στην Ευρώπη Αθ. Βαμβακίδη, η Ελλάδα μπορεί πράγματι να σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 4% εάν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις. Πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις, πριν και μετά την κρίση, απέτυχαν σε αυτόν τον τομέα, όπως επισημαίνει.

Σχολιάζοντας τον στόχο του 4% για την ανάπτυξη το 2020 που έχει θέσει η κυβέρνηση, ο επικεφαλής αναλυτής της S&P για την Ελλάδα Μάρκο Μίρσνικ τονίζει πως για την S&P κλειδί για την ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι η σημαντική μείωση των NPEs του τραπεζικού κλάδου, η οποία θα ενίσχυε σημαντικά την πιστωτική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα και ως έτσι θα μπορούσαν να φανούν τα οφέλη από τις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποστεί η Ελλάδα από το 2010. Επιπλέον, εκτιμά πως ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να προκύψει από περαιτέρω βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων και των μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης. Η S&P, όπως τονίζει, «βλέπει»« ανάπτυξη της τάξης του 2,7% το 2020 ωστόσο, με βάση την εμπειρία από τις άλλες χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης που βγήκαν από την κρίση, η ταχύτερη επίλυση των προαναφερθέντων προκλήσεων – ιδίως όσον αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας – θα μπορούσε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας πέρα από τις τρέχουσες προβλέψεις της.

Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης αναμένεται να δώσουν ώθηση στην οικονομία όπως σημειώνει από την πλευρά του ο Τζέικομπ Σουβάλσκι, επικεφαλής αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Scope Ratings. Αν και ο οίκος τοποθετεί την ανάπτυξη για την διετία 2019-2020 γύρω στο 2,2%, επισημαίνει πως αυτές οι προβλέψεις δεν έχουν ενσωματώσει τις επιπτώσεις των προγραμματικών δηλώσεων. Εάν ο προϋπολογισμός για τις δημόσιες επενδύσεις εφαρμοστεί πλήρως, αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις και στις ιδιωτικές επενδύσεις, όπως προσθέτει.

Facebook Comments