Τη στιγμή που κάθε μέρα πυκνώνουν τα σύννεφα γύρω από την οικονομία διεθνώς, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η βουτιά του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα είναι η μεγαλύτερη που έχει βιώσει η περιοχή της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία (κυρίως) και οι άλλοι συνήθεις ύποπτοι αρνούνται ακόμα να προχωρήσουν σε γενναίες αποφάσεις, με το προσεχές Eurogroup στις 7 Απριλίου να αναμένεται να καταλήξει δυστυχώς σε ημίμετρα.

Τα οικονομικά στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, όπως αυτά του κλάδου της μεταποίησης, παρείχαν ακόμη περισσότερες ενδείξεις ότι οι περιορισμοί που εφαρμόστηκαν σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έχουν ήδη προκαλέσει την κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να απολύσουν εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλη την περιοχή, τουλάχιστον προσωρινά

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, και τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έλθει δεδομένου ότι μετράμε μόλις δύο εβδομάδες στα lockdowns τα οποία μπορεί να διαρκέσουν έως και δυο μήνες, αν όχι περισσότερο. Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες της Ευρωζώνης στρέφονται προς την κατεύθυνση της παροχής πολύ περιορισμένης δημοσιονομικής στήριξης μέσω του ESM, αρνούμενοι μία ισχυρή λύση. Τα ευρωομολόγα που θα ήταν το κατάλληλο εργαλείο αυτή τη στιγμή, απορρίπτονται από την Γερμανία και την Ολλανδία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics, εάν τα lockdowns στην Ευρωζώνη διαρκέσουν δύο μήνες, η πτώση στο ΑΕΠ θα αγγίξει το 9% φέτος, ενώ κατά τη διάρκειά τους, η οικονομική δραστηριότητα είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά περίπου 25%, ενώ η παραγωγή στον κλάδο της μεταποίησης θα μειωθεί κατά 50% από  τα “κανονικά” επίπεδά της.

Η πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το σύνολο του έτους είναι ανάλογη με αυτή που βιώσαμε κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά το άμεσο “χτύπημα” στη δραστηριότητα και τις θέσεις εργασίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι χειρότερο, όπως προειδοποίησε η Fitch. Μάλιστα εκτιμά πως τα lockdowns θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ σε ολόκληρη την ΕΕ και τις ΗΠΑ κατά 7%-8% ή 28%-30% στο β’ τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ανάλογα με το πόσο μικρή ή μεγάλη θα είναι η διάρκειά τους. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου πτώση εν καιρώ ειρήνης, όπως τόνισε.

Αν και η πλειονότητα των αναλυτών εκτίμα ότι η κρίση θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα ακολουθήσει ανάκαμψη της δραστηριότητας, καθώς αίρονται τα lockdowns και αρχίζουν να λειτουργούν τα μέτρα τόνωσης, ωστόσο το βάθος του σοκ, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών θέσεων εργασίας, των περικοπών των κεφαλαιουχικών δαπανών, των διαταραχών των τιμών των εμπορευμάτων και του sell-off στις χρηματοπιστωτικές αγορές, θα έχει ήδη γίνει αισθητό στις οικονομίες και θα αφήσει πολλά και επικίνδυνα «κατάλοιπα».

Ο Απρίλιος εκτιμάται προς το παρόν ότι θα είναι ίσως ο πιο δύσκολος μήνας. Και αυτό γιατί οι περισσότερες χώρες αναμένουν εντός του τρέχοντος μήνα την κορύφωση της πανδημίας του COVID 19, με την ροή ειδήσεων σχετικά με τα κρούσματα και τους θανάτους να βρίσκονται στο επίκεντρο. Ωστόσο η δυσκολία δεν σταματά εκεί. Από αυτόν τον μήνα και στη συνέχεια, θα αρχίσουν να έρχονται στο φως όλο και περισσότερα πρώτα χειροπιαστά στοιχεία για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε οικονομία και επιχειρήσεις, με τους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών οι οποίοι και είναι καίριοι για πολλές οικονομίες όπως και την ελληνική, να αναμένεται να δουν από τα μεγαλύτερα «χτυπήματα».

Την περασμένη εβδομάδα «έσκασαν» οι ανακοινώσεις για την μεταποιητική δραστηριότητα διεθνώς και για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, δίνοντας μία πρώτη γεύση του τι αναμένεται στη συνέχεια. Σύμφωνα με του αναλυτές τα στοιχεία του Μαρτίου για την μεταποίηση όπου πολλές χώρες είδαν την δραστηριότητα να βουτά στα χαμηλότερα επίπεδα από την χρηματοπιστωτική κρίση, υποτιμούν την έκταση της τρέχουσας αδυναμίας και περαιτέρω πτώση στους δείκτες PMI αναμένεται να έρθει το επόμενο διάστημα καθώς τα περιοριστικά μέτρα σε δημοσιονομικό επίπεδο αρχίζουν να δείχνουν τις επιπτώσεις τους σε οικονομία και επιχειρήσεις. Τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή, την κατανάλωση, τις υπηρεσίες και όλοι οι οικονομικοί δείκτες, αναμένεται να βρεθούν σε χαμηλά πάρα πολλών ετών, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Και σε όλα αυτά, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία θεωρούνται οι ευάλωτες χώρες στην Ευρωζώνη (καθώς και από τις πιο ευάλωτες διεθνώς) σε ένα σοκ στην οικονομία και το υγειονομικό τους σύστημα λόγω της κρίσης που προκαλεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Όπως σημείωσε η Scope Ratings, η ύφεση της Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 7%, ενώ αδύναμη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών και το ακόμη υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, περιορίζουν την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Παράλληλα, η Goldman Sachs φαίνεται να προβλέπει ύφεση 9% στη χώρα μας φέτος – όπως αποκαλύφθηκε σε πρόσφατο call ελληνικής τράπεζας με επενδυτές, ενώ η Citi τοποθετεί τη συρρίκνωση της ελληνική οικονομίας φέτος έως και το 12,4%. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών πριν μερικές μόλις ημέρες μιλούσαν για ύφεση 3% με 8% στην Ελλάδας φέτος. Οι αναθεωρήσεις από τα χείρω των προβλέψεων είναι το μόνο σίγουρο το επόμενο διάστημα. Όπως δείχνουν τα πράγματα, εάν δεν υπάρξει κάποιο σημαντικό δίχτυ ασφαλείας από την Ευρωζώνης σύντομα, η βουτιά θα είναι τεράστια, και η ζημιά στην οικονομία επικίνδυνη με την νέα κρίση χρέους να είναι εξαιρετικά πιθανή, όση… ανάκαμψη και αν έλθει μετά (με το πότε θα έλθει το… «μετά» να παραμένει ο μεγάλος άγνωστος). Και αυτό δεν αφορά μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη και όλες τις οικονομίες. 

Facebook Comments