Η αλλαγή του παιχνιδιού για την Ελλάδα – Η μεγάλη ευκαιρία που δεν θα πάει χαμένη
Θυμίζουμε πως η Citigroup είχε επισημάνει πως καθώς οι διεθνείς τουριστικές ροές να δέχονται πιθανότητα ένα ισχυρό χτύπημα
Θυμίζουμε πως η Citigroup είχε επισημάνει πως καθώς οι διεθνείς τουριστικές ροές να δέχονται πιθανότητα ένα ισχυρό χτύπημα
Όλοι αυτοί που προέβλεπαν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την βαθιά ύφεση – τη βαθύτερη στην ευρωζώνη λόγω του βάρους του τουρισμού – που έχει ήδη μπει λόγω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία σε οικονομία και επιχειρήσεις θα είναι πολύ αργή και επίπονη, θα πρέπει πλέον να… ξανακοιτάξουν τους υπολογισμούς τους.
Θυμίζουμε πως η Citigroup είχε επισημάνει πως καθώς οι διεθνείς τουριστικές ροές να δέχονται πιθανότητα ένα ισχυρό χτύπημα και αρκετά μεγαλύτερο από ό,τι άλλες υπηρεσίες, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία πιο μακρά περίοδο όπου η δραστηριότητα θα κινείται κάτω των “κανονικών” επιπέδων, που θα επεκταθεί μέχρι το τέλος του έτους και πιθανώς έως το 2021.
Από την πλευρά της η Capital Economics είχε εκτιμήσει πως αν και θα σημειωθεί απότομη ανάκαμψη στην παγκόσμια δραστηριότητα μόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού, το ΑΕΠ στις περισσότερες οικονομίες θα εξακολουθήσει να βρίσκεται κάτω από τα προ-κρίσης επίπεδα, ακόμη και μετά από δύο ή τρία χρόνια, με την Ελλάδα να ανήκει στις χώρες που είναι πιθανό να δουν την πιο μακροχρόνια περίοδο κρίσης λόγω του κορονοϊού και άρα θα αργήσουν να ανακάμψουν.
Ωστόσο, το… παιχνίδι έχει πλέον αλλάξει. Η Ελλάδα θα είναι η μεγαλύτερη ωφελημένη από το Ταμείο Ανάκαμψης που πρότεινε η Κομισιόν σε όρους… εκτίναξης του ΑΕΠ. Σύμφωνα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς, η ενίσχυση του ελληνικού ΑΕΠ κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2021-2024) θα είναι 3-3,5% υψηλότερη από ότι θα ήταν χωρίς την ύπαρξη σχέδιο της Κομισιόν. Αν και φυσικά τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι έντονες, ωστόσο το consensus εκτιμά πως θα καταλήξουμε με κάτι πολύ κοντά σε αυτό που πρότεινε η Κομισιόν.
Το ποσό που εκτιμάται ότι θα διατεθεί στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν, και το οποίο τοποθετείται στα 22,5 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και στα 9,5 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων, ίσο με περίπου το 17,8% του ΑΕΠ της χώρας, εάν εγκριθεί θα βελτιώσει σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Πιο αναλυτικά, οι επιχορηγήσεις των 22,5 δισ. ευρώ (ή 12,5% του ΑΕΠ) εκτιμάται πως θα διανεμηθούν σε μια περίοδο 4 ετών.
Σύμφωνα με την Axia Reasearch, η Ελλάδα επωφελείται περισσότερο από την κατανομή έναντι των περισσότερων άλλων χωρών της ΕΕ, διότι η ΕΕ αναμένει ότι η πανδημία θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία περισσότερο από τις περισσότερες χώρες της περιοχής. Ενώ οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένονται πριν από το τέλος του καλοκαιριού, με τη σταδιακή αποδέσμευση των κεφαλαίων πιθανότατα να ξεκινά το 2021, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα διοχετευτούν σε δημόσιες επενδύσεις. Πρόκειται, όπως τονίζει, για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, δεδομένου του μεγέθους της στήριξης. Το σχέδιο αυτό θα οδηγήσει σε ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας, βοηθώντας την Ελλάδα να εισέλθει σε έναν νέο κύκλο ανάπτυξης.
Η στήριξη ύψους 22,5 δισ. ευρώ θα έχει τη μορφή επιχορηγήσεων και αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, εκτός από τα μέτρα στήριξης που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, αναμένεται να διοχετευτεί ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης στους τομείς που επηρεάζονται κυρίως από τον COVID-19. Έτσι, θα υπάρξει στήριξη όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα, επιτρέποντας έτσι μια ισχυρότερη ανάκαμψη για τους τομείς που επηρεάστηκαν από την κρίση, και για το σύνολο της οικονομίας.
Η αυξημένη αυτή ρευστότητα μέσω της Ε.Ε θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί πιο επιθετικά την επόμενη περίοδο με το αναπτυξιακό της πρόγραμμα που διακόπηκε από την πανδημία. Αξίζει να σημειωθεί πως η Axia αναμένει πως τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν στις εξής δράσεις: α) επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων και β) σε πρωτοβουλίες υπέρ της ανάπτυξης (δηλαδή αύξηση της ελκυστικότητας της οικονομίας για τις άμεσες ξένες επενδύσεις παρέχοντας κίνητρα, μειώνοντας τους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές κ.λ.π.)
Συνολικά, αυτή η πρόταση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σημείο καμπής για την Ελλάδα, καθώς θα μπορούσαν να διατεθούν σημαντικά κονδύλια τα επόμενα χρόνια με τη μορφή επιχορηγήσεων για τη στήριξη της οικονομίας μετά την πανδημία.
Αυτό το έχουν ήδη «δει» οι αγορές για αυτό και επιβράβευσαν και πάλι τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση των ελληνικών 10ετών έχει υποχωρήσει στο 1,49% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου, ενώ το spread μειώθηκε στις 194 μονάδες βάσης. Αξίζει να σημειώσουμε πως από τα μέσα περίπου του Μαρτίου και πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ για το έκτακτο QE, τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν την καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη, με το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να έχει βυθιστεί από τότε κατά 63%. Παράλληλα, κάτω από το 1% για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου και στο 0,855%
Αν και παραμένει αβέβαιο εάν το σχέδιο αυτό της Κομισιόν το οποίο και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την δημοσιονομική ένωση, θα μπορούσε να αποφέρει καρπούς αφού χώρες της Βόρειας Ευρώπης – Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ολλανδία – έχουν ήδη δηλώσει την αντίθεσή τους σε αυτό, ωστόσο η αναλυτές επισημαίνουν πως η πρόθεση της Κομισιόν είναι αρκετή για να στηρίξει την επενδυτική διάθεση για τα ομόλογα τη ευρωπεριφέρειας. Πριν μερικές ημέρες, η Société Générale σύστησε στους επενδυτές αγορά των ομολόγων της περιφέρειας – Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας – και κυνήγι των spreads, ενώ η UBS τόνισε πως η ίδια αγοράζει… ότι κρατικά ομόλογα αγοράζει και η ΕΚΤ. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το ότι η πρόταση τη Κομισιόν περιέχει εκτός από επιχορηγήσεις και δάνεια, μπορεί να βοηθήσει στην γεφύρωση του χάσματος αυτού.
Όπως σημειώνει η Danske Bank, η πρόταση της Κομισιόν αποτελεί ισχυρό μήνυμα υποστήριξης του ευρωπαϊκού σχεδίου. Παρόλο που το ακριβές επίπεδο των επιχορηγήσεων δεν είναι ακόμη γνωστό, παραμένει αισιόδοξη για την περιφέρεια. Με την ΕΚΤ να αναμένεται να αυξήσει το μέγεθος του έκτακτου προγράμματος PEPP την επόμενη εβδομάδα, διατηρεί την θετική της στάση για τα spreads της περιοχής. Αν και το σχέδιο δεν επιλύει το ζήτημα των υψηλών επιπέδων χρέους, ωστόσο θα στηρίξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες μειώνοντας τον κίνδυνο ασύμμετρης ανάκαμψης. Συνέχιση της μείωσης των spreads στην περιφέρεια αναμένει και η Barclays, εάν η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψη είναι κοντά στην πρόταση ΕΚ, οδηγώντας ακόμη χαμηλότερα τα κόστη δανεισμού της περιοχής.
Facebook Comments