Ας συνειδητοποιήσουμε ορισμένα πράγματα ως λαός και ως έθνος. Βρισκόμαστε μπροστά σε εθνικό κίνδυνο και αυτό κοστίζει. Είχαμε όλοι μας την ελπίδα ότι μπήκαμε σε μια περίοδο κανονικότητας, κατά την διάρκεια της οποίας θα επουλώναμε τις πληγές της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης και θα χτίζαμε μια υγιέστερη οικονομία που θα εξασφάλιζε μια βιώσιμη ευμάρεια για όλους μας. Πέσαμε όμως πάνω στη  αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, η οποία πέρασε από τις αόριστες δηλώσεις περί «γαλάζιας πατρίδας» σε πράξεις. 

Η Ελλάδα δεν γίνεται να παριστάνει ότι δεν τρέχει τίποτα. Θα αντιδράσει και προφανώς όχι μόνο διπλωματικά που δεν κοστίζει τίποτα. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες και σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλιώς η διπλωματία από μόνη της είναι ανήμπορη να φέρει αποτελέσματα. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ότι βρισκόμαστε υποχρεωτικά μπροστά σε κάποιο βαρύ θερμό επεισόδιο ή σε πολεμική σύρραξη με τους Τούρκους, όμως ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθούν τέτοια ενδεχόμενα είναι να είμαστε αρκούντως ικανοί να τα βγάλουμε πέρα μαζί τους και σε κάτι τέτοιο.

Φυσικά αυτά κοστίζουν. Χρήμα που με κάποιο τρόπο θα διοχετευόταν στην βελτίωση της ζωής των Ελλήνων, υποχρεωτικώς θα ξοδευτεί σε αγορές ή αναβαθμίσεις οπλικών συστημάτων. Είναι προφανώς κρίμα, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Ούτε είναι τυχαίο που τώρα επέλεξε ο Ερντογάν να οξύνει την κατάσταση με την Ελλάδα, ξέρει ότι η οικονομική κρίση άφησε την χώρα μας  πίσω σε στρατιωτική προετοιμασία.

Δεν υπάρχει κοστολόγηση σ’ αυτά τα ζητήματα. Θα ξοδευτούν όσα χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τα ελληνικά συμφέροντα σε θάλασσα και στεριά. Εξ άλλου, κάθε άλλη στρατηγική υποχωρήσεων ή κατευνασμού για να γλυτώσουμε χρήματα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και σε εθνική υποχώρηση και σε φτώχεια καθώς τα ηττημένα έθνη ποτέ δεν είναι ούτε πλούσια ούτε οικονομικά επιτυχημένα. 

Βεβαίως, δεν ξέρω κατά πόσο οι Έλληνες είναι έτοιμοι αυτή την στιγμή να θυσιάσουν μέρος της σημερινής και μελλοντικής τους ευμάρειας για να είναι ετοιμοπόλεμη η πατρίδα τους. Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός, απλώς έχουμε μάθει να  ζητάμε και το ένα και το άλλο λες και δεν έχουμε επίγνωση ότι τα πάντα σε τούτη την ζωή έχουν το κόστος τους. Καλύτερα να το συνειδητοποιήσουμε τώρα μέσα από ώριμη και νηφάλια σκέψη, παρά να το βιώσουμε ως σοκ αύριο.

Facebook Comments