Τα στοιχεία που έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία απέφυγε την ύφεση, όπως και εκείνα που πιστοποίησαν ότι η Ευρωζώνη σταθεροποιήθηκε το τρίτο τρίμηνο, δεν ήταν αρκετά για να απομακρύνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για την «υγεία» της νομισματικής ένωσης. Έχοντας επίσης να ζυγίσουν αρνητικά στοιχεία από την Κίνα και πληροφορίες για νέα «αγκάθια» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ, εστράφησαν στην ασφάλεια των ομολόγων.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι τιμές των περισσότερων ομολόγων του ευρώ κινούνται σήμερα ανοδικά και οι αποδόσεις υποχωρούν κατά 2 με 3 μονάδες βάσης. Κόντρα στο ρεύμα αυτό στέκονται ωστόσο τα ελληνικά όμολογα, που παραμένουν υπό πίεση και βλέπουν την απόδοσή τους να ανεβαίνει κι άλλο.

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς σκαρφαλώνει στο 1,44%, αυξημένη κατά τρεις μονάδες βάσης σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή ενός μπαράζ εκθέσεων από ΔΝΤ και Κομισιόν και θέλουν να δουν τα όσα θα επισημάνουν οι πιστωτές για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα η απόδοση του γερμανικού υποχωρεί 2 μονάδες βάσης στο -0,32%. Χθες είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Σεπτέμβριο. Εκείνη του αντίστοιχου γαλλικού επιστρέφει σήμερα σε αρνητικό έδαφος, μία εβδομάδα αφότου είχε σκαρφαλώσει σε θετικό, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο.

Σε πτώση και η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς, στο 1,23% έναντι κλεισίματος στο 1,25% χθες. Νωρίτερα μάλιστα είχε  υποχωρήσει έως και το 1,21%. 

Facebook Comments