Δημοσκόπηση Opinion Poll: Απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη - «αγκάθι» το μεταναστευτικό

MarketNews

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη - «αγκάθι» το μεταναστευτικό, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Σχεδόν πέντε μήνες μετά τις εκλογές και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας την 7η Ιουλίου η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός διατηρούν υψηλά ποσοστά και αποδοχή από την κοινή γνώμη σε όλα τα θέματα με εξαίρεση όμως τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Από τη δημοσκόπηση της Opinion Poll προκύπτει ότι το 60.2% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που χειρίζεται τις υποθέσεις η κυβέρνηση, την στιγμή που μόνο το 21.8% συμφωνεί με την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Opinion Poll, Ζαχαρία Ζούπη, η έρευνα καταγράφει μία πλήρη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, της ατζέντας, των πολιτικών επιλογών και της πολιτικής τακτικής του. Το 60.2% θεωρεί δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που χειρίζεται τις υποθέσεις η Κυβέρνηση , την στιγμή που μόνο το 21.8% συμφωνεί με την αντιπολιτευτική τακτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το 63.2% δηλώνει ικανοποιημένο από τις παρεμβάσεις και την συνολική παρουσία του Κ. Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή, το 49.9% θεωρεί τον Κ. Μητσοτάκη πιο ικανό για Πρωθυπουργό έναντι ενός 16.8% που επιλέγει τον Α. Τσίπρα, ενώ ο ΚΑΝΕΝΑΣ βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 29.8%.

prothesh

Η κυριαρχία αυτή επιβεβαιώνεται και στην πρόθεση ψήφου, αφού η Ν.Δ προηγείται με 17%. ( 40% η Ν.Δ έναντι 23% ο ΣΥΡΙΖΑ). Το ΚΙΝΑΛ και το Κ.Κ.Ε βρίσκονται με διαφορά ανάσας στην τρίτη και τέταρτη θέση με 5.3% και 5% αντίστοιχα. Η Ελληνική Λύση εμφανίζεται οριακά ενισχυμένη με 4.5%, ενώ η ΜΕΡΑ 25 βρίσκεται ακριβώς στο κατώφλι του 3%.

ikanopoiis_mitsotakh

Η Κυβέρνηση συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά αποδοχής των επιλογών της, με αχίλλειο πτέρνα το Μεταναστευτικό- Προσφυγικό όπου η ικανοποίηση φτάνει το 27.4%. Η Πρωτοβουλία για διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού συγκεντρώνει ικανοποίηση 76.7%, η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου 74%, η πρόβλεψη στο Σύνταγμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 72.2% , ενώ το 64% θεωρεί ότι οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει ένα νέο, πιο αισιόδοξο κλίμα για την ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας. Επίσης η πρόβλεψη μίας μέρας άδεια για όλες της εργαζόμενες στο Δημόσιο για γυναικολογικές εξετάσεις συγκεντρώνει την συμφωνία του 75.3%. Η κυριαρχία σ΄όλα τα θέματα της ατζέντας συνιστά βασικό λόγο της κυριαρχίας του Κ. Μητσοτάκη.

metanasteftikoikanoa

Ο άλλος λόγος που στηρίζει την κυριαρχία του Πρωθυπουργού είναι η αντίληψη του 68.3% ότι οι διαχωρισμοί Δεξιάς – Αριστεράς δεν έχουν νόημα, έναντι ενός 28.1%. Μέσα σ΄αυτό το κλίμα, το 67.5% συμφωνεί με το άνοιγμα του Πρωθυπουργού σε στελέχη που δεν ανήκουν στην Ν.Δ . Δεν είναι τυχαίο, ότι οι δύο από τους πέντε πρώτους Υπουργούς που επιλέγονται για το έργο τους και την παρουσία τους είναι οι Μ. Χρυσοχοϊδης και Τ. Θεοδωρικάκος με καταβολές από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει απήχηση σε πολλά σημεία. Για παράδειγμα στην βασική καταγγελία ότι οικοδομείται ένα Κράτος της Ακροδεξιάς, της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού, το 69.7% διαφωνεί, ενώ συμφωνεί το 25.2%. Στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κόμμα της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, το 51.8% απαντά αρνητικά έναντι ενός 37.8% απαντά θετικά.

συρζοασ

Όσο για την κεντροαριστερά τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξο. Το 20.4% όσων απάντησαν πιστεύει ότι το τελευταίο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα δώσει ώθηση για μια πιο δυναμική παρέμβαση και το δυνάμωμα του Κινήματος Αλλαγής, ενώ το 71.8% έχει αντίθετη άποψη.

Οι πέντε πρώτοι ως προς την ικανοποίηση από το έργο και την εικόνα τους Υπουργοί είναι οι Ν. Δένδιας, Μ. Χρυσοχοίδης, Κ. Χατζηδάκης, Τ. Θεοδωρικάκος και Χ. Σταικούρας. Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Γ. Βρούτσης, Ν. Κεραμέως, Α. Γεωργιάδης , Β. Κικίλιας και Γ. Γεραπετρίτης.