Deals πέριξ των πέντε δισ. ευρώ – συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων – έχουν ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί ήδη από τους πρώτους δύο μήνες του 2020, με τη μεγαλύτερη κινητικότητα να καταγράφεται στον κλάδο της ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα μελέτη, που διεξάγει σε ετήσια βάση η PriceWaterhouseCoopers (PwC), οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης και το τρέχον έτος, υπολογίζοντας σε 3,3 δισ. ευρώ τις σχετικές συμφωνίες + 1,6 δισ. ευρώ τα έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Όσον αφορά στην αξία των επίμαχων συναλλαγών για το 2019, αυτή ξεπέρασε τα 4,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο. «Κατά το 2019 ολοκληρώθηκαν μεγάλες συναλλαγές, σε συνέχεια πολυετούς καθυστέρησης. Το 2020 ξεκίνησε πολύ θετικά, με πρωταγωνιστή τον τομέα της ενέργειας, όπου η απολιγνιτοποίηση δημιουργεί μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν η συμφωνία της Μυτιληναίος με την Motor Oil και των ΕΛΠΕ με την γερμανική εταιρεία Juwi. Αναμένουμε ένα δυναμικό έτος, με τους τομείς ενέργειας, τουρισμού και ακίνητης περιουσίας να έχουν κυρίαρχο ρόλο», σχολίασε ο Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας, κ. Γιώργος Μακρυπίδης

Ειδικότερα, οι… business, που θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020, είναι οι εξής:   

Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες: Η αποεπένδυση των τραπεζών θα συνεχιστεί και το 2020, με την πώληση θυγατρικών της Εθνικής Τράπεζας (συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Ασφαλιστικής) και της Eurobank, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η πώληση της Ypsilon Capital από την Τράπεζα Αττικής. Παράλληλα, εκκρεμεί η έγκριση της εξαγοράς της Praxia από τη Viva. Η συνολική αξία των συναλλαγών της κατηγορίας αυτής εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1, 05 δισ. ευρώ.

Ενέργεια: Οι εξαγορές της Senfluga (μειοψηφικό πακέτο από την Damco), της AEM Energy Systems από την Ευρωπαϊκή Πίστη, των Φωτοβολταϊκών Παλιόμυλου από την Quest και της K-Wind Κιθαιρώνας από την Cubico έχουν ήδη ολοκληρωθεί στις αρχές του έτους. Οι δε, εξαγορές της Edison από την Energean Oil&Gas, των Κοζήλιο 1 και 2 (Juwi) από τα ΕΛΠΕ, καθώς και ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών του ομίλου Μυτιλιναίου από τον όμιλο Motor Oil αναμένεται ότι θα έχουν οριστικοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους. Το συνολικό ποσό των εξαγορών θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ.

Λιανικό εμπόριο: Η εξαγορά της Eltrak από την αγγλική Eltrak CP Ltd. εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην αρχή του 2020, ενώ η απόκτηση της Γαλαξίας Δήμητρα Markets και της Μαρκάτος από την Συν.Κα. εκκρεμεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η συνολική αξία των συναλλαγών εκτιμάται τουλάχιστον στα 60 εκατ. ευρώ.

Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ και Τεχνολογία: Η απόκτηση του πλήρους ελέγχου του ομίλου Alpha Media από τις θυγατρικές του ομίλου Motor Oil ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους, ενώ σχεδιάζεται η πώληση μιας θυγατρικής των Vodafone Hellas και Wind Hellas στην European Tower Co, θυγατρικής του διεθνούς ομίλου της Vodafone. Η συνολική αξία των εξαγορών εκτιμάται άνω των 805 εκατ. ευρώ.

Βιομηχανία: Εντός του 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξαγορές της Arivia από την Upfield Holdings BV και της Κλιάφας από τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Αναμένεται δε, εντός του 2020 να ολοκληρωθούν η εξαγορά της Luksja από τη Σαράντης, για την οποία εκκρεμεί η έγκριση από την πολωνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και η πλήρης ανάληψη της Καρατζής από την ΑΝΤΚΑΡ, συμφερόντων Αντώνη Καρατζή. Το συνολικό τίμημα των συναλλαγών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 285 εκατ. ευρώ.

Αναψυχή: Η εξαγορά των Excelsior Belgrade και της Catering Touring Enterprises (μειοψηφικά πακέτα) από την Λάμψα αναμένεται ότι θα κλείσει, επίσης, μέσα στο 2020, ενώ η εξαγορά του Cyan Group of Hotels από τους Henderson Park και Hines έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η συνολική αξία των συναλλαγών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 66 εκατ. ευρώ.

Υποδομές: Εντός τους έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση του 50% της Lamda Dogus Investments στη Lamda Development. Η συνολική αξία των συναλλαγών στον κλάδο των υποδομών θα ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ.

Ιδιωτικοποιήσεις: Το σύνολο των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις για το 2020 εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,6 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν εντός του έτους η παραχώρηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και οι πωλήσεις του ΑΔΜΗΕ, των ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών, της Βόρειας Αφάντου, της Μαρίνας Χίου, της Μαρίνας Αλίμου κ.α.

Συναλλαγές αναδιάρθρωσης: Οι πωλήσεις της Pasal Development στην Sterner Stenhus, της Notos στο M&G Fund και της Χαρτέλ στη Frem είναι σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων, ενώ οι εξαγορές της Forthnet από την Alter Ego Mass Media και της Creta Farm από την Impala έχουν, επίσης, μεγάλη πιθανότητα να πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2020, για συνολικό τίμημα, που θα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Βελεσιώτη Αγγελική

Facebook Comments