Δεν πρωτοτυπώ…. Προϋπάρχει και μπορείτε να το αναζητήσετε διαδικτυακά άρθρο του Θοδωρή  από το 2016  Γεωργακόπουλου στην Καθημερινή που αναφέρεται στον Ιταλό καθηγητή οικονομικής ιστορίας Κάρλο Τσιπόλα και το επικό χιουμοριστικό πόνημα του «Οι Βασικοί Νόμοι της  Ανθρώπινης ηλιθιότητας»  Αυτό το βιβλιαράκι πρέπει να το έχω διαβάσει πάνω….εκατό φορές και κάθε φορά νοιώθω μια απέραντη απόλαυση, σχεδόν μαζοχιστική καθώς συνειδητοποιώ ότι έπεσα εγώ προσωπικά ή σε άλλες περιπτώσεις πέσαμε ομαδικά, θύματα «ηλιθίων». Προσέξτε όχι «κακοποιών» δηλαδή ανθρώπων που σου κάνουν κακό για να κερδίσουν οι ίδιοι κάτι αλλά «ηλιθίων» ανθρώπων που σου κάνουν κακό ….έτσι!  Σύμφωνα με τον Τσιπόλα και τον τρίτο Νόμο του.

«Ένας άνθρωπος είναι ηλίθιος όταν προξενεί ζημίες σε έναν άλλο άνθρωπο, ή σε ομάδες ανθρώπων, χωρίς ο ίδιος να αποκομίζει οποιοδήποτε κέρδος, ή ακόμα και με το να ζημιώνεται σημαντικά.»

Εν συντομία οι άλλοι 4 νόμοι λένε ότι 1) Ο αριθμός των ηλίθιων είναι σταθερός σε όλους τους ανθρώπινους πληθυσμούς, όσο σταθερή είναι η αναλογία αγοριών και κοριτσιών που γεννιούνται οπουδήποτε στη Γη 2) Η πιθανότητα ένας άνθρωπος να είναι ηλίθιος είναι ανεξάρτητη κάθε άλλου χαρακτηριστικού του ανθρώπου.3) Οι μη-ηλίθιοι πάντα υποτιμούν τη βλαπτική ισχύ των ηλίθιων ατόμων. 4) Ο ηλίθιος είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος ανθρώπου. Τι άλλο λέει ο Τσιπόλα;

Ότι, ανάλογα με τις πράξεις και τα κίνητρα υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες ανθρώπων

Οι “ανήμποροι” που ενεργούν με τρόπο που κάνει καλό στους άλλους, αλλά κακό στον εαυτό τους

Οι “έξυπνοι” που ενεργούν με τρόπο που κάνει καλό στους άλλους, αλλά καλό και στον εαυτό τους

Οι “κακοποιοί»  που κάνουν κακό στους άλλους, αλλά καλό στον εαυτό τους και τέλος, αυτοί που κάνουν κακό στους άλλους, και κάνουν κακό και στον εαυτό τους οι «ηλίθιοι»

Με βάση τα παραπάνω τα οποία θεωρώ απολύτως αληθή και μη επιδεχόμενα αμφισβήτησης, πάρτε το αιρετό και το διορισμένο πολιτικό προσωπικό της χώρας και προσπαθήστε να διαχωρίσετε τους κακόβουλους από τους βλάκες. Δεν είναι πολύ δύσκολο εκτός κι αν ανήκετε σε μία από τις δύο κατηγορίες εσείς ως άτομο. Σε αυτή την περίπτωση είτε δεν θα δείτε κάτι μεμπτό στην συμπεριφορά των κακόβουλων -άρα δεν θα τους αναγνωρίσετε- είτε δεν θα αντιληφθείτε που είναι το κακό που προξένησε ο βλάκας πολιτικός, θα το δείτε ως φυσιολογικό άρα επίσης δεν θα τον αναγνωρίσετε. Το βέβαιο είναι ότι θα δυσκολευτείτε πολύ περισσότερο να βρείτε κακοποιούς και ηλιθίους στον χώρο που υποστηρίζετε ή ψηφίζετε συστηματικά απ ότι στους απέναντι!  Αυτά σας τα επισημαίνω για να ανησυχήσετε αν δεν βγάλετε αποτέλεσμα ή βγάλετε….μονομερές αποτέλεσμα.

Τώρα η επικινδυνότητα των ηλιθίων που ασχολούνται με τα κοινά είναι τεράστια. Διότι έχουν εξουσία και δεν είναι κακοποιοί.  Με άλλα λόγια μπορεί να ψάχνεις, να σπας το κεφάλι σου αλλά να μην καταλάβεις ποτέ γιατί ενήργησε έτσι όπως ενήργησε ο ηλίθιος πολιτικός προξενώντας τόση ζημιά. Ο άλλος πολύ απλά ενήργησε με βάση το συμφέρον του κι αυτό αναγνωρίζεται εύκολα όμως ο ηλίθιος αποφάσισε…. «έτσι»! 

Πόσους «έτσι» έχουμε; Όσους είχαμε πάντα; Όχι! Παρότι ο αριθμός ηλιθίων είναι σταθερός βάσει του πρώτου νόμου του Τσιπόλα, το πόσους εξ αυτών εκλέγουμε είναι κυμαινόμενο. Σε μια χώρα με κρίση -όπως είχε σωστά επισημάνει κι ο Γεωργακόπουλος στο άρθρο του-  υπερ -εκπροσωπούνται  οι κακοποιοί αλλά και οι «ανήμποροι» άνθρωποι αυτοί που κάνουν καλό στους άλλους αλλά κακό στον εαυτό τους.  Διότι τους ηλίθιους δεν τους εκλέγουν οι ηλίθιοι αλλά όλοι μας καθώς δεν αναγνωρίζονται ούτε θεωρούνται επικίνδυνοι. Μη σας πω ότι θεωρούνται και υπο μία έννοια είναι «καλά παιδιά» απ αυτά που θέλεις να κάνεις παρέα και να περνάς χαλαρά μέχρι τη στιγμή που χαμογελαστά – χαμογελαστά θα πετάξουν τη γάτα από τον 5ο για να δουν αν είναι εφτάψυχη ή θα αφήσουν ανεμβολίαστο το παιδί τους γιατί πιστεύουν στη συνωμοσία γιατρών φαρμακευτικών ή θα σηκώνονται να ρωτάνε στη Βουλή αν μας ψεκάζουν κλπ.

Γιατί τους θυμήθηκα τώρα; Διότι πρωταγωνίστησαν δύο τουλάχιστον εξ αυτών την εβδομάδα που μας πέρασε και τη ζημιά δεν την έχουμε ακόμη αποτιμήσει.

Facebook Comments