Καθώς συμπληρώθηκαν οι πρώτες 100 μέρες από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρές προκλήσεις, που προέρχονται κυρίως από εξωγενείς παράγοντες.

Όπως ήταν η κατάρρευση του τουριστικού κολοσσού της Thomas Cook αλλά ιδίως η αυξανόμενη επιθετικότητα του καθεστώτος της Άγκυρας κι οι διαρκώς μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές, που αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, που δοκιμάζεται σκληρά την τελευταία δεκαετία. Συγχρόνως όμως η σοβαρότητα που επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση σε συνδυασμό με την προετοιμασία της και την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα, που της κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, γεμίζουν με αισιοδοξία τους πολίτες που διαπιστώνουν με ικανοποίηση ότι με τον Κυριάκο, η Ελλάδα σταδιακά μπορεί να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, κανονικό, ευρωπαϊκό κράτος με δημοκρατικούς θεσμούς που λειτουργούν επ’ ωφελεία των πολιτών της. 

Η έρευνα της Opinion, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτά που γράφω εδώ κι αρκετές μέρες. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος,  έχουν ισχυρή υποστήριξη από την κοινή γνώμη, η οποία δικαίως ευελπιστεί ότι μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα κανονικό ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος με ισχυρούς θεσμούς κι ολοένα αναπτυσσόμενη. Το μόνο πρόβλημα που επισημαίνει ο κόσμος, και της ΝΔ, αρνητικά είναι η διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, που έχει προσλάβει λίαν επικίνδυνες διαστάσεις και λόγω της εκβιαστικής στάσης της Τουρκίας, που έχει αυξήσει υπερβολικά τις μεταναστευτικές ροές. Το μεταναστευτικό είναι το πιό σοβαρό, δύσκολο, πολυεπίπεδο, πολυσύνθετο πρόβλημα,  που μπορεί όχι μόνο να γκρεμίσει την κυβέρνηση, και κάθε κυβέρνηση, αλλά την ίδια τη χώρα. Η αντιμετώπιση του εξαιρετικά δυσχερής κι απαιτεί τη διεθνή υποστήριξη και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Έχω εμπιστοσύνη στον Κυριάκο και πιστεύω ότι πρέπει να τον στηρίξουμε και να του δώσουμε τον χρόνο να διαχειριστεί το τεράστιο και δυσεπίλυτο αυτό πρόβλημα. Χωρίς υπερβολές, λαϊκισμούς, πισωγυρίσματα, κραυγές. Αλλά με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα!

Στον τομέα αυτό η κυβέρνηση φέρνει νέα νομοθεσία που απλοποιεί κι επιταχύνει τις διαδικασίες απονομής πολιτικού ασύλου, για όσους πρόσφυγες πραγματικά έχουν ανάγκη να τύχουν διεθνούς προστασίας αλλά και φέρνει νέο νομοθετικό πλαίσιο για την επαναπροώθηση όσων παράτυπων μεταναστών με ψευδείς δικαιολογίες κι αστήρικτα προσχήματα επιχειρούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα

Για περιπτώσεις σαν κι αυτή, της ιρανής Σαραρέ Κχαντεμί, η ελληνική πολιτεία πρέπει να επιδεικνύει τον ανθρωπισμό της και να παρέχει πολιτικό άσυλο. Αυτές είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων, που διώκονται στις χώρες τους για τις πολιτικές, θρησκευτικές, σεξουαλικές η άλλες αντιλήψεις και προτιμήσεις τους κι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν πολιτικό άσυλο σε μια ελεύθερη, δημοκρατική χώρα, ένα κράτος δικαίου, όπως η Ελλάδα. Άλλο αυτές οι περιπτώσεις κι άλλοι οι παράτυποι, οικονομικοί μετανάστες που θέλουν να μεταναστεύσουν στη Δύση, μπάς και βρουν καλύτερη ζωή. Κατανοώ τις ανάγκες τους αλλά η Ελλάδα δεν αντέχει ως κοινωνία κι οικονομία τόσο μεγάλο αριθμό, ιδίως μουσουλμάνων, μεταναστών που δεν μπορούν και δεν θέλουν να προσαρμοσθούν και να αφομοιωθούν σε μια δυτική, ευρωπαϊκή κοινωνία με τις δικές της ξεχωριστές αξίες και τους δικούς της νόμους

Facebook Comments