Σήμερα καταθέτει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η κατάθεση της οποίας είναι μια από τις πιο σημαντικές καταθέσεις για την εξέλιξη της υπόθεσης Novartis.

Η κατάθεση της Ελένης Ράικου θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα και αναμένεται να διαρκέσει δυο με τρεις ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς ήταν αυτή που πρώτη μίλησε μέσω κύκλων της για τον περίφημο «Ρασπούτιν» το 2018 και η πρώτη που ταύτισε τον Ρασπούτιν με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Παράλληλα, τον Οκτώβριο του 2018, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Documento που είχε στραφεί εναντίον της, έκανε λόγο για «άθλια δημοσιεύματα κατευθυνόμενης μερίδας του Τύπου από τον Ρασπούτιν ο οποίος εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος νταβατζή, της υποδεικνύει πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε “άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν».

Το 2019, η κ. Ράικου κατάθεσε ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, που ερευνά την υπόθεση, και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, καθώς στην δεύτερη συμπληρωματική της κατάθεσή της ανέφερε ότι ο Ρασπούτιν είναι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Τι είχε αποκαλύψει για τον Δ. Παπαγγελόπουλο

Η κ. Ράικου ήταν η πρώτη που είχε αναφέρει ευθέως τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και αυτό υπήρξε  σημαντικός παράγοντας προκειμένου να συσταθεί η προανακριτική επιτροπή για να διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες του.

Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς είχε πει ότι ο Παπαγγελόπουλος επαιρόταν για τις ικανότητες του να «τελειώνει» αντιπάλους του, αυτοονομαζόταν ο ίδιος «Ρασπούτιν» και αυτό το ήξεραν όλοι μέσα στο δικαστικό σώμα.

Επιπλέον, είχε αναφέρει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος της είχε τηλεφωνήσει με οργισμένο ύφος και της ζήτησε να στείλει το φάκελο της Novartis με πολιτικούς στη Βουλή, ενώ, όταν εκείνη του απάντησε «δεν τα κάνω εγώ αυτά χωρίς στοιχεία, είμαι άλλης σχολής», εκείνος την απείλησε.

Ράικου: «Υπουργέ, εγώ δεν στέλνω κανένα φάκελο χωρίς στοιχεία. Δεν εμπλέκω κανέναν χωρίς στοιχεία».

Παπαγγελόπουλος: «Στείλε εσύ το φάκελο στην δικαιοσύνη και τα στοιχεία θα τα αναλάβουν άλλοι».

Ράικου: «Εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής».

Παπαγγελόπουλος: «Με αυτή τη σχολή που είσαι να δούμε αν θα σου βγει σε καλό».

Facebook Comments