Χρωστούν ρεύμα αξίας άνω των 600.000 ευρώ, έδειραν τους εργάτες των συνεργείων που πήγαν να το κόψουν και τώρα θεωρούν ότι υπόκεινται πολιτική δίωξη. Με τις πλάτες (και τα media) της αντιπολίτευσης φυσικά.

Τα χαράματα της περασμένης Δευτέρας, εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ έκοψαν το ρεύμα στο “συνεργατικό εργοστάσιο” της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Η ενέργεια του ΔΕΔΔΗΕ προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ να παρέχει βήμα μέσω των κομματικών ΜΜΕ στους εργαζόμενους, αλλά και υιοθετώντας τις απόψεις τους. Εργαζόμενος και μέλος της Σ.Ε. ΒΙΟΜΕ (sic) έδωσε συνέντευξη στο Ρ/Σ “στο κόκκινο Θεσσαλονίκης” καταγγέλλοντας το περιστατικό.   Η Αυγή μάλιστα, στην ηλεκτρονική της έκδοση υιοθετεί την εκτίμηση των εργαζομένων για τον λόγο της διακοπής του ρεύματος κάνοντας λόγο περί “στοχευμένης πολιτικής κίνησης”.  Η πραγματικότητα φυσικά είναι διαφορετική.

Το συνεργατικό εργοστάσιο είναι μια πρωτοβουλία των εργαζομένων, μετά την πτώχευση της εταιρείας Βιομηχανική Μεταλλευτική στις 29 Ιουλίου του 2012. Έκτοτε οι εργαζόμενοι κατέλαβαν το χώρο (απαλλοτρίωσαν τα μέσα παραγωγής;) και συνέχισαν τη λειτουργία. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι άλλαξαν στη λειτουργία της επιχείρησης η οποία πτώχευσε. Το βέβαιο είναι ότι θα θεώρησαν πως μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία, χωρίς η επιχείρηση να είναι ζημιογόνος.


Μια καλή λύση που βρήκαν είναι να μην πληρώνουν το ρεύμα. Σ’ αυτά τα 8 χρόνια που μεσολάβησαν από την κατάληψη μέχρι και σήμερα το πρωί, ο ΔΕΔΔΗΕ επιχείρησε αρκετές φορές να κόψει την παροχή, χωρίς επιτυχία. Τα συνεργεία, όπως καταγγέλλουν ανώνυμα πηγές της επιχείρησης, δέχθηκαν επιθέσεις ακόμη και με στειλιάρια. Οι αλληλέγγυοι φαίνεται ότι δεν έδειξαν την αλληλεγγύη τους στους μισθοσυντήρητους εργαζόμενους του ΔΕΔΔΗΕ, όταν ένιωσαν να απειλούνται τα δικά τους συμφέροντα. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν οφειλές ύψους 604.048 ευρώ, τις οποίες οι “συνεργάτες”, αρνούνταν να πληρώσουν.

Μάλιστα η παροχή συνεχίζει να είναι στο όνομα της πτωχευθείσας -από το 2012- εταιρείας, με τη ΔΕΗ να μην γνωρίζει ουσιαστικά κανέναν από αυτούς που κατανάλωναν το ρεύμα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ιδιότυπη. Τσαμπουκαλίδικη εκδοχή της ρευματοκλοπής. Το δωρεάν ρεύμα για τους συνεργάτες, προφανώς βαραίνει όλους εμάς τους υπόλοιπους καθώς είναι προφανές ότι “ρευματόδεντρο” δεν υπάρχει. Για κάθε κιλοβατώρα που “απαλλοτριώνεται” ανεβαίνει το κόστος του ρεύματος.

Αυτή ακριβώς την υπόθεση θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ “πολιτική κίνηση”. Η συνεργατική ΒΙΟΜΕ παράγει προϊόντα καθαρισμού, όπως κάνουν και άλλες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Οι υπόλοιπες όμως είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, κάτι που μεταφράζεται σε αυξημένο κόστος παραγωγής και συνεπώς σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των “συνεργατών”.

Παρά το γεγονός ότι το ρεύμα κόπηκε, οι συνεργάτες δεν πτοήθηκαν. Επιστράτευσαν γεννήτρια και συνεχίζουν την παραγωγή. Πληρώνοντας φαντάζομαι τα καύσιμα της γεννήτριας, εκτός και αν υπήρξε και πάλι “απαλλωτρίωση”. Όχι μόνο αυτό αλλά συγκεντρώνουν υπογραφές με το δίκαιο αίτημα να ξαναπάρουν ρεύμα. Έχουν υπογράψει (λένε οι ίδιοι), 7000 άτομα “χωρίς να έχει κινητοποιηθεί το παγκόσμιο κίνημα, ενώ ήδη μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες το ψήφισμα”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Δεν το γνώριζα. Υπάρχουν καθώς φαίνεται άνθρωποι, πρόθυμοι να υπογράψουν υπέρ του δικαιώματος κάποιου να καταναλώνει δωρεάν ρεύμα. Άβυσσος.

Οι συνεργάτες αλληλέγγυοι κατηγορούν την Κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη ενέργεια του ΔΕΔΔΗΕ. Η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου είναι υποχρεωμένη από το νόμο να κόψει την παροχή ενώ και η ΔΕΗ δεν δικαιολογείται να δίνει τσάμπα ρεύμα. Ιδίως σε αγνώστους που τραμπουκίζουν τα συνεργεία της, όσο και αυτά του ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται δε ότι αμφότερες οι εταιρείες (ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ) είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Λογοδοτούν στους μετόχους τους αλλά και στον Ελληνικό λαό.

Με την αρωγή των κομματικών ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να πολιτικοποιήσουν την ρευματοκλοπή. Κύριος οίδε ποια συμφέροντα εξυπηρετούν. Παρεμπιπτόντως οι εντολές για τη διακοπή του ρεύματος είχαν δοθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκάλυψε η “ομάδα αλήθειας”, ένας διαδικτυακός μηχανισμός κομματικής ενημέρωσης ο οποίος πρόσκειται στη ΝΔ. Μια τέτοια μικρολεπτομέρεια βεβαίως δεν μπορεί να χαλάσει μια τόσο όμορφη προπαγάνδα.

Facebook Comments