Τα κλειστά κέντρα προχωρούν, παρά τις φωνές

MarketNews

Τα κλειστά κέντρα προχωρούν, παρά τις φωνές, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η απόφαση είναι ειλημμένη σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο (πιο κορυφαίο δεν γίνεται όμως) και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως: τα κλειστά κέντρα στα νησιά θα προχωρήσουν, όσο και αν διαμαρτύρονται οι δήμαρχοι των νησιών και ο περιφερειάρχης. Και μπορεί η κυβέρνηση επισήμως να μην έχει ποτέ επιτεθεί στους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο Μαξίμου όμως έχουν δει πολλά σε συσκέψεις, με δημάρχους κεκλεισμένων των θυρών να συμφωνούν με μικρές κλειστές δομές και έξω, στις κάμερες των καναλιών και στα χωριά τους, να παριστάνουν τους ασυμβίβαστους αγωνιστές. 

Για την κυβέρνηση, το να γίνουν τα κλειστά κέντρα ως το καλοκαίρι είναι μεγάλο στοίχημα. Αν δεν γίνουν, δεν θα σταλεί μήνυμα στην απέναντι ακτή, όπως το εξηγεί υπουργός στη στήλη. Επίσης, αν δεν γίνουν, δεν θα μπορέσουν να κλείσουν οι ανοιχτές δομές, οι οποίες αποτελούν πληγή. Στις νέες, κλειστές δομές θα μπαίνουν, από την έναρξη λειτουργίας τους και μετά, όσοι φτάνουν στα νησιά, παραβάτες του νόμου, αλλά και όσοι είναι να απελαθούν, καθώς δεν έχουν λάβει άσυλο. 

Βεβαίως, η κυβέρνηση ποντάρει και στον νέο νόμο για το άσυλο. Άλλωστε, μέσω αυτού θα επιτευχθεί μια πρώτη αποσυμφόρηση των νησιών τις επόμενες εβδομάδες, όσο οι ροές είναι ακόμα χαμηλά. Κάποιοι (λίγοι) θα πάρουν άσυλο και θα φύγουν από τα νησιά, κάποιοι άλλοι θα βρεθούν με αρνητική απόφαση και θα πρέπει να απελαθούν. Ως τον Μάρτιο, η κυβέρνηση θέλει να μπορεί να απελαύνει 800 ανθρώπους τον μήνα. Θα πρόκειται για τομή, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2019 επεστράφησαν μόνο 391 άτομα!

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επεξεργάζεται κινήσεις στήριξης για τις τοπικές κοινωνίες. Γι’ αυτό και στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, το παρών είναι προγραμματισμένο να δώσουν και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Υποδομών Δημήτρης Οικονόμου. Αν γίνει το ραντεβού…

Ο εξ απορρήτων