Η μάχη εναντίον του κορονοϊού δίνεται πλέον σε δύο μέτωπα, καθώς ο ιός δεν απειλεί μόνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά οδηγεί σε κατάρρευση των οικονομιών κρατών και της παγκόσμιας οικονομίας.

Πριν λίγες ημέρες, η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε το απίστευτο ποσό των $2,2 τρισεκατομμύριων δολαρίων οικονομικής ενίσχυσης σε πολίτες, επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες, νοσοκομεία κλπ.,  για να συγκρατήσει την περαιτέρω κατάρρευση της οικονομίας.  Το μεγαλύτερο τμήμα της οικονομικής βοήθειας θα διανεμηθεί ως ακολούθως:

  1. Κάθε πολίτης με ετήσιο εισόδημα  μέχρι $75.000  θα λάβει $1.200 δολάρια.Το ποσό για παντρεμένα ζευγάρια με ετήσιο εισόδημα μέχρι $150.000, είναι $2,400 και $500 δολάρια επιπλέον για κάθε παιδί.
  2. Πολίτες που έχασαν την δουλειά τους και είναι άνεργοι θα λάβουν επιπλέον $600 την εβδομάδα για 4 μήνες, πέρα πάνω από το κανονικό επίδομα ανεργίας που ήδη λαμβάνουν.
  3. Νοσοκομεία και κλινικές θα λάβουν ενίσχυση $100 δισεκατομμυρίων σαν βοήθεια για την μάχη κατά του κορονοϊού.
  4. $350 δισεκατομμύρια ενίσχυση για μικροεπιχειρήσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Η ενίσχυση είναι σε δάνεια εγγυημένα 100% από την κυβέρνηση, που θα χαρισθούν αν οι επιχειρήσεις συνεχίσουν να απασχολούν εργαζόμενους.

Άλλες χώρες αν ήδη δεν το έκαναν, σύντομα θα προχωρήσουν με τα δικά τους οικονομικά μέτρα ενίσχυσης. Ο κορονοϊός έχει σπείρει ένα πανικό που απειλεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία. Όμως το ίδιο δεν συνέβη την τελευταία φορά που ο κόσμος αντιμετώπισε πανδημία. 

Πολλοί ίσως δεν θυμούνται, ότι μόλις πριν 10 χρόνια το 2009, ο κόσμος αντιμετώπισε ένα ανάλογο επικίνδυνο ιό τον γνωστό σαν γρίπη των χοίρων (H1N1 swine flu). Τον πρώτο χρόνο, από τον Απρίλιο 2009 μέχρι τον Απρίλιο 2010, πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν με τον ιό και ο αριθμός θανάτων υπολογίσθηκε μέχρι 575.400.  Είναι επίσης αξιοσημείωτο, ότι ο ιός το 2009 κτύπησε κυρίως παιδιά και άτομα κάτω των 65 ετών.

Ο σημερινός κορονοϊός θεωρείται ακόμη πιο επικίνδυνος λόγω της αβεβαιότητας προέλευσης αλλά κυρίως λόγω το ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ή αντίδοτο για την αντιμετώπιση του.

Στους 4 πρώτους μήνες, μέχρι 30 Μαρτίου, το σύνολο κρουσμάτων ήταν 853.127 άτομα εκ των οποίων 41.983 έχασαν την ζωή τους, που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό 4,9%. Ήη 176.834 (21%) άτομα εκ των προσβληθέντων έχουν αναρρώσει πλήρως, μολονότι ακόμη δεν έχει βρεθεί αντίδοτο. Επίσης, θετικό είναι ότι από τους 634,310,  που συνεχίζουν να έχουν τον ιό μόνο 5% είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Όμως οι αριθμοί προσβληθέντων ίσως να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, στις  ΗΠΑ,  ο αριθμός προσβληθέντων από τον κορονοϊό αυξήθηκε απότομα διότι έκαναν τέστς σε άνω από ένα εκατομμύριο άτομα και βρήκαν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που έχουν τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες επιπλέον, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες, μπορεί να έχουν τον ιό σε ελαφρά μορφή, αλλά δεν το γνωρίζουν διότι δεν εξετάστηκαν.  Συνήθως τα σοβαρά συμπτώματα του κορονοϊού εμφανίζονται ύστερα από 2-3 βδομάδες από την στιγμή που μπαίνει μέσα στο σώμα.

Στις ΗΠΑ τώρα οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο αριθμός νεκρών θα ξεπεράσει τις 100.000 στις επόμενες 3-4 εβδομάδες πριν ο ιός υποχωρήσει.  Με τον ιό του 2009, υπολογίζεται ότι μέχρι 89 εκατομμύρια άτομα είχαν προσβληθεί, εκ των οποίων περίπου 18.000 έχασαν την ζωή τους.  Με τον κορονοϊό προβλέπουν περισσότερα θύματα διότι δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για χρήση εναντίον του.

Για την ώρα, το ποσοστό νεκρών από όσους έχουν προσβληθεί με τον κορονοϊό είναι περίπου στο 5%. Περίπου το ίδιο είναι επίσης και το ποσοστό αυτών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση,  που εξακολουθούν να έχουν τον ιό. Εξαιρέσεις αποτελούν μερικές χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Αγγλία που το ποσοστό θανάτων είναι υψηλότερο.

Όμως επικρατεί αβεβαιότητα ειδικά με την Κίνα, που εξακολουθεί να θολώνει τους αριθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της 31 Μαρτίου, η  Κίνα ανακοίνωσε ότι το 93% των προσβληθέντων από κορονοϊό έχουν αναρρώσει πλήρως, ο αριθμός θανάτων είναι 3,305 και μόνο 2.161 άτομα συνεχίζουν να έχουν τον ιό.  Το ποσοστό αναρρώσεων είναι πράγματι φαινομενικό, αν ληφθεί υπόψιν ότι στον υπόλοιπο κόσμο το ποσοστό είναι περίπου 21%.  

Οι μόνες εξηγήσεις είναι ότι (α) η Κίνα βρήκε το αντίδοτο και το χρησιμοποιεί χωρίς να ενημερώσει τον υπόλοιπο κόσμο, (β) ο κορονοϊός παύει να είναι αποτελεσματικός ή εξαφανίζεται μόνος του ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα και, (γ) η κινέζικη κυβέρνηση ξανά κρύβει την αλήθεια ειδικά για τον αριθμό θανάτων. Η τρίτη εξήγηση μπορεί να είναι και η πιο πιθανή. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomerg στις  27 Μαρτίου, ο αριθμός τεφροδόχων έξω από κινέζικα γραφεία κηδειών ανέρχονται σε χιλιάδες που δημιουργεί νέες υποψίες ότι η Κίνα κρύβει τον αριθμό θανάτων από τον κορονοϊό. Για παράδειγμα, την περασμένη Τετάρτη και  Πέμπτη, έξω από ένα μόνο γραφείο κηδειών, σύμφωνα με μαρτυρίες κινέζων πολιτών που πήγαν να παραλάβουν τις τεφροδόχους των συγγενών που απεβίωσαν, είδαν φορτηγό που μετέφερε 2.500 τεφροδόχους ενώ άλλες 3.000 τεφροδόχοι ήταν ήδη στιβαγμένοι μέσα στο κρεματόριο. Επίσης τα γραφεία τελετών αρνήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις ή απάντησαν ότι η κυβέρνηση τους απαγορεύει να δώσουν στοιχεία.

Με όλες τις αβεβαιότητες που επικρατούν , οι κυβερνήσεις τώρα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν την οικονομική καταστροφή που συνεχίζει να προξενεί ο κορονοϊός.  Εκατοντάδες χιλιάδες εταιρείες έχουν κλείσει και εκατομμύρια άτομα είναι πλέον άνεργα και ήδη αρχίζουν να έχουν οικονομικά προβλήματα για το πώς θα ταίσουν τις οικογένειες τους, πληρώσουν ενοίκια και άλλες υποχρεώσεις.  Οι κυβερνήσεις άρχισαν να μοιράζουν οικονομική βοήθεια αλλά σύντομα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ανεύρεσης χρημάτων. Γίνεται πλέον συνειδητό ότι είναι αδύνατο για τις χώρες να συνεχίσουν με την πολιτική της καραντίνας των πολιτών και με πακέτα οικονομικής βοήθειας για περισσότερο από 2-3 μήνες.

Σίγουρα ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει μία κατάσταση φοβίας και το ερώτημα είναι πόσο θα συνεχίσει.  Στους 4 πρώτους μήνες από τότε που εμφανίσθηκε μέχρι στις 31 Μαρτίου, 41.983 έχουν χάσει την ζωή τους. Σε σύγκριση με άλλες ασθένειες ή αιτίες που προξενούν θανάτους, στους δύο πρώτους μήνες του 2020 μόνο, ο αριθμός θανάτων από κοινό κρυολόγημα υπολογίζεται σε 69.602, από ελονοσία σε 140.584, από HIV σε 240.950, από τροχαία ατυχήματα σε 193.479, από αλκοοόλ σε 358.471, από κάπνισμα σε 716.498 και από καρκίνο πάνω από 1 εκατομμύριο. Τα ανωτέρω συνηγορούν ότι ο κορονοϊός είναι επικίνδυνος αλλά όχι περισσότερο θανατηφόρος από άλλες ασθένεις ή αιτίες.  

Ακόμη και αν οι προβλέψεις για 100.000 επιπλέον νεκρούς στις ΗΠΑ από τον κορονοϊό επαληθευτούν, θα πρέπει να συγκριθεί με το γεγονός ότι στους τελευταίους 5 μήνες, ο αριθμός των κρουσμάτων κοινής γρίπης στις ΗΠΑ ήταν τουλάχιστον 38 εκατομύρια και ο αριθμός θανάτων υπολογίζεται έως 59.000 άτομα. Η πικρή αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο, περίπου 56 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως  χάνουν την ζωή τους εκ των οποίων περίπου τα 38 εκατομμύρια πεθαίνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, ασθένειες  του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις, διαβήτη κλπ.

Η ελπίδα είναι ότι σύντομα θα βρεθεί ιατρική λύση για τον κορονοϊό που ίσως εξαφανισθεί όσο γρήγορα εμφανίσθηκε. Αν όχι, οι κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουν αν ο κίνδυνος από τον κορονοϊό είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο της ενδεχόμενης κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης.

Facebook Comments