Η Κυριακή είναι μια γυναίκα που έχει καταφέρει πολλά στη ζωή της, που έχει παλέψει, έχει πληγωθεί, έχει καταρρεύσει αρκετές φορές μα έχει βρει τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσει. Νέα στην ηλικία με τη ζωή της να είναι μια συνεχόμενη περιπέτεια. Μικροπαντρεμένη και μικρομάνα. Φορτίο βαρύ για τους ώμους της. Βαρύ φορτίο για πολλές γυναίκες. Είναι στιγμές που αυτοί οι ώμοι λυγίζουν, τι να σου κάνουν με τόσο βάρος.

Έδινε εξετάσεις για το πτυχίο της και το μωρό ήταν δίπλα της, να μαθαίνει και αυτό ότι η ζωή είναι, κατά κανόνα, δύσκολη.  Μεσημέρι Κυριακής διάβαζε για το μεταπτυχιακό της και παράλληλα ετοίμαζε γεμιστά για να φάνε εκείνη και το παιδί, που τώρα πηγαίνει στο Γυμνάσιο. Μεγάλωσε κι αυτό, μαζί με τη μαμά του που μεγαλώνει και μαζί της μεγαλώνουν οι ορίζοντες των στόχων της.

Όσες φορές την ακούω να μιλά για τη ζωή της, το κάνει με πάθος. Μιλά για τα σχέδια της, για τα όνειρα της και τους καθημερινούς αγώνες που δίνει, στην επαγγελματική και προσωπική της ζωή και αναρωτιέμαι πού βρίσκει αυτή την επιτάχυνση δύναμης; Ποια είναι η κινητήριος δύναμη της; Ποιο είναι το νόημα της ζωής της;  

Η Κυριακή και όλες οι Κυριακές του κόσμου, έχουν 3 βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα στην ζωή τους, τα οποία συνθέτουν το δικό της νόημα ζωής:

Η Συγχώρεση

Τόσοι άνθρωποι κουβαλάνε φορτίο αβάστακτο μέσα τους τα παράπονα και το μίσος για χρόνια, βρίσκοντας λογικό και δικαιολογημένο να νιώθουν αυτά τα συναισθήματα. Θα τους ακούς να λένε, ότι οι άλλοι είναι υπεύθυνοι για τον πόνο και την οργή που τους προκάλεσαν. Αυτό όμως είναι και το κρίσιμο λάθος τους. Η σκέψη αυτή, τους κρατάει εγκλωβισμένους και ποτέ δεν θα κατορθώσουν να ευτυχήσουν αληθινά στη ζωή τους. Η πικρία και ο φθόνος που νοιώθουν, συσσωρεύονται μέσα τους και γίνονται δηλητήριο που ψυχικά τους σκοτώνει σταδιακά. Πόσο δυνατόν είναι να νοιώσουμε υγιείς και δυνατοί όταν κρατάμε τον εαυτό μας προσκολλημένο στο παρελθόν; Δεν έχουμε μάθει να ξεχωρίζουμε πώς ό,τι συμβαίνει στο πριν ανήκει πλέον στο παρελθόν και ό,τι συμβαίνει στο τώρα μπορεί και να ανήκει στο μέλλον. Αυτό το μέλλον πρέπει να είναι καθαρό από ψυχικές αγκυλώσεις. Ο Άγγλος ποιητής Alexander Pope, έγραφε: «Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο, το να συγχωρείς, θεϊκό».  Συγχωρώ δεν σημαίνει ότι δίνω άφεση αμαρτιών, αλλά σημαίνει ότι πάω την ψυχική μου υγεία και ευεξία πολλά βήματα παρακάτω από το στάδιο της τοξικότητας. Απελευθερώνω δυνάμεις, για να χτίσω ένα μέλλον καλύτερο, με περισσότερο αισιόδοξο οξυγόνο.

Η Ανθεκτικότητα

Πολλοί άνθρωποι κλαψουρίζουν με το ότι και αν τους συμβεί. Συνήθως θέλουν να παίξουν το παιχνίδι της αυτολύπησης για να έχουν συνεχώς ένα πλέγμα σημαντικών άλλων να ενδιαφέρεται για αυτούς. Θα τους διακρίνεις εύκολα. Αυτούς όμως που θα διακρίνεις ακόμα πιο εύκολα, είναι όσους διαθέτουν ψυχική ανθεκτικότητα. Θα σου μιλάνε για όλες τις δυσκολίες τους και τους τρόπους που βρήκαν για να τις ξεπεράσουν.

Όσοι διαθέτουν μεγάλη ψυχική ανθεκτικότητα καταφέρνουν να ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στις αντιξοότητες, χωρίς να αποσυντονίζονται από αυτές. Θα τους ακούσεις να σου λένε ότι μπορούν να προσαρμόζονται με μεγαλύτερη ταχύτητα στις αλλαγές της ζωής και το κυριότερο να εκλαμβάνουν τις δυσκολίες ως ευκαιρίες μάθησης και περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και να γίνονται το παράδειγμα για τους συνανθρώπους τους. Ο  μεγάλος Αμερικάνος παίχτης ποδοσφαίρου Vince Lombardi, είχε πει: «Σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις κάτω, άλλα πόσες φορές θα σηκωθείς». Αυτό είναι και η σημαία των ανθρώπων με ψυχική Ανθεκτικότητα.

Η Αγάπη

Θα έχετε παρατηρήσει πώς οι κηπουροί συμπεριφέρονται στα λουλούδια, πώς τα ποτίζουν, πώς ξέρουν πότε θέλουν χώμα, πώς τους μιλάνε, πώς γνωρίζουν κάθετι που τα αφορά; Αυτό σημαίνει Αγάπη. Αγάπη σημαίνει, να σκύβω πάνω από αυτό που με απασχολεί και να του φέρομαι με στοργή, με κατανόηση, με ενσυναίσθηση, με δροσερό αεράκι ψυχής. Αγάπη σημαίνει, να ακούω ενεργητικά τον εσωτερικό μου κόσμο, να αφουγκράζομαι τις ανάγκες μου, να οριοθετώ τις συμπεριφορές των άλλων απέναντι μου και να βάζω προτεραιότητες. Αγάπη σημαίνει, να μπορώ να βάλω τα χέρια μου γύρω πάνω στους απαλούς ώμους της ψυχής μου και να της δώσω την ενέργεια που χρειάζεται για να βιώνει όσο πιο όμορφα μπορεί την καθημερινότητα. Αγάπη σημαίνει, να πονώ και να μιλώ, να κατανοώ και να σωπαίνω, να ονειρεύομαι και να σχεδιάζω, να νοιώθω και να παρηγορώ. Ο Lao Tzu, ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της κινέζικης φιλοσοφίας, αναφέρει: «Όταν αγαπιέσαι βαθιά από κάποιον αυτό σου δίνει δύναμη, όταν αγαπάς βαθιά κάποιον αυτό σου δίνει κουράγιο».

Βρες, λοιπόν, κι εσύ το δικό σου χαρακτηριστικό. Ανακάλυψε μέσα σου την δική σου «Κυριακή» και ανέδειξε τη δύναμη σου. Σταμάτα να κλαψουρίζεις για ότι δεν σου έφερε η ζωή ή όποιος άλλος περίμενες να κάνει κάτι για εσένα και ξεκίνα να ζεις. Δες γύρω σου, τις «Κυριακές» του Κόσμου και προχώρα. Να μπορείς, βρε αδελφέ, να πεις κοντά στο τέλος αυτής της ζωής, πως όλες του κόσμου οι Κυριακές έλαμψαν στο πρόσωπο σου. Στο δικό σου πρόσωπο, μα και της κοινωνίας όπου ζεις. Να δώσεις λάμψη στον κόσμο, να δώσεις το παράδειγμα πώς όσο δύσκολα και αν στα έφερε η ζωή πάντα μπορούσες να κάνεις κάτι.

Πάντα θα μπορείς να βρεις το δικό σου νόημα ζωής και να προχωράς. Στάσου για λίγο και συλλογίσου, τι είναι αυτό που σου δίνει νόημα. Τί είναι αυτό που σε κάνει να χαμογελάς όταν το σκέφτεσαι, και τότε έχεις κάνει το πρώτο βήμα. Μετά πρέπει να το δουλέψεις, να το συζητήσεις, να το πιστέψεις και να το εφαρμόσεις. Ανακάλυψε το δικό σου, εσωτερικό μυστικό. Το καλά κρυμμένο, ως πολύτιμος θησαυρός, μυστικό. Υπάρχει και είναι εκεί. Σε περιμένει να το αναδείξεις. Η δική μου Κυριακή, λέει πως όταν είναι στενοχωρημένη ακουμπά το μάγουλο της στο έδαφος και από εκεί παίρνει την ενέργεια που χρειάζεται για να εκτοξεύσει τη δική της δύναμη! Το δικό της νόημα ζωής! Ξεκίνα, λοιπόν!

Facebook Comments