Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το πρωί η πρωτόγνωρη σε διάρκεια συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκίνησε χθες το απόγευμα.

Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, ήρθαμε κοντά σε μια συμφωνία, αλλά δεν καταλήξαμε ακόμη, αναφέρει σε μήνυμα του στο twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Μάλιστα, αναφέρει ότι αναστέλλει τις εργασίες του Eurogroup, το οποίο θα συνεχίσει αύριο, Πέμπτη.

After 16h of discussions we came close to a deal but we are not there yet.
I suspended the #Eurogroup & continue tomorrow, thu.
My goal remains: A strong EU safety net against fallout of #covid19 (to shield workers, firms &countries)& commit/ to a sizeable recovery plan pic.twitter.com/wLRhcbR9O1

— Mário Centeno (@mariofcenteno) April 8, 2020

Ο Σεντένο στο μήνυμά του αναφέρει ότι «στόχος μου παραμένει ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας της ΕΕ έναντι των επιπτώσεων του κοροναϊού, για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και οι χώρες, καθώς και δέσμευση σε ένα μεγάλο σχέδιο ανάκαμψης».

Το Eurogroup καλείται να οριστικοποιήσει τις προτάσεις του προς τους ηγέτες των κρατών-μελών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας.

Βασικότερα προβλήματα αποτελούσαν οι εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τις χώρες που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαιά του για την αντιμετώπιση της κρίσης καθώς και οι αναφορές για κάποιου είδους αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Παρότι οι συνομιλίες κράτησαν όλη τη νύχτα, οι χώρες του βορρά συνέχισαν να διαφωνούν με αυτές του νότου, που ζητούν να καταβληθεί μια χρηματοοικονομική προσπάθεια χωρίς προηγούμενο.

Facebook Comments