Η Φώφη δεν θα πάει ούτε με τον Τσίπρα, ούτε με τον Κυριάκο. Στον παρόντα χρόνο και υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες, κάθε ταύτιση της με έναν από τους δύο πόλους αντίκειται στην ίδια την λογική. Το ζητούμενο για το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι να καταγραφεί ως συμπλήρωμα της ΝΔ ή του Σύριζα, αντιθέτως είναι να επιβεβαιώσει την πολιτική του αυτονομία και χρησιμότητα. Κάθε λογικός πολιτικός αρχηγός έτσι θα σκεφτόταν και δεν βλέπω κανέναν λόγο η Φώφη να λειτουργεί διαφορετικά.

Θα πείτε ότι ολόκληρη την περασμένη βδομάδα γέμισε ο τόπος με δημοσιεύματα για αιφνίδια σύγκληση ανάμεσα στο Κίνημα Αλλαγής και τον Σύριζα, με αφορμή την διαρροή για συνάντηση Φλαμπουράρη-Γείτονα. Σαχλαμάρες λέω εγώ, επιστρατεύοντας την απλή λογική. Τα ίδια ακριβώς έλεγαν και για υποτιθέμενη σύγκλιση ΝΔ-Κινήματος Αλλαγής, λίγο πριν την ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας και για τον εκλογικό νόμο. Ο Τσίπρας έχει κάθε λόγο να τραβήξει σήμερα την Φώφη στο μέρος του, ο Κυριάκος επίσης, αλλά η ίδια η Φώφη έχει κάθε λόγο να αποδείξει ότι δεν συμπλέει ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον.

Και ο μόνος τρόπος να το αποδεικνύει καθημερινά αλλά δίχως να μένει στην πολιτική αφάνεια, είναι να αφήνει κάθε τόσο να αιωρείται η υποψία ότι διαπραγματεύεται πότε με τον έναν και πότε με τον άλλον. Και μόνο οι κατηγορίες που θα εκτοξεύονται από τους φανατικούς του κάθε στρατοπέδου εναντίον της πιθανότητας να συμπράξει το Κίνημα Αλλαγής με τον «εχθρό», θα δίνει στο κόμμα της Φώφης την εικόνα πολύφερνης νύφης. Και ποιος αρχηγός δεν θέλει να βλέπει τις μετοχές του ν’ ανεβαίνουν στο χρηματιστήριο της πολιτικής;

Από την άλλη βέβαια, μια διαρκής σειρά από υποψίες και διαψεύσεις για τις υποτιθέμενες συμμαχίες του Κινήματος Αλλαγής, μπορεί να δημιουργήσουν στον κόσμο την δικανική πεποίθηση ότι αυτό το κόμμα δεν είναι για τίποτα άλλο παρά μόνο για συμπλήρωμα κάποιου μεγάλου. Αυτό δεν θα είναι καλό, όμως φρονώ ότι η Φώφη θα το διακινδυνεύσει. Αυτό που θα διακινδυνεύσει είναι να πάει σήμερα να κολλήσει δίπλα στην ΝΔ ή στον Σύριζα, δίχως να έχει ιδέα τι πρόκειται να προκύψει στην πολιτική ζωή της χώρας τα επόμενα τρία χρόνια.

Ενδέχεται ο Κυριάκος να κάνει μια χαψιά τον Τσίπρα ή και να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Ενδέχεται ο Τσίπρας να μην καταφέρει να βρει τον αντιπολιτευτικό του βηματισμό και να πάει σαν το σκυλί στο αμπέλι ή να δούμε ένα νέο ξεπέταγμα του που θα τον ξαναφέρει στα πρόθυρα της εξουσίας. Έχει κανέναν λόγο η Φώφη να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θ’ αφήσει, δίχως να έχει αποκρυσταλλώσει άποψη για τις μελλοντικές εξελίξεις; Τα γράφω αυτά διότι το επόμενο διάστημα δεν θα προλαβαίνουμε να καταγράφουμε διαρροές και εκτιμήσεις περί υπόγειων πολιτικών συμμαχιών. Τουλάχιστον να ξέρουμε πως σκέπτονται οι αρχηγοί και τι δείχνει η αντικειμενική κατάσταση…

Facebook Comments