Εγκρίθηκε από την επιτροπή Eξωτερικών Yποθέσεων της τουρκικής βουλής η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και απεστάλη στην ολομέλεια για την τελική ψήφιση και επικύρωσή του.

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων συνεδρίασε υπό την προεδρία του βουλευτή Βολκάν Μποζκίρ και ενέκρινε το νομοσχέδιο. Αναμένεται η επικύρωσή του από την Ολομέλεια της Βουλής για να γίνει νόμος του κράτους.

Όπως είπε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, «η συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με τη Λιβύη που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή μας θα είναι μια προσπάθεια για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και τη Λιβύη».

Σημειωτέον ότι η Βουλή των αντιπροσώπων στη Λιβύη, που ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ, απέρριψε τη Συμφωνία με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Λονδίνο δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της συμφωνίας της με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο. Και σημείωσε ότι αφού σταθεροποιηθεί η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης «θα γίνει αυτό το βήμα». Στις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος νομαδικής φυλής, έχουμε μια παράδοση που φτάνει από τους Οθωμανούς.

«Τί είναι το θαλάσσιο δίκαιο, από πού βγαίνει το διεθνές δίκαιο. Όλα αυτά τα ξέρει αυτό το έθνος. Δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ καλή μνήμη σε αυτό. Επομένως εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αυτά που έγιναν οπωσδήποτε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή τη στιγμή φτάνει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει στα πόδια της, και αφού σταθεροποιηθεί θα πραγματοποιηθεί και αυτό το βήμα», είπε.

Facebook Comments