Τουρκία: Στο 16,65% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

MarketNews

Τουρκία: Στο 16,65% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούλιο, εξαιτίας της λήξης της περιόδου μείωσης του φόρου σε ορισμένα αγαθά, διακόπτοντας την πτωτική πορεία του πληθωρισμού των τελευταίων μηνών. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Τουρκία, επιτρέποντας την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την κεντρική τράπεζα.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 16,65% τον Ιούλιο από 15,72% τον Ιούνιο, εξέλιξη αρνητική για τα νοικοκυριά, αλλά και για την τουρκική οικονομία, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού συνδέεται με την εξασθένιση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Μπορεί ο πληθωρισμός να έχει υποχωρήσει από το 25%, όπου είχε διαμορφωθεί τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο για την πλειονότητα των πολιτών εξακολουθεί να παραμένει πολύ υψηλός. Η τιμή των άλλων αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 26,9% και η τιμή των αγαθών νοικοκυριού αυξήθηκε κατά 25,4%. Στα τέλη Ιουνίου είχε λήξει η μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας και των ειδικών φόρων κατανάλωσης για οικιακές συσκευές, έπιπλα και αυτοκίνητα που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Ερντογάν το 2018. Στην άνοδο του πληθωρισμού τον Ιούλιο συνέβαλε και η αύξηση των τιμών ηλεκτρικού κατά 15% από την 1η Ιουλίου.