Το 10ήμερο της ντροπής: Πυροβολισμοί, φόλες, κρεμάλες
Οι (πιο γνωστές) κακοποιήσεις των τελευταίων 10 ημερών
Οι (πιο γνωστές) κακοποιήσεις των τελευταίων 10 ημερών
Η ρήση του Γκάντι τα τελευταία χρόνια ακούγεται ξανά και ξανά: «Το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος μπορεί να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα». Όλο και περισσότεροι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η φιλοζωία είναι ζήτημα πολιτισμού. Πολλοί αντιλήφθηκαν επίσης ότι η φιλοζωία αποτελεί και πολιτικό ζήτημα, ακόμη και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός το απεδέχθη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης απαντώντας στην ερώτηση του MarketNews.gr και του DailyPost.gr.
Και όσο οι ευαισθητοποιημένοι -για την ακρίβεια όχι οι ανάλγητοι- πολίτες αναμένουμε τη δημιουργία του νέου νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενός νομοσχεδίου που θα αυστηροποιεί το νομικό πλαίσιο για την κακοποίηση και εγκατάλειψη των ζώων, γινόμαστε καθημερινά δέκτες φρικτών ειδήσεων. Ζώα κακοποιημένα μέχρι θανάτου, ζώα που μαρτύρησαν μέχρι να ξεψυχήσουν, ζώα που δείχνουν πώς ο άνθρωπος μπορεί να γίνει κτήνος. Οι εικόνες με νεκρά ή κατά τύχη ζωντανά ζώα που έχουν βασανιστεί με βαναυσότητα κάνουν το γύρο του διαδικτύου και ντροπιάζουν τη χώρα μας.
Οι (πιο γνωστές) κακοποιήσεις των τελευταίων 10 ημερών
Το Σάββατο 15/2 άνδρας πιάστηκε επ’ αυτοφόρω να πυροβολεί αδέσποτη σκυλίτσα στο Σχηματάρι Βοιωτίας. Η σκυλίτσα ήταν στειρωμένη και εμβολιασμένη από το δήμο και ήταν πολύ φιλική με όλους, το όνομά της Λίζα. Νοσηλεύεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση στην κτηνιατρική κλινική Κυανούς Σταυρός της Χαλκίδας. Η κτηνίατρος, Ειρήνη Ταπούτη, που την περιθάλπει είπε ότι ούρλιαζε σπαρακτικά από τον πόνο για μέρες. Ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος την ίδια ώρα φυσικά και δηλώνει… αθώος.
Το Σάββατο 15/2 στην Κω ξένοι πολίτες που βρίσκονται στο νησί μέσω του φορέα «Gasah Greek And Swiss Animal Help» και περιθάλπουν ιπποειδή των ντόπιων και άλλα ζώα βρήκαν γάιδαρο εγκαταλελειμμένο στη λάσπη με δεμένα τα πόδια του. Η αστυνομία έφτασε στο σημείο αλλά, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο νομοκτηνίατρος αρνήθηκε να πάει. Το ζώο αν και μεταφέρθηκε σε στάβλο ιδιώτη, δυστυχώς, κατέληξε.
Τη Δευτέρα 17/2 στην Φλώρινα μία γυναίκα αποφάσισε να καταγγείλει σε συνεργασία με το zoosos.gr αυτό που όλοι έβλεπαν αλλά δεν έλεγαν. Υποσιτισμένα άλογα δεμένα μέσα στα χιόνια, χωρίς ποίμνιο ή έστω στέγαστρο εκτεθειμένα σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, σε θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμη και τους -20. Εκεί ήταν και δύο σκυλίτσες με τα κουταβάκια τους. Η αστυνομία δεν έφτασε έγκαιρα στο σημείο, μπορεί να μην πήγε ακόμη και ποτέ. Ένα άλογο ήταν ήδη νεκρό. Τόσο τα άλογα όσο και τα σκυλιά εξαφανίστηκαν από εκεί. Τα σκυλιά βρέθηκαν παρατημένα έξω από το παράνομο δημοτικό κυνοκομείο της Φλώρινας. Τα άλογα ακόμα αγνοούνται. Η νομοθεσία για τα ιπποειδή είναι ελλιπής και η υπάρχουσα δεν εφαρμόζεται.
Την Τετάρτη 19/2 φιλόζωοι κατήγγειλαν κυνηγό που έχει αλυσοδεμένα και σκελετωμένα 30 κυνηγόσκυλα σε τραγικές συνθήκες σε θερμοκήπιο και στην άκρη του δρόμου στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου. Η απάντηση του κυνηγού για τις τραγικές εικόνες ήταν πως είναι το μεράκι του… Οι αστυνομικοί δε συνέλαβαν τον δράση παρά του αυτωφόρου της διαδικασίας.
Το Σάββατο 22/2 κάποιος «καλός συνάνθρωπός» μας στο Μαυρούδα Βόλβης αποφάσισε να πυροβολήσει ένα έρημο αδέσποτο σκυλάκι που έψαχνε φαγητό στα σκουπίδια. Το σκυλάκι προσπάθησε να βρει καταφύγιο έξω από την πόρτα ενός σπιτιού, ζητούσε με τον τρόπο του βοήθεια. Η κυρία που αντίκρισε το αιμόφυρτο πλάσμα απλώς το φωτογράφισε και συνέχισε τη μέρα της. Το σκυλάκι εντοπίστηκε νεκρό την Κυριακή 23/2.
Στον Βόλο την Κυριακή 23/2 εντοπίστηκε στην περιοχή του Φυτοκού, δίπλα σε κάδους σκουπιδιών, ένα κυνηγόσκυλο νεκρό, γδαρμένο από τη μία πλευρά και πιθανώς πυροβολημένο.
Το Σάββατο 22/2 εντοπίστηκε και πάλι στο Βόλο, στην περιοχή Μελισσάτικων, σκυλί που του είχαν δέσει με σύρμα τα γεννητικά όργανα προκειμένου να πεθάνει με φρικτούς πόνους. Αυτό μέσα στην ατυχία του ήταν τυχερό γιατί ζει ακόμα και το φροντίζουν μέλη της φιλοζωικής ομάδας της περιοχής.
Στην Κατερίνη, εκτός από τις συνεχόμενες φόλες την τελευταία εβδομάδα, την Πέμπτη 20/2 βρήκαν ένα πλάσμα δεμένο στο πουθενά στα Πιέρια Όρη. Ήταν αλυσοδεμένο στο βουνό για περίπου 15 μέρες. Ένα κυνηγόσκυλο -γνωστές οι πρακτικές των κυνηγών- που μάλλον ήταν άχρηστο «εργαλείο» και το άφησαν να πεθάνει δεμένο από την πείνα και την δίψα. Για καλή του τύχη χάρη στους διασώστες του ζει.
Την Παρασκευή 22/2 βρήκαν 4 σκυλιά απαγχονισμένα με θηλιά από σκοινί στην Καλαμπάκα Τρικάλων. Η πρακτική αυτή είναι συνήθης για τους κτηνοτρόφους καθώς έτσι ελέγχουν τον… πληθυσμό των τσοπανόσκυλων. Αν και οι αρμόδιοι φορείς κλήθηκαν στο σημείο, δεν έφτασαν ποτέ.
Το εθνικό μας φαγητό
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, αργίες και εργάσιμες, καλοκαίρια και χειμώνες πρωινά και βράδια τουλάχιστον ένας αλλά συνήθως περισσότεροι σε ένα μέρος ή και σε περισσότερα της Ελλάδας ταυτόχρονα ταΐζουν πεινασμένα πλάσματα τον ίδιο τους τον θάνατο. Οι φόλες έχουν γίνει το εθνικό μας φαγητό για τα έρημα τ’ αδέσποτα ζώα. Ακόμη και στην «έξυπνη» πόλη της Ελλάδας, στο Δήμο Τρικκαίων. Το ίδιο γίνεται παντού. Στα χωριά, βέβαια, αποτελεί κανόνας σχεδόν κοινώς αποδεκτός με την ομερτά να κρατεί καλά.
Η δικαίωση που δεν έρχεται
Πολλές φορές λέμε να είχαμε βρει έναν από αυτούς που σκότωσαν ένα ανυπεράσπιστο ζώο για να τιμωρηθεί. Μόνο που και όταν τους βρίσκουμε τις περισσότερες φορές δεν τιμωρούνται ή η τιμωρία που τους επιβάλλεται είναι αστεία. Γελοίο δεν είναι να πατήσεις με το αυτοκίνητό σου, έχοντας γνώση της πράξης σου ενώ το κάνεις, έναν σκύλο, να τον αφήσεις παράλυτο για όλη του τη ζωή και η ελληνική δικαιοσύνη να το αξιολογεί για 300 ευρώ; Δηλαδή η ζωή ενός ζώου αξίζει 300 ευρώ;
Στις 16 Ιουνίου 2019 στην οδό Ερμού, στο κέντρο της Μυτιλήνης, γνωστός γιατρός της περιοχής, ο Κ. Ν., καταγράφεται από κάμερα να πατάει με το αυτοκίνητο του, αντιλαμβανόμενος την πράξη του, ένα σκυλάκι που έπαιζε αμέριμνο με ένα άλλο. Ο οδηγός είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα και δε σταματούσε. Το σκυλί σφηνώθηκε κάτω από το αμάξι που συνέχισε κινείται και να το παρασέρνει, μέχρι που περαστικοί σταμάτησαν τον οδηγό περίπου 20-30 μέτρα παρακάτω. Μόνο τότε κατάφερε το ζώο να βγει κάτω από το αμάξι, σέρνοντας τα πίσω πόδια του. Την περασμένη εβδομάδα, η ποινική δικογραφία της υπόθεσης του ανάπηρου πλέον «Πασχάλη» τέθηκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Μυτιλήνης γιατί, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, για να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον κάποιου για κακοποίηση και βάναυση μεταχείριση ζώου, πρέπει να υπάρχει δόλος (πρόθεση). Και παρά το βίντεο που δείχνει ξεκάθαρα τις κινήσεις του δράστη, η Εισαγγελία έκρινε ότι δεν ενέχει δόλο. Το μοναδικό που πλήρωσε ο συγκεκριμένος οδηγός ήταν ένα διοικητικό πρόστιμο της τάξεως των 300 ευρώ.
Το νομοσχέδιο που πρέπει να έρθει
Μόνο τα δολοφονημένα ζώα που γνωρίζουμε και τα ζώα που μάθαμε ότι κακοποιούνται το τελευταίο 10ήμερο είναι περισσότερα από τις μέρες του τελευταίου εξαμήνου. Αν ο νόμος δεν αλλάξει, αν οι ποινές δεν αυστηροποιηθούν, αν δεν υπάρξει μέριμνα για τα ήδη υπάρχοντα αδέσποτα αλλά και για να μην έχουμε κι άλλες εγκαταλείψεις, αν δεν προστατεύσουμε εμείς αυτά τα πλάσματα αλλά και την συνείδησή μας, οι φρικτές κακοποιήσεις δεν θα έχουν τελειωμό μαζί με το διασυρμό της Ελλάδας. Γιατί η φιλοζωία είναι ζήτημα πολιτισμού και πολιτικής.
Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έχει δημιουργήσει ψήφισμα προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και ζητά να βάλει τέλος στην κακοποίηση των ζώων.
Facebook Comments