Οι «53+» ζητούν συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ με αποκλεισμό της «Προοδευτικής Συμμαχίας»

MarketNews

Οι «53+» ζητούν συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ με αποκλεισμό της «Προοδευτικής Συμμαχίας», ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η πρωτοβουλία των «53+» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ηγείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, διακινεί ένα κείμενο για υπογραφές μέσω του οποίου επιδιώκει την ακύρωση των όσον έχουν εξαγγελθεί από τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Γ. Λακόπουλο, ουσιαστικά με το συγκεκριμένο κείμενο επιδιώκεται η διατήρηση της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ ως «αμιγώς  αριστερό» κόμμα κι έτσι λοιπόν, με την συλλογή υπογραφών  στοχεύουν να εκβιάσουν την σύγκλιση της – κανονικά απερχόμενης -Κεντρική Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- και εκεί να επιβάλλουν αποφάσεις, διαμορφώνοντας πλειοψηφία με τη συνδρομή και άλλων στελεχών που αντιστέκονται στον μετασχηματισμό.

Στο κείμενο των «53+» αναφέρεται ότι «το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι  συνέδριο ‘’ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία’’ και να οργανωθεί όπως προβλέπει το -προς αναμόρφωση –καταστατικό».

Επί της ουσίας, ζητούν να αποκλειστούν από την προσυνεδριακή διαδικασία και να μετέχουν ως «παρατηρητές»  στο συνέδριο, όσοι έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα από το 2018 για διεύρυνση.

Μάλιστα, επικαλούνται απόφαση της ΚΕ  για να ισχυριστούν ότι η πρόσφατη δημιουργία της πολυμελούς «Κεντρική Επιτροπής Ανασυγκρότησης»  δεν επηρεάζει τις δράσεις του κόμματος. Συνεπώς, ούτε το συνέδριό του και αφορά μόνο την συγκρότησης ενός «συμμαχικού φορέα».

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του δημοσιογράφου, σπεύδουν να διαχωρίσουν την ανάγκη για μαζικοποίηση του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ από τις συμμαχίες του.

Ακόμη, αναφερόμενοι οι «53+» στην τύχη της «Προοδευτικής Συμμαχίας» και των οργάνων που δημιουργήθηκαν με τη διεύρυνση, προτείνουν να αποφασίσει το αμιγώς κομματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ,  στο οποίο οι εκπρόσωποι της ΠΣ  θα μετέχουν ως… παρατηρητές χωρίς ψήφο.

Σύμφωνα με τον Γ. Λακόπουλο, «η πρωτοβουλία αυτή των ‘’53+’’ ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στον Αλέξη Τσίπρα και την πλειοψηφία του κόμματος που συντάσσεται μαζί του».

Και προσθέτει ο δημοσιογράφος «Αν δεν συνιστά απόπειρα διάσπασης, είναι σίγουρα οργανωμένη επιχείρηση να υπονομευθεί το συνέδριο και να μην υπάρξει μετασχηματισμός  του κόμματος σε νέο πολιτικό φορέα,  που θα διεκδικήσει την πολιτική πλειοψηφία. 

Από καιρό στελέχη αυτής της τάσης  μιλούν για ”αριστερό πόλο” που θα συγκροτεί ”μέτωπα”».

Όπως αναφέρει ο Γ. Λακόπουλος, «σ’ αυτή την αναμέτρηση, που κλιμακώνεται, μένει να κριθεί η στάση που θα κρατήσουν ενδιάμεσες  ομάδες, αλλά και επώνυμοι παράγοντες όπως ο Ν. Φίλης, ο Ν. Βούτσης και κυρίως απερχόμενος γραμματέας Παν. Σκουρλέτης – στον οποίο χρεώνεται η συντριπτική αποτυχία στις περασμένη αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που ρίχνουν το γάντι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να το σηκώσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες- ακόμη και αν πρόκειται να φτάσει την αναμέτρηση στα άκρα».  

Ο δημοσιογράφος καταλήγει, λέγοντας ότι «Κατά κάποιο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πλέον στη θέση στην οποία Ανδρέας Παπανδρέου λίγο πριν το 1977, όταν ξεκαθάρισε την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ με αποφασιστικό τρόπο και θεμελίωσε την κυβερνητική προοπτική του».