Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία τόσο για το θέμα της τουρκικής επέμβασης τη Βόρεια Συρία, όσο και για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Agreement found at Foreign Affairs Council on Conclusions on both North East and on Turkish drillings in Eastern Mediterranean. The is fullly united

Eιδικότερα, οι χώρες της ΕΕ δεσμεύθηκαν τη Δευτέρα να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, δεν κατάφεραν όμως να συμφωνήσουν ένα γενικευμένο ευρωπαϊκό εμπάργκο στην παροχή όπλων προς την Άγκυρα, στη βάση της πρότασης που είχαν κάνει η Γαλλία και η Γερμανία. 

Το ευρωπαϊκό συμβούλιο, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι η τουρκική στρατιωτική δράση στη Βόρεια Συρία είχε καταστροφικές συνέπειες και σημείωσε ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ σταμάτησαν τις εξαγωγές όπλων. 

“Τα κράτη μέλη δεσμεύονται σε ισχυρές εθνικές θέσεις αναφορικά με την πολιτική εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία” ανέφεραν οι ΥΠΕΞ των κρατών μελών. 

Την ίδια στιγμή, αναφορικά με το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, πληροφορίες του Alpha Κύπρου αναφέρουν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών προτείνουν την απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ για όλους όσους εμπλέκονται ή είναι υπεύθυνοι για τις γεωτρήσεις και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μετά την σημερινή πολιτική απόφαση, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα ετοιμάσει το νομοθετικό πλαίσιο, και ακολούθως θα καταρτιστεί ο κατάλογος εταιριών και προσώπων που θα επηρεαστούν. 

Facebook Comments