Αισιόδοξες μοιάζουν οι εκτιμήσεις που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος η οποία αναμένει ότι θα… μηδενίσει το κοντέρ, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά για την Ευρωζώνη, μιλούν για βαθιά ύφεση είδα στο α’ εξάμηνο.

Δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία είναι στα πρόθυρα  της ύφεσης, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει αλώβητη, επισημάνουν οι αναλυτές. Αυτό το πρωτοφανές εξωτερικό σοκ που χτυπά αδιακρίτως οικονομίες και κοινωνίες, ξεκάθαρα καταστρέψει ότι έχει κτιστεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα, μία εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη για μία οικονομία που είχε καταφέρει να ανακάμψει πολύ ισχυρά από την κρίση χρέους που την ταλάνιζε επί δέκα συναπτά έτη. Το μεγάλο στοίχημα είναι το πόσο θα κρατήσουν τα μετρά περιορισμού και φυσικά πόσο θα κρατήσει η πανδημία. Θα αφορά το α’ εξάμηνο ή θα υπάρξει νέο κύμα το φθινόπωρο μια τον χειμώνα; Όλοι μα όλοι σε αυτόν τον πλανήτη βρισκόμαστε στο έλεος αυτού του μεγάλου εφιάλτη.

Σύμφωνα λοιπόν με το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι μηδενικός το 2020 από 2,4% που ήταν η πιο πρόσφατη πρόβλεψη, ενώ με βάση τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα υπάρξει σημαντική αρνητική επίπτωση στην οικονομία τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020, η οποία θα αντισταθμιστεί μερικώς τα δύο τελευταία τρίμηνα.

Εντωμεταξύ, αν κοιτάξει κανείς τις εκτιμήσεις που δίνουν τις τελευταίες ημέρες οι διεθνείς οίκοι για τις οικονομίες διεθνώς αλλά και την ελληνική, κάνουν το βασικό σενάριο της ΤτΕ να μοιάζει όχι απλά φιλόδοξο, αλλά ουτοπικό.

Οι αναλυτές μιλούν για πρωτοφανή βουτιά του ΑΕΠ της ευρωζώνης αλλά και των ΗΠΑ, στο β’ τρίμηνο του 2020 λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει στην οικονομία η εξάπλωση του κορωνοϊού, οδηγώντας τις κυβερνήσεις στην επιβολή σημαντικών περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Capital Economics, για παράδειγμα, η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 10-15% σε τριμηνιαία βάση το β’ τρίμηνο λόγω της διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Παράλληλα, υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στο γερμανικό τύπο ότι οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τον αντίκτυπο των μέτρων περιορισμού κυμαίνονταν μεταξύ 2% και 10% της συνολικής ανάπτυξης της Ε.Ε με βάση ότι τα τα αυστηρά μέτρα περιορισμού θα διαρκέσουν για τρεις μήνες.

Από την πλευρά τους οικονομολόγοι της JP Morgan προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 14% το επόμενο τρίμηνο και ότι η κινεζική οικονομία θα μειωθεί κατά περισσότερο από 40% σε ετήσια βάση στο α’ τρίμηνο, σε μία από τις πιο δραματικές εκτιμήσεις όσον αφορά την κλίμακα των επιπτώσεων. Η Deutsche Bank βλέπει πλέον μια πολύ βαθιά παγκόσμια ύφεση στο πρώτο εξάμηνο του 2020, με τη ζήτηση στην Κίνα να σημειώνει “βουτιά” το πρώτο τρίμηνο και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο. Η πτώση του ΑΕΠ στο β΄τρίμηνο αναμένεται να ξεπεράσει οτιδήποτε έχει καταγραφεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τουλάχιστον, τονίζει χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα εκτιμά πως το πραγματικό ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα βυθιστεί κατά 24% στο β΄ τρίμηνο – με την βουτιά στη Γερμανία αν αγγίζει το 28% – ενώ στις ΗΠΑ κατά 13%. Σημειώνεται πως οι μεγαλύτερες τριμηνιαίες πτώσεις του ΑΕΠ στις ΗΠΑ σημειώθηκαν κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης του 1980 και της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, οι οποίες δεν ξεπέρασαν το 8%, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν πτώση 10% στο α’ τρίμηνο του 1958.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, οι αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν τις πρώτες εκτιμήσεις τους για το χτύπημα που θα δεχτεί η οικονομία.

Η Citi εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα μπει σε ύφεση φέτος, με την ανάπτυξη του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο -1,4%, από +1,9% του 2019, ενώ “βλέπει” επίσης έλλειμμα του δημoσιονομικού ισοζυγίου της τάξης του 1,4% το 2020. Παράλληλα εκτιμά πως η πτώση της εγχώριας ζήτησης θα κινηθεί φέτος στο 1,3% και η πτώση της κατανάλωσης στο 1,5%. Η πιθανή σημαντική μείωση των τουριστικών ροών τους επόμενους μήνες λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του Covid-19 θα επηρεάσει την Ελλάδα σχετικά περισσότερο από άλλες χώρες. Ο τουρισμός, τονίζει, αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ελληνικού ΑΕΠ και άρα το “βάρος” του είναι σημαντικός καθοριστικός παράγοντας στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η συρρίκνωση είναι πιθανό να επιμείνει ολόκληρο το καλοκαίρι, με το ΑΕΠ να κινείται σε αρνητικό έδαφος έως και το τρίτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο η ανάπτυξη θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος στο δ’ τρίμηνο, ενώ το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2021.

Από την πλευρά του ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings θεωρεί πως είναι η ύφεση στην Ελλάδα φέτος είναι αναπόφευκτη και προς το παρόν τοποθετείται στο 1%, υπό τον όρο ότι η οικονομική αναταραχή στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες θα σταματήσει στο πρώτο εξάμηνο. Όπως προειδοποιεί, ο κίνδυνος καθοδικής αναθεώρησης των εκτιμήσεών της είναι σημαντικός, ενώ οι εκτιμήσεις της περιλαμβάνουν σενάρια στα οποία ο αντίκτυπος της πανδημίας επεκτείνεται και στο καλοκαίρι, την εποχή αιχμής για τον ελληνικό τουρισμό και τον τομέα των μεταφορών. Το σίγουρο πάντως είναι πως η πανδημία βάζει φρένο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και αν και η ένταξη των  ελληνικών κρατικών ομολόγων στο έκτακτο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πιστωτικά θετικό για την Ελλάδα, η διάρκεια των κυβερνητικών μέτρων για την επιβράδυνση της πανδημίας COVID-19 είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας για το σύνολο του 2020, τονίζει.

Να σας πω την αλήθεια, η ύφεση της τάξης του 1% έως 1,4% φέτος που βλέπουν Citi και Scope, μου μοιάζει ένα… θετικό σενάριο αν λάβω υπόψη tις εκτιμήσεις για βουτιά 8%-10% στο ελληνικό ΑEΠ που υπολογίζουν στα σενάριά τους οι τράπεζες και κάποιοι οίκοι…

Facebook Comments