Πόσο μακριά είναι τα κέντρα σε ακατοίκητα νησιά;
Σήμερα, το εν λόγω σχέδιο που δεν είναι πλέον εκείνου του υπουργού, αλλά συζητείται πολύ πιο απενοχοποιημένα, έχει υποστήριξη εντός της ΝΔ
Σήμερα, το εν λόγω σχέδιο που δεν είναι πλέον εκείνου του υπουργού, αλλά συζητείται πολύ πιο απενοχοποιημένα, έχει υποστήριξη εντός της ΝΔ
Προ μερικών μηνών, ένας κεντρικός υπουργός της κυβέρνησης είχε προβεί σε μια εισήγηση στο Μέγαρο Μαξίμου: κλειστά κέντρα σε ακατοίκητα νησιά, ώστε και να αποσυμφορηθούν οι τοπικές κοινωνίες και να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που σκέφτονται να περάσουν στην Ελλάδα. Τότε, το σχέδιο είχε ελάχιστους υποστηρικτές και δεν βρήκε ευήκοα ότα στο Μαξίμου.
Σήμερα, το εν λόγω σχέδιο που δεν είναι πλέον εκείνου του υπουργού, αλλά συζητείται πολύ πιο απενοχοποιημένα, έχει υποστήριξη εντός της ΝΔ. Μια ομάδα αρκετών βουλευτών της ΝΔ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας αυτών των κέντρων, στη λογική της προώθησης ενός πιο αυστηρού, Αυστραλιανού μοντέλου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα από την τότε άρνηση στον υπουργό του. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού έχει περάσει σε άλλη πίστα. Τα ευρήματα των μετρήσεων αποτυπώνουν μια στροφή και της κοινωνίας προς σκληρότερες λύσεις, καθώς μετά από πέντε χρόνια προσφυγικής κρίσης υπάρχει σημαντική κόπωση. Εξ ου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με κομψό τρόπο διέψευσε χθες, τόσο στο μπριφινγκ όσο και στο κεντρικό δελτίο του Σταρ, τη δημιουργία τους.
Άλλωστε, όπως μου έλεγε ένας άλλος κεντρικός υπουργός, η διαχείριση της κατάστασης είναι πλέον ένα δυναμικό φαινόμενο. Δεν ξέρει κανείς τι του ξημερώνει την επαύριο. Και αν ο καιρός στα νησιά καλυτερεύσει τις επόμενες μέρες και οι καραβιές από την Τουρκία κάνουν πάλι την εμφάνισή τους; Τότε, αυτό που σήμερα φαντάζει μακρινό μπορεί να έρθει πολύ πιο κοντά.
Facebook Comments