Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές έχουμε λευκό καπνό στο Eurogroup, σε μία συνεδρίαση που κράτησε 40 λεπτά. Συνολικό πακέτο 540 δισ.

Τα βασικά συστατικά του πακέτου περιλαμβάνουν την προετοιμασία μιας πιστωτικής γραμμής από τον ESM, την τόνωση της δυνατότητας δανεισμού της ΕΤΕπ και ένα νέο σχήμα στήριξης της απασχόλησης που προτάθηκε από την Κομισιόν.

Το πακέτο  περιλαμβάνει δανειοδότηση για τα κράτη με πιστωτικές γραμμές στον ESM, που διαθέτει συνολικά 240 δισ. ευρώ. Αυτός είναι ο βασικός πυλώνας της συμφωνίας, αλλά και ο πιο αμφιλεγόμενος, καθώς οι όροι της χρηματοδότησης δεν έχουν οριστεί με ακρίβεια. Αυτό θα γίνει σε Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα και οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, θα πρέπει να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Προκύπτει, πάντως, διαφορά ανάμεσα στο τι αντιλαμβάνονται ως συμφωνία ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και αυτός της Ιταλίας. Ο μεν πρώτος αναφέρει πως η χρηματοδότηση για το σύστημα υγείας κάθε χώρας θα γίνεται άνευ όρων, ωστόσο, θα υπάρχουν κανόνες, σε περίπτωση που οι χώρες θέλουν να λάβουν χρήματα για να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Αντίθετα, ο Ιταλος ΥΠΟΙΚ έγραψε στο Twitter πως η χρηματοδότηση είναι σε κάθε περίπτωση άνευ όρων.

Επιπλέον εγκρίθηκε το πρόγραμμα SURE ύψους 100 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση από την Κομισιόν που θα διατεθεί στα κράτη προκειμένου να στηρίξουν την απασχόληση και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Επίσης, 200 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων.

Νωρίτερα:

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 22.30 η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, σύμφωνα με νεότερη ανάρτηση του εκπροσώπου του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο, Λουίς Ρέγκο.

Νωρίτερα:

Μετά από τρεις αναβολές της έναρξής του, λόγω της προσπάθειας να γεφυρωθεί το χάσμα Ιταλίας – Ολλανδίας, αρχίζει στις 22.30 ώρα Ελλάδος το Eurogroup, 

Νωρίτερα:

Από αναβολή σε… αναβολή πάει το Eurogroup, το οποίο επρόκειτο να ξεκινήσει στις 20:00 σήμερα, Πέμπτη.

Οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς και σύμφωνα με πληροφορίες κανένα Eurogroup δεν πρόκειται να ξεκινήσει, αν δεν έχει βγει… λευκός καπνός από πριν.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί η νέα συνεδρίαση (μετά το ναυάγιο της περασμένης Τρίτης) για τις 18:00 ώρα Ελλάδος. Ωστόσο ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει με μία ώρα καθυστέρηση και εν συνεχεία ο ο Λουίς Ρέγκο, εκπρόσωπος Τύπου του πρόεδρου του Συμβουλίου Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε μία ακόμη αναβολή, για τις 8 ώρα Ελλάδας. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε αφήσει ελπίδες λέγοντας πως το Συμβούλιο είναι κοντά σε συμφωνία.

Νωρίτερα:

Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία, έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter για τη σημερινή συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Συμβουλίου. O Σεντένο ανέφερε ότι έχει εντατικές επαφές με τους ομολόγους του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, η έναρξη της οποίας μετατέθηκε αρχικά για τις 19.00 και στη συνέχεια για τις 20.00 (ώρα Ελλάδας).

«Εντατικές επαφές με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών πριν την επανέναρξη του Eurogroup σήμερα το απόγευμα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών μας εξαρτάται από εμάς. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία», έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup.

We are very close to an agreement. I trust – I still trust – that this time we will ALL rise to the occasion. And show the necessary spirit of compromise, which is the bedrock of our Union

Embedded video

 

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο επικεφαλής του Eurogroup επανήλθε και έκανε έκκληση στους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα ισχυρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατευτούν εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και χώρες.

Από την πλευρά της, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είναι αισιόδοξη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπορούν να συμφωνήσουν σήμερα για τη βοήθεια των χωρών που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό. «Μια συμφωνία θα είναι ένα πολύ καλό σημάδι, ειδικά επειδή βρισκόμαστε πολύ κοντά. Ελπίζω ότι θα επιτευχθεί», δήλωσε στο Βερολίνο. Η καγκελάριος είπε επίσης ότι συμφώνησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και η Γερμανία. «Και η Γερμανία θα το κάνει».

Facebook Comments