Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, καθώς μετά την αναφορά για κρούσμα στην Αυστραλία, υπάρχει αναφορά και για το πρώτο κρούσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ήδη εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του νέου κοροναϊού, που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όλοι ήταν από την επαρχεία Hubei και οι περισσότεροι ηλικιωμένοι. Ο ιός έχει μολύνει άλλα 440 άτομα στην ηπειρωτική Κίνα.

Το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ φαίνεται να είναι ένας άνδρας, που έφτασε στο Σιάτλ με ανταπόκριση από τη Βουχάν στις 15 Ιανουαρίου και εμφάνισε συμπτώματα του κοροναϊού, τα οποία κατά την άφιξή του δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα. Όταν αυτά εμφανίστηκαν, επικοινώνησε με τις υπηρεσίες υγείας. Την Τρίτη, τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν ότι είχαν ενεργοποιήσει ένα σύστημα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με το CNN, το ξέσπασμα του κοροναϊού γίνεται τη χειρότερη χρονική στιγμή καθώς εκατομμύρια Κινέζοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν το νέο έτος. Κατά την περίοδο αυτή, οι περισσότεροι ταξιδεύουν με κάθε μέσο εντός και εκτός χώρας. Σύμφωνα με τα κρατικά Μέσα, πέρυσι, περίπου 7 εκατ. Κινέζοι τουρίστες ταξίδεψαν στο εξωτερικό για να γιορτάσουν το νέο έτος.

Νωρίτερα:

Μία νέα επιδημία πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός έχει ταράξει τη διεθνή κοινότητα καθώς οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης Βουχάν της κεντρικής Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο τραγικός απολογισμός φτάνει τους 6 νεκρούς.

Η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Βουχάν γνωστοποίησε ότι 15 στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών διαγνώστηκαν με πνευμονία και υπάρχει άλλο ένα πιθανό κρούσμα. Από τα στελέχη του υγειονομικού προσωπικού που πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από τον νέο κοροναϊό, ένα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το τέταρτο θύμα είναι ένας 89χρονος, ο οποίος άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα την 13η Ιανουαρίου και εισήχθη σε νοσοκομείο πέντε ημέρες αργότερα με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και υπέκυψε έξι μέρες, την 19η Ιανουαρίου. Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι ο ασθενής είχε βεβαρημένο ιστορικό, σοβαρές υποκείμενες παθήσεις, ιδίως υπέρταση, διαβήτη και στεφανιαία νόσο.

Η επιδημία, που άρχισε στη Βουχάν, εξαπλώθηκε σε άλλες κινεζικές μεγαλουπόλεις, ιδίως στην πρωτεύουσα Πεκίνο και στη Σαγκάη, ενώ τέσσερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί εκτός συνόρων, στη Νότια Κορέα (1), στην Ταϊλάνδη (2) και στην Ιαπωνία (1).

Σύμφωνα με την κρατική κινεζική τηλεόραση, οι αρχές είχαν επαληθεύσει συνολικά 217 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα ως τις 06:00 (τοπική ώρα), εξ αυτών τα 198 έχουν εντοπιστεί στη Βουχάν. 169 άνθρωποι νοσηλεύονται και εννέα είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε επίσημα σήμερα ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Το πιο περίεργο όμως είναι ότι ένας άνδρας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, που επέστρεψε από την Κίνα και εμφανίζει τα συμπτώματα ενός μυστηριώδους νέου κοροναϊού – συγγενή αυτού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ) – που πλέον έχει επιβεβαιωθεί ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο τέθηκε σε απομόνωση κατ’ οίκον στην Αυστραλία.

Ο άνδρας αυτός, το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών και όπου πιστεύεται πως άρχισε η αλυσίδα μετάδοσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 20/1 ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη για τον νέο κοροναϊό, που εξαπλώνεται στην Κίνα και έχει πλήξει άλλες τρεις ασιατικές χώρες. Μια ειδική επιτροπή αναμένεται να συγκληθεί στη Γενεύη προκειμένου να καθορίσει εάν θα χρειαστεί να κηρύξει μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», ένας όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών, σημείωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά τη έναρξη της συνεδρίασης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ασιατικές αγορές που επισκιάσθηκαν από το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού. Με πτώση άνοιξε και το Χρημαστήριο Αθηνών.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κατέγραφε απώλειες σχεδόν 1%, με τις μετοχές του κλάδου πρώτων υλών να ηγούνται των απωλειών. Το βλέμμα των αγορών είναι στραμμένο στο Νταβός και στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπου θα δώσουν το «παρών» προσωπικότητες του πολιτικού, επενδυτικού και επιχειρηατικού κόσμου.

Αρνητικά πρόσημα σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον DAX της Φραγκφούρτης να υποχωρεί 0,65% και Λονδίνο και Παρίσι να έχουν απώλειες πάνω από 1%. Το αρνητικό κλίμα επηρέασε και το Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί 0,69%.

Facebook Comments