Κλιμάκωση της ανάπτυξης το 2020, στο 2,2% με 2,5%, από 2,1% το 2019 αναμένει το ΙΟΒΕ στην έκθεση του για την ελληνική οικονομία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, το Ίδρυμα περιμένει ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας το 2020 λόγω της πιστωτικής επέκτασης, των φοροελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, των έργων σε αποκρατικοποιήσεις – παραχωρήσεις (+16%), της νέας αύξησης των εξαγωγών (+5,5-6,0%) και της περαιτέρω ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,4%), όπως αναφέρει στην έκθεση του.

Για το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο 2,1%, από την ενίσχυση των εξαγωγών (+6,0%), κυρίως σε υπηρεσίες (Τουρισμός – Μεταφορές) και τη διεύρυνση της δημόσιας κατανάλωσης, λόγω εκλογικού κύκλου (+2,0%), όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Θετική συμβολή είχαν και οι επενδύσεις, ωστόσο αρκετά μικρότερη της αρχικά αναμενόμενης (+4-5%), ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών σημείωσε μικρά άνοδο (+0,5%).

Τέλος, η μικρή ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, σε συνδυασμό με το περιοριστικό “αποτέλεσμα βάσης” στις εισαγωγές προϊόντων στο τρίτο τρίμηνο, θα συγκρατήσουν την αύξηση των εισαγωγών (+4, 0%), όπως αναφέρει το Ιδρυμα.

Facebook Comments