Ράλι σε όλα τα ελληνικά ομόλογα προκαλεί η νέα απόφαση της ΕΚΤ η οποία χαλαρώνει ακόμη περισσότερο τα κριτήρια σε ότι αφορά τις αγορές assets υπό το νέο έκτακτο QE Πανδημίας. Ουσιαστικά, δεν τα χαλαρώνει απλά, άλλα άρει όλους του περιορισμούς και εφαρμόζει απεριόριστο τύπωμα χρήματος.

Σύμφωνα με την νέα απόφαση της ΕΚΤ, το issue limit το οποίο περιόριζε στο ένα τρίτο (33%) του χρέους του κάθε κράτους-μέλους τις αγορές κρατικών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, δεν ισχύει στο νέο έκτακτο QE. Κατά την απόφαση της περασμένη εβδομάδας η κεντρική τράπεζα είχε δηλώσει ότι “θα σκεφτεί” την άρση αυτού του περιορισμού. Η αλλαγή αυτή στην στρατηγική της δίνει απεριόριστα πλέον πυρομαχικά στην ΕΚΤ να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Στο νέο αυτό QE το οποίο θα διαρκέσει ολόκληρο το 2020 τουλάχιστον, θα συμπεριλαμβάνονται οι αγορές ομολόγων μικρότερων διαρκειών, μία κίνηση-ματ από την πλευρά της Λαγκάρντ η οποία επιβεβαιώνει την πρόσφατη δήλωσή της ότι δεν υπάρχει κανένα όριο στην δέσμευση της ΕΚΤ στο ευρώ καθώς η οικονομία οδεύει σε βαθιά ύφεση λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 2,04% με πτώση της τάξης του 16% από τα χθεσινά επίπεδα, ενώ πτώση άνω του 11% σημειώνει η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου η οποία διαμορφώνεται στο 1,56%.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments