Το πρώτο σοβαρό εσωκομματικό της πρόβλημα αντιμετωπίζει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας από τότε που το κόμμα έγινε κυβέρνηση.

Η αντιπαράθεση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη με το Χρήστο Γιαννούλη στη Βουλή, για την εκδήλωση που έχουν προαναγγείλει στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή ακραία στοιχεία με μπάρμπεκιου χοιρινό και αλκοόλ κοντά στο hot spot μεταναστών στα Διαβατά και η ανάρτηση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη προχθές το βράδυ στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ότι τρώει χοιρινό σουβλάκι και πίνει μπίρες ενόχλησε ιδιαιτέρως πολλούς μετριοπαθείς και φιλελεύθερους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι εκτιμούν ότι η έκφραση αυτού του ακραίου λόγου από νεοδημοκράτες βουλευτές πλήττει επί της ουσίας την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα το προσφυγικό μεταναστευτικό πρόβλημα.

Το χθεσινό, πρωτόγνωρο σε σφοδρότητα άδειασμα της Ντόρας Μπακογιάννη τόσο στον κ. Κυρανάκη όσο και στους κ. Μπογδάνο και Πλεύρη, που έσπευσαν να τον υπερασπιστούν και να υιοθετήσουν επί της ουσίας τις απόψεις του, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Οι αποστάσεις που πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας από αυτές τις δηλώσεις αλλά και η οργή του πρωθυπουργού για το κλίμα που προκαλείται αλλά και για τις ακραίες ενέργειες που υποδαυλίζουν στις τοπικές κοινωνίες τέτοιες απόψεις έχουν φουντώσει ακόμα περισσότερο την διαμάχη που επικρατεί μεταξύ τάσεων στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Οι φιλελεύθεροι που τους εκφράζει με εμβληματικό τρόπο η Ντόρα Μπακογιάννη είναι μια ομάδα που περιλαμβάνει πολλούς βουλευτές της Α Αθήνας και του Βορείου και Νοτίου τομέα. Είναι υπέρ της μετριοπάθειας σοβαρού φιλελεύθερου δημοκρατικού λόγου και ήταν εκείνοι που χειροκρότησαν περισσότερο από οποιουσδήποτε άλλους τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη 2 φορές στη Βουλή για την ανάγκη ενσωμάτωσης προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και χειροκρότησαν με θέρμη την φράση του πρωθυπουργού ότι είναι περήφανος όταν ένας πρόσφυγας ή ένας μετανάστης ενταγμένος στην ελληνική κοινωνία σηκώνει την ελληνική σημαία. Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό να θέσει τέλος σε ακραίες δηλώσεις που αλλοιώνουν την φυσιογνωμία του κόμματος και δίνουν επιχειρήματα στον ΣυΡιζΑ να μιλήσει για Ακροδεξιά τάση της Νέας Δημοκρατίας.

Οι βουλευτές περιφέρειας που βάζουν το πολιτικό και προσωπικό κόστος πάνω από την υπηρέτηση της κυβερνητικής γραμμής είναι μια κρίσιμη μάζα στο σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας που μπορεί να μην εκφράζεται με δηλώσεις στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης ωστόσο σε τοπικό επίπεδο οι πιο πολλοί άγονται και φέρονται από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στις τοπικές κοινωνίες πάρα έχουν το κουράγιο να μπουν μπροστά για να εξηγήσουν και να πείσουν για την ανάγκη μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

Η τρίτη τάση αφορά τους λεγόμενους σκληρούς οι οποίοι εντάσσουν τον εαυτό τους στην δεξιά πτέρυγα του κόμματος δηλώνουν συντηρητικοί και στο θέμα του προσφυγικού μεταναστευτικου έχουν μιλήσει για λαθρομετανάστες, για την ανάγκη επαναπροωθήσεων και για τον φόβο αλλοίωσης της θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας των Ελλήνων από την αθρόα είσοδο μεταναστών στη χώρα.

Εμβληματικοί βουλευτές σε αυτή την τάση είναι ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Κωσταντίνος Μπογδάνος οι οποίοι επιχειρούν να προσεγγίσουν κι άλλους βουλευτές που έχουν παρόμοιες με αυτούς απόψεις προκειμένου να φτιάξουν μια συμπαγή ομάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει αυτή την εικόνα στο εσωτερικό του κόμματος του και φέρεται αποφασισμένος στην κοινοβουλευτική ομάδα που θα γίνει στο Καβούρι μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες να στείλει ηχηρά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Άλλωστε βουλευτές της φιλελεύθερης τάσης έχουν ήδη χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου λέγοντας πως αν δεν μαζευτεί η κατάσταση όσο είναι νωρίς κινδυνεύει να γίνει ανεξέλεγκτη στην πορεία με δηλώσεις ακόμη πιο προβληματικές που θα ναρκοθετούν την προσπάθεια εφαρμογής κυβερνητικών πολιτικών σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα.

Facebook Comments