Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι μέσα στην έλλειψη επιχειρημάτων και την ένδεια ιδεολογικο-πολιτικής κατεύθυνσης, ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι εμφανές ότι δεν έχει βρει ακόμα τον πολιτικό του βηματισμό μετά την ήττα της 7ης Ιουλίου, κι ο ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύουν να υποστούν δεύτερη βαρύτερη ήττα μετεκλογικά. Ήδη, οι πρώτες δημοσκοπήσεις, της MARC και της Opinion, καταδεικνύουν ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, αντί να μειώνεται, διευρύνεται εντυπωσιακά, κι ότι η ιδεολογικο-πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου έναντι του Τσίπρα είναι καταλυτική.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να αντιδρά σπασμωδικά. Χαρακτηριστική η αποστροφή του κ. Τσίπρα σε πρόσφατη συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου ισχυρίστηκε, προκαλώντας μια δόση θυμηδίας, ότι ο πρωθυπουργός κι η κυβέρνηση του «τρώνε από τα έτοιμα», κι ότι σύντομα θα «υποχρεωθούν να πάνε σε εκλογές».

Η αποστροφή του πρώην πρωθυπουργού ότι η σημερινή κυβέρνηση «τρώει από τα έτοιμα, που της άφησε η προηγούμενη», δεν αντέχει φυσικά σε πολιτική κριτική. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον η άποψη του ότι σύντομα «θα υποχρεωθούν σε πρόωρες εκλογές». Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είπε στην συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη ότι σκοπός του είναι να εξαντλήσει την τετραετία. Απέφυγε όμως να δεσμευθεί δημοσίως ότι θα εξαντλήσει σώνει και καλά την τετραετία. Και τούτο διότι όλα εξαρτώνται από τον εκλογικό νόμο. Εφόσον, η πρόταση, που θα καταθέσει η κυβέρνηση μέχρι τέλους του έτους, για νέα εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, που σύμφωνα με την άποψη της ΝΔ πρέπει να εγγυάται την κυβερνησιμότητα της χώρας, δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, όπως προβλέπεται από το άρθρο 54 &1 του Συντάγματος, που δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί, τότε το πιθανότερο είναι ότι οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική. Δηλαδή όπως το έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Εφόσον για τις επόμενες εκλογές ισχύσει η απλή αναλογική, που απερίσκεπτα έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε πάμε για διπλές, απανωτές εκλογές. Αρχικά με το σύστημα της απλής αναλογικής, που εξαιτίας του δεν θα προκύπτει κυβέρνηση, κι αμέσως μετά με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που θα φέρει η παρούσα κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά ότι ο χρόνος των επόμενων εκλογών θα επιλεγεί από τον ίδιον τον κ. Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του, όταν κρίνουν ότι ο χρόνος των εκλογών είναι ευνοϊκός για τη ΝΔ. Γιατί είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός θα θελήσει να «κάψει» την απλή αναλογική και να προχωρήσει αμέσως μετά σε νέα εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης, που ευελπιστεί ότι θα κερδίσει και πάλι η ΝΔ και να ξανασχηματίσει κυβέρνηση. Και να μην ξεχνάμε ότι οι επόμενες και μεθεπόμενες εκλογές, θα πραγματοποιηθούν με την συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού, που θα μπορέσουν να ψηφίσουν από τον τόπο της διαμονής τους για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Κι είναι γνωστό ότι αυτό αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της ΝΔ, καθώς θεωρείται, και δικαίως, ότι οι Έλληνες του εξωτερικού διάκεινται ευνοϊκότερα προς τη ΝΔ παρά στον ΣΥΡΙΖΑ και στην αριστερά.

Κατά συνέπεια, μολονότι πρόθεση του Κυριάκου είναι φυσικά να εξαντληθεί η τετραετία, ο χρόνος των εκλογών δεν είναι βέβαιος. Μπορεί να πραγματοποιηθούν του χρόνου, μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, που δυστυχώς θα είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη και μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, μπορεί κι οποτεδήποτε άλλοτε στη διάρκεια της προσεχούς τετραετίας. Η απόφαση θα είναι του πρωθυπουργού. Κι εκτιμώ ότι θα είναι αιφνιδιαστική

Facebook Comments