Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, στην εκπομπή Briefing του Action24 με τον Γιώργο Πιέρρο έκανε ειδική μνεία για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων.
 
Εκτός από τις δράσεις του ΥΠΕΣ για τα αδέσποτα ζώα εν μέσω πανδημίας, ανακοίνωσε την κατάρτιση νέου νομοσχεδίου το αμέσως επόμενο διάστημα αλλά και τη χρηματοδότηση των δήμων μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» για στειρώσεις, φροντίδα και περίθαλψη, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα καθώς μέχρι σήμερα το κεντρικό κράτος έδινε (λίγα) χρήματα μόνο για τη δημιουργία κυνοκομείων. 
 
Ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών ανέφερε εξ αρχής ότι το θέμα αυτό αφορά μία μεγάλη ομάδα συμπολιτών μας που δείχνει ειδικό ενδιαφέρον για τα αδέσποτα ζώα.
 

«Εμείς ως υπουργείο Εσωτερικών πριν την ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων ζητήσαμε με επιστολή από τους δήμους να λάβουν “ειδική μέριμνα” για τα αδέσποτα ζώα. Ανοίξαμε την πλατφόρμα, AnimalSolidarity.gov.gr, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 25 τόνους τροφής για τα αδέσποτα ζώα, την οποία διανείμει στους δήμους που έχουν ανάγκη, κυρίως στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα στα οποία εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα». Σημειωτέον ότι το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε έκτακτη επιχορήγηση 1,4 εκατομμυρίων ευρώ σε 244 δήμους της χώρας αποκλειστικά για τα αδέσποτα ζώα εν μέσω πανδημίας.

Ο κ. Λιβάνιος ανακοίνωσε ότι «προχωράμε στο αμέσως επόμενο διάστημα στην κατάρτιση ενός νέου νομοσχεδίου το οποίο θα συγκεντρώνει τις καλύτερες πρακτικές που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων». Κάτι το οποίο αποτελεί δέσμευση και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μετά την ερώτηση του MarketNews.gr και του DailyPost.gr.

Κάτι το οποίο όμως δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα είναι ότι για πρώτη φορά θα δοθούν χρήματα -όχι μόνο για κατασκευή κυνοκομείων ως είθισται μέχρι σήμερα αλλά και- για στείρωση, σήμανση, αποπαρασίτωση και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων: «Θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα στο αναπτυξιακό σχέδιο “Αντώνης Τρίτσης” που εκπονεί το υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα επιχορηγηθούν οι δήμοι για την φροντίδα των αδεσπότων. Εκεί δεν θα περιλαμβάνεται μόνο η δημιουργία κυνοκομείων αλλά θα περιλαμβάνει και την δαπάνη για στείρωση για αποπαρασίτωση και γενικά για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων».

Όπως τόνισε ο κ. Λιβάνιος: «Θεωρούμε ότι είναι δείγμα πολιτισμού το πώς φερόμαστε στα αδέσποτα ζώα».

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι δράσεις του υπουργείου Εσωτερικών μπορεί να είναι πολύ θετικές και πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα αλλά πρέπει να συνοδεύονται με αυστηρό έλεγχο των δήμων, οι οποίοι συχνά αποποιούνται των ευθυνών τους και χρησιμοποιούν τα κονδύλια που αφορούν τα ζώα με διάφορες προφάσεις σε άλλα θέματα. 

 

Facebook Comments