Προκαλεί ξανά ο Ακάρ: «Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει παράνομα 16 νησιά»

MarketNews

Προκαλεί ξανά ο Ακάρ: «Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει παράνομα 16 νησιά», ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Για ακόμη μία φορά ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Αμύνης «τραβάει» το σχοινί και προχωρά σε νέες δηλώσεις σχετικά με την στρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ηurriyet ο Χουλουσί Ακάρ με προκλητικό και επιθετικό λόγο αναφέρει παραβιάσεις των συνθηκών από την πλευρά της Ελλάδας ενώ μιλά και για τον εθνικό εναέριο χώρο: «Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο. Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συνθήκες. Παράλληλα με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια».

Και συνέχισε προκαλώντας την Τουρκία λέγοντας στην Κύπρο να μην «τεστάρει τη δύναμη» της Τουρκίας: «Στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς. Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων αδελφών μας, κανένας να μην τεστάρει την ισχύ και την δύναμη μας».

Οι δηλώσεις Ακάρ που προηγήθηκαν και η απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ στις 23/1

Σκληρή απάντηση έδωσε η Αθήνα στον Τούρκο υπουργό Εθνικής Αμύνης που ζητά την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών γιατί… αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο.

Όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Ανατολή, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η ύπαρξη ελληνικών στρατευμάτων σε 16 ελληνικά νησιά αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο. Ο Χουλουσί Ακάρ κάνει λόγο για παραβίαση των συμφωνιών από την πλευρά της Αθήνας και την καλεί να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και σχέσεις καλής γειτονίας ενώ εγείρει και θέμα του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ν.μ.. «Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκιο σε 16 νησιά του Αιγαίου», διαμήνυσε. Είναι γνωστό ότι η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αποτελεί πάγιο αίτημα της Τουρκίας και παραπέμπει στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με δηλώσεις της ηγεσίας του τουρκικού υπουργείου Αμύνης αναφέρει τα εξής: «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο.

Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου.

Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων».