Το τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν πήγε καλά. Πραγματικά καλά, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της συζήτησης, όχι απλώς επικοινωνιακά καλά.

Δείγμα το ότι οι δύο άνδρες σηκώνονταν και τα έλεγαν ανά καιρούς κατά μόνας, μακριά από το τραπέζι με τους συμβούλους και τους συνεργάτες τους.

Η Άνγκελα Μέρκελ όμως είναι άλλη ιστορία και έχει ζόρια. Η γερμανική οικονομία αρχίζει και μπαίνει σε υφεσιακή πορεία, ενώ και η ίδια είναι αντιμέτωπη με ένα ανώμαλο πολιτικό τέλος. Οι Χριστιανοδημοκράτες δέχθηκαν ράπισμα στις ευρωεκλογές του Μαίου, υποχωρώντας περαιτέρω, ενώ έπονται οι τοπικές εκλογές σε Βραδεμβούργου, Σαξωνία και Θουριγγία, όπου το κόμμα της θα δυσκολευτεί.

Η Καγκελάριος δεν είναι στα καλύτερά της συνεπώς. Και, παρά τα θετικά δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ για την ταχύτητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς τη λήψη αποφάσεων κ.ο.κ., το αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων δεν «γράφει» καλά στο Βερολίνο. Δεν σημαίνει ότι η υπόθεση έχει τελειώσει, τουναντίον. Άλλη η Ελλάδα του 2012 και του 2014 και άλλη αυτή του 2019 και η πρώτη που το ξέρει καλά είναι η Μέρκελ.

Επειδή, όμως, η λεπτομερειακή και πάντα άρτια προετοιμασμένη Καγκελάριος είναι περίπτωση ειδικού χειρισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά την μπάλα χαμηλά και αποφεύγει να προκαταλάβει δημοσίως πράγματα, προκειμένου να μην προκαλέσει αρνητικά τετελεσμένα. Άλλωστε, το ταμείο γίνεται στο τέλος.

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments