Η Αυστραλία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τελευταία 24ωρα, με τις φωτιές να κατευθύνονται προς Νότια Αυστραλία, Βικτώρια, Δυτική Αυστραλία και Νέα Νότια Ουαλία, εκατοντάδες σπίτια έχουν καεί ενώ αυξάνεται δραματικά και ο αριθμός των νεκρών ζώων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των ψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που επικρατούν, ενώ σε επιφυλακή παραμένουν οι Αρχές προτρέποντας τους κατοίκους ορισμένων περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

Σύμφωνα με την πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας, αρκετοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λίγο πριν από την άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ την ίδια ώρα στην Νότια Αυστραλία πολλοί κάτοικοι του νησιού Κανγκαρού, νότια της Αδελαΐδας, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος.

Η υπουργός Αστυνομίας της Βικτώριας, Lisa Neville, απευθυνόμενη στους κατοίκους των περιοχών που κινδυνεύουν, είπε «Φύγετε! Φύγετε γρήγορα!», ενώ σημείωσε ότι «Όλες οι προειδοποιήσεις που εκδώσαμε έχουν έναν σκοπό, να σωθούν ζωές».

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Daniel Andrews «παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές East Gippsland, Alpine region Bairnsdale».

Με τις πληροφορίες μέχρι στιγμής να αναφέρουν τον θάνατο και τέταρτου πυροσβέστη. Ο αριθμός των νεκρών τοποθετείται στους 26. Πάνω από 2.000 σπίτια στην Νέα Νότια Ουαλία έχουν γίνει στάχτη, ενώ στα 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα οροθετείται η καμένη γη. Όπως εκφράζουν ειδικοί ο αριθμός ισοδυναμεί , σε έκταση, με το νησί της Ιρλανδίας.

Στο ένα δισεκατομμύριο τοποθετείται και ο αριθμός των τραυματισμένων ή και νεκρών ζώων, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Σίδνεϋ, από τον Σεπτέμβριο μόνο στην Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Παράλληλα, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες μετέδωσαν την κατεύθυνση του καπνού από τις πυρκαγιές προς την Αργεντινή αλλά και τη Βραζιλία, δηλαδή 12.000 χιλιόμετρα προς την άλλη άκρη του Ειρηνικού.

Ωστόσο, οι μερικές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σε ορισμένες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας έχουν δροσίσει την Αυστραλία, ενώ οι μετεωρολόγοι αναμένουν νέο κύμα καύσωνα. «Το 2019 ήταν η πιο ζεστή και ξηρή χρονιά αφότου ξεκίνησε η καταγραφή στοιχείων. Η 18η Δεκεμβρίου ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει ποτέ καταγραφεί, με μέση εθνική μέγιστη θερμοκρασία τους 41,9 βαθμούς Κελσίου», συμπλήρωσαν.

Απ’ όλο τον κόσμο, αρκετοί είναι οι διάσημοι που έχουν συνδράμει την χώρα, ενώ αρκετές είναι και οι κυβερνήσεις που σπεύδουν να βοηθήσουν. Ειδικοί πάντως εκτιμούν ότι «η κρίση, μπορεί να συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες ακόμη με άγνωστο οικονομικό κόστος».

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο ασφαλιστικών εταιριών της Αυστραλίας προανήγγειλε αποζημιώσεις από τις εταιρίες ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί.

Η αντίδραση του Πρωθυπουργού Scott Morrison κρίνεται καθυστερημένη, ενώ οι κάτοικοι αποκάλεσαν τον απολογισμό του ως τον χειρότερο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, δεσμεύθηκε να μεταφέρει μέσα δύο χρόνια δύο δισεκατομμύρια δολάρια από τα δημοσιονομικά έσοδα σε ένα εθνικό ταμείο βοήθειας των θυμάτων των πυρκαγιών, ενώ ζητά από τους ξένους τουρίστες να μην αποθαρρυνθούν από τις πυρκαγιές.

«Η Αυστραλία είναι ανοικτή, η Αυστραλία εξακολουθεί να είναι ένα θαυμάσιο μέρος για να έρθετε και να φέρετε την οικογένειά σας για να απολαύσετε τις διακοπές σας», δήλωσε ο Μόρισον στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τουριστικούς πράκτορες και αγρότες.

Σημειώνεται ότι ο τουρισμός της Αυστραλίας αποτελεί το 3,1% του ΑΕΠ και κατά την προηγούμενη θερινή περίοδο την Αυστραλία επισκέφθηκαν 2,71 εκατομμύρια τουρίστες. Πτωτικά ωστόσο, κινούνται οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και σε ορισμένα πολυσύχναστα, θέρετρα ,εξαιτίας της κρίσης.

Facebook Comments