«Είναι ψέματα, δεν έχουμε κορωνοιό στη Νέα Σμύρνη. Σας το λέω, κορωνοιό στη Νέα Σμύρνη δεν έχουμε!» φώναζε σήμερα στον Νίκο Χαρδαλιά ο πιο έξαλλος από τους Ρομά που έχουν τεθεί σε καραντίνα στον οικισμό τους στη Λάρισα, όπου καταγράφονται ήδη 20 κρούσματα του Covid-19.

Τις ίδιες φωνές, μαζί με έντονες διαμαρτυρίες περί ρατσισμού, άκουσε και ο Τσιόδρας. Οι δυο τους, μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, μπήκαν σήμερα το πρωί σε ένα ελικόπτερο και πήγαν στη Λάρισα. Όχι μόνο για σύσκεψη, αλλά για να δουν από κοντά και να μιλήσουν στους Ρομά που αρνούνται να υπακούσουν στην καραντίνα, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ τους λένε ψέματα για τον κορωνοϊό και τους αντιμετωπίζουν με ρατσισμό.

Η εικόνα του Σωτήρη Τσιόδρα να τους μιλάει με το γνωστό ευγενικό του τρόπο και να προσπαθεί να τους πείσει ότι η καραντίνα είναι για το καλό τους, είναι μια από τις εικόνες αυτής της δύσκολης περιόδου που θα αργήσουν να ξεχαστούν. Αν η εικόνα αυτή είναι παράδειγμα για οιονδήποτε ασκεί δημόσιο λειτούργημα, οι δηλώσεις του Τσιόδρα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου αποτελούν πραγματικό μάθημα ήθους και υπευθυνότητας.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτοι» είπε αναφερόμενος στους Ρομά.  Επεσήμανε ότι σε πολλές περιοχές δεν έχουν καλά – καλά πρόσβαση σε νερό κι ότι είναι απόλυτη ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολλών και φτωχών Ρομά σε όλη την Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, για μίσος, φόβο, διχασμό, διαιρέσεις στην κοινωνία μας. Πάνω από όλα η ενότητα» συνέχισε ο Τσιόδρας κι όταν τον ρώτησαν για τις αποστάσεις που δεν τηρήθηκαν στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στον οικισμό, μας συγκίνησε με την απάντησή του:

«Φυσικά και η Ελλάδα έχει δημοκρατικές ευαισθησίες και για αυτό βρεθήκαμε κοντά τους και μας αγκάλιασαν και εμείς αισθανθήκαμε δικοί τους άνθρωποι. Όπου υπάρχει φτώχεια παρατηρούνται φαινόμενα τύπου Μπρούκλιν και Κουινς, ανθρώπων που δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα υγείας.

Τους συγχωρούμε τα 5 λεπτά που ήταν κοντά μας, σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα, γιατί ήταν από αγάπη. Περισσότερο η αγάπη μας μετρούσε παρά η απόσταση που θα έπρεπε να έχουμε. Θα μας βοηθήσουν, τους έχω εμπιστοσύνη».

Πώς να νιώθουν άραγε σήμερα όλοι αυτοί που τουιτάρουν ή αρθρογραφούν από τον καναπέ τους ρίχνοντας χολή με σχόλια τύπου «Όταν έκλαψε ο Τσιόδρας» ή «να παραδώσει ο Τσιόδρας τα σκήπτρα του στην Άση Μπήλιου»;

Στο περίφημο «Όταν έκλαψε ο Τσιόδρας» του Θανάση Καρτερού είχαμε διαβάσει μεταξύ άλλων ότι «ο Τσιόδρας δεν εκπροσωπεί τους Έλληνες αλλά τη Δεξιά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Αν είναι έτσι, βέβαια, μετά και τα χθεσινα, τόσο το καλύτερο για τον Κυριάκο και τη Δεξιά…

Στο δε τουίτ του Βαξεβάνη που αναπαρήγαγε – επικροτώντας το – ο Νίκος Παππάς, είχαμε διαβάσει ότι «καφεμαντεία και ενόραση τίθενται στην υπηρεσία της χώρας δια μέσου του κυρίου Τσιόδρα», τον όποιον καλούσε να παραδώσει τα σκήπτρα του στην Άση Μπήλιου! Η κ. Μπήλιου δε φταίει για τη χρήση του ονόματός της, Βαξεβάνης – Παππάς, όμως, θα χρειαστούν όχι αστρολόγο αλλά καφετζού, για τον καφέ της παρηγοριάς.

Γιατί, καθώς φαίνεται, ο Τσιόδρας και η παρέα του, θα τους πάνε… μέχρι τέλους. Με πολλά αποθέματα ήθους και υπευθυνότητας που θα τους κάνουν πολύ πικρό τον καφέ της παρηγοριάς…

Facebook Comments