Απόψε το βράδυ, ώρα Ελλάδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περνά την πόρτα του Λευκού Οίκου για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Θα είναι μια συνάντηση σε δύο φάσεις: αρχικά, το τετ-α-τετ των δύο στο Οβάλ Γραφείο και στη συνέχεια η διευρυμένη συζήτηση με τους συνεργάτες τους, παρόντων επίσης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μαϊκ Πενς και του υπουργού Εξωτερικού Μάικ Πομπέο. 

Για τον πρωθυπουργό, η επίσκεψη είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια περίοδο αποχαλίνωσης της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Την ίδια ώρα, όμως, επιδιώκει να αξιοποιήσει και το θετικότατο μομέντουμ που έχει διαμορφωθεί στον ελληνοαμερικανικό άξονα, με κορωνίδα την ανανέωση και της Κοινής Συμφωνίας για Αμυντική Συνεργασία που υπεγράφη τον Οκτώβριο στην Αθήνα. 

Ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται με την επιδίωξη να επισημάνει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι στην περιοχή ο αταλάντευτος εταίρος των ΗΠΑ δεν είναι άλλος από την Ελλάδα, όπως το αποδεικνύει μια σειρά επιλογών της χώρας μας, η οποία είναι και μια από τις λίγες που πληρώνουν τακτικά το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού τους ως εισφορά για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει και ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της προκαλεί αναταραχή και εντός του ΝΑΤΟ, με τον Ταγίπ Ερντογάν πρόσφατα, στη Σύνοδο Κορυφής του Λονδίνου, να απειλεί με βέτο για το αμυντικό σχέδιο της Συμμαχίας για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, χωρίς εν τέλει να το πράξει. 

Τι ζητά ο πρωθυπουργός από τον κ. Τραμπ; Αφενός, να αποκωδικοποιήσει πλήρως τις προθέσεις του, μιας και βιώνουμε το παράδοξο ο ίδιος να είναι σε άλλη γραμμή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια σειρά ζητημάτων και, ει δυνατόν, να αποσπάσει και ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία. 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments