Σε αλλαγές των εκτιμήσεών τους για τα ελληνικά ομόλογα προχωρούν οι διεθνείς οίκοι μετά την ένταξη της Ελλάδας στο έκτακτο QE Πανδημίας στο οποίο προχωρά η ΕΚΤ αλλά και στον απόηχο της συνεχιζόμενης κρίσης λόγω κορωνοϊού. H UBS αλλάζει τη στάση της σε θετική, ενώ η Citi εκτιμά πως ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε λιγότερες εξόδους στις αγορές φέτος από ό,τι αρχικά σχεδίαζε.

Η UBS σημειώνει σε νέο report της ότι αφαιρεί τη σύσταση “sell” που διατηρούσε εδώ και πολλούς μήνες για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα με λήξη άνω των τριών ετών. Όπως επισημαίνει, θεωρεί ότι οι πρόσφατες αιφνίδιες απώλειές τους κατέδειξαν την υψηλή ευαισθησία της Ελλάδας στους εξωτερικούς κραδασμούς, ενώ το “χτύπημα” που θα δεχτούν ο τουρισμός και η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας από την τρέχουσα κρίση, θα μειώσει σημαντικά τις οικονομικές και δημοσιονομικές της επιδόσεις.

Η Ελλάδα ωστόσο, τονίζει, μπορεί να μετριάσει αυτό το σοκ σε κάποιο βαθμό μέσω του μεγάλου αποθέματος ρευστότητας που διατηρεί, αλλά οι αξιολογήσεις της από τους οίκους είναι πιθανό να παραμείνουν στη ζώνη του “BB” και κάτω από το investment grade. Η ελβετική τράπεζα δεν αποκλείει πάντως να προχωρήσουν κάποιοι οίκοι ακόμα και σε υποβάθμιση.

Πάντως, όπως επισημαίνει, οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από την ένταξή τους στις αγορές στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ, στο νέο έκτακτο QE. Έτσι συστήνει στους επενδυτές να “κοιτάξουν” τα ελληνικά ομόλογα και κυρίως τα βραχυπρόθεσμα, και να αυξήσουν την έκθεσή τους στα χαρτοφυλάκιά τους, ωστόσο προς το παρόν παραμένει επιφυλακτική για τους πιο μακροπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους.


Κατά την Citi, το τρέχον capital key που έχει η Ελλάδα σημαίνει ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα κυμανθούν στα 13,4 δισ. ευρώ συνολικά το 2020, ωστόσο το όριο του 33% μάλλον θα επιτρέψει αγορές ύψους 12 δισ. ευρώ με βάση τις εκτιμήσεις της οι οποίες είναι ανάλογες με αυτές που ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως εκτιμά, η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να βγει στις αγορές σύντομα και πλέον προβλέπει ότι ο ΟΔΔΗΧ θα περιοριστεί φέτος σε εκδόσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, που είναι στο κατώτερο εύρος του στόχου του για το 2010 ( 4-8 δισ. ευρώ σύμφωνα με το προγράμματα δανεισμού).

Αξίζει να σημειώσουμε πως μέχρι πρόσφατα η Citi προέβλεπε έξοδο της Ελλάδα με 10ετές ομόλογο τον Απρίλιο και εκτιμούσε ότι οι εκδόσεις της χώρας φέτος θα κινηθούν στα 10 δισ. ευρώ συνολικά.

Παράλληλα εκτιμά πως πλέον τα ελληνικά spreads θα κινηθούν πολύ υψηλότερα από ό,τι προέβλεπε πριν το ξέσπασμα της τρέχουσας κρίσης Έτσι, εκτιμά ότι θα κινηθούν στις 200-220 μ.β βάσης στο β’ και το γ’ τρίμηνο από περίπου 100 μ.β. βάσης που προέβλεπε πριν, και στη συνέχεια και έως το γ’ τρίμηνο του 2021 θα κινηθούν στις 150 μ.β.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments