Άλλα 20 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και 6 θανάτους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Με βάση τα νέα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.755 και των θανάτων σε 79.

Από τις ανακοινώσεις του κ. Τσιόδρα, η κατάσταση στην Ελλάδα διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

* 20 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό (62 χθες). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.755 (1.735 χθες). Τα περισσότερα εξακολουθούν να αφορούν κατοίκους της Αττικής.

* 90 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (93 χθες). Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη (65 έτη και χθες).

* Οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 ανέρχονται σε 79 (73 χθες).

* 9 ασθενείς βγήκαν από μονάδες εντατικής θεραπείας (10 χθες).

* Εχουν διενεργηθεί συνολικά 26.193 τεστ για τον κορωνοϊό (25.453 χθες).

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, τα κρούσματα και οι θάνατοι νέων και υγιών ατόμων, ενδέχεται να σχετίζεται με γονιδιακά αίτια. Υπάρχει, επίσης, μία ουσία στους πνεύμονες (επιφανειοδραστικός παράγοντας), ο οποίος καθιστά πιο ελαστικούς τους πνεύμονες.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, επιστήμονες ερευνούν αν υπάρχουν γονίδια τα οποία ευθύνονται, παραλλαγές σε συγκεκριμένο γονίδιο ενδέχεται να διευκολύνουν την είσοδο του ιού στον οργανισμού.

Μέσα στους πνεύμονες υπάρχει μία ουσία, η οποία μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε ασθενείς με κορωνοϊό και να μην πηγαίνουν καλά. Σε μερικούς, νέους, ευτυχώς λίγους, ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταιγίδα φλεγμονής.

Νέοι άνθρωποι επειδή φοβούνται λιγότερο εκτίθενται σε υψηλότερο φορτίο ιού στο περιβάλλον.

Ο ίδιος τόνισε ότι όλοι πρέπει να δείξουμε κουράγιο και να αντιμετωπίσουμε το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Facebook Comments